Допомога в разі серцевого нападу

У 9 з 10 випадків людина помирає від гострого інфаркту, якщо не надати допомоги в перші ж хвилини. Ми розкажемо що робити, якщо раптово заболіло серце, а поблизу немає ні людей, ні ліків.

Ви самі вдома, поруч нікого немає і раптом серце почало битися занадто гулко й з перебоями або занадто часто. У грудях важкість, біль у лівій частині тіла (під лопаткою, за грудиною). Важко дихати, особливо зробити повний видих. Це ознаки серцевого нападу. Ви можете полегшити свій стан за допомогою нескладних дій.

Починайте кашляти – багато разів і з дуже великою силою. Щоразу перед тим як кашлянути зробіть глибокий вдих, кашель має бути глибоким і тривалим, наче ви випльовуєте мокротиння глибоко з грудей. Глибокий вдих, на видиху кашель – кожні 2 секунди без перерв і зупинок, аж до надходження медичної допомоги.

Такі дії допоможуть наситити серце киснем і відновити серцевий ритм. Глибокий вдих дозволяє кисню проникнути в легені, а кашльові рухи «стискають» серце й змушують кров циркулювати. Цей тиск на серце також допомагає йому добитися свого нормального ритму.

Найчастіша ознака серцевого нападу – біль за грудниною, що віддає в руку або щелепу. Іноді може проявлятися відчуття удушшя. Які лікарські засоби необхідно мати при собі? Негайно випити нітрогліцерин і обов’язково аспірин, який потрібно розжувати, і звісно, не зволікаючи, викликати швидку допомогу.

Через п’ять хвилин, якщо больовий синдром не минає, повторно прийняти нітрогліцерин і таблетку ацетилсаліцилової кислоти. Аспірин протипоказаний тільки у двох випадках: якщо на нього є алергія (аспіринова астма) або активна кровотеча, наприклад, у разі виразки.

Нирки болять від дієт

Дієти можуть вдарити по нирках.

Нормальні здорові нирки - це фільтр. Вони очищають кров видаляють шлаки і зайву воду, а ще контролюють тиск.

1–2 л сечі на добу має виділяти людський організм. Якщо понад 2,5 л чи менше 0,5 л - це порушення.

Часто стан поліпшується від простої кількатижневої дієти. Гостра й солона їжа порушує водно-сольовий баланс, послаблює нирки. Тому краще недосолити, ніж пересолити. Алкоголь взагалі їх зневоднює. А дефіцит води призводить до згущення крові. Ниркам важко фільтрувати в’язку кров.

Різке схуднення шкодить цим органам. Бо виведення надлишку білків і продуктів їх розпаду дає надмірне навантаження. І від такого харчування швидко утворюються камені. Не кажучи вже про переохолодження поясниці та постійні запалення. Якщо їх не проліковувати, запускати, нирки руйнуються за декілька років. Дуже шкодять ниркам штани з заниженою талією. У таких постійно мерзне нижня частина спини. А нирки люблять тепло.

8–12 відсотків населення Землі страждає на хронічну хворобу нирок.

Напої для схуднення роблять шкіру старою

Чай бадьорить організм краще за каву. Від неї ефект триває годину. А від чаю три-чотири. Не можна пити більше двох чашок на день. Інакше страждає серце, бо збільшується тиск. І чорний, і зелений чай містять той самий кофеїн, що й кава. Тільки він називається теїн, Навіть у найпростішому чаї його 2,5 відсотка. У міцному - більше п’яти. А в каві «Арабіка» - піввідсотка. Найміцніша «Робуста» містить 2,5 відсотка кофеїну, як найслабший чай.

Кофеїн посилює роботу печінки, нирок, серцевого м’яза та активність мозку. Сприяє переварюванню їжі, очищенню крові. Зелений чай допомагає вбивати ракові клітини.

Чай слід заварювати в цукорниці. В чайнику через носик виходить аромат. А чашка погано тримає тепло. Зелений чай повільно віддає корисні речовини. Йому потрібно постояти 7–10 хвилин у гарячій воді. Чорному вистачить 3–5 хвилин.

Чай можна пити дітям від двох років. Але тільки з молоком, щоб не вимивався кальцій з організму. Кофеїн дітям не шкодить. Від нього покращується кровообіг, і вони краще вчаться.

Щоб не псувалися кістки та зуби, у Тибеті в гаряче молоко додають суху заварку. Англійці роблять те саме, тільки простіше. У готовий чай наливають молоко. Зрештою, ці способи нічим не відрізняються. Чай із молоком покращує лактацію. Тому його радять молодим матерям.

Не варто пити чай і водночас курити. Паління робить кров густішою, а кофеїн змушує серце її переганяти по організму. Так зношується орган, який може не витримати навантажень.

Від чаю для схуднення шкіра швидко старішає. Він має сечогінний ефект, викачує з організму воду. Це як у яблука. Соковитий плід виглядає ідеально, а без вологи - зморщений. Для схуднення треба не морити себе голодом, а покращувати перетравлення їжі.

Не радять пити чай із пакетиків.

У коробку засипають чай хороший, за який виробнику не соромно. У пакетики йдуть погані частини чайного листка, відходи. Випити такий чай десь на роботі раз-удруге ще можна, а вдома краще заварити новий.

7 мільйонів різновидів чаю є на планеті. Найміцніший - мате, а найслабший — «Краснодарський».

При застуді п’ють розведене варення

При високій температурі, застуді та грипі чорний чи зелений чай - заборонені.

Серце й так через підвищену температуру швидко б’ється. Якщо додати кофеїн, виникне серцева недостатність. Треба пити теплу рідину. Але не калиновий чи малиновий чай. Вони знижують температуру. А при грипі її не можна збивати до 39 градусів. Краще розвести у воді яблучне, абрикосове чи вишневе варення.

Вживання риб’ячого жиру запобігає старінню мозку

Вчені отримали нове підтвердження про користь риб’ячого жиру у розвитку мозкової тканини людини. Жирні кислоти Омега-3, що містяться в рибі, підвищують активність головного мозку і уповільнюють його старіння.

Експеримент проводився за участю 1500 добровольців пенсійного віку.

Фахівці просканували мозок кожного випробуваного, визначивши рівень мозкової активності і обсяг мозку. З’ясувалося, що люди з браком в організмі кислот Омега-3, схильні до зменшення з віком кількості нейронів в корі головного мозку. Зокрема, деяких кислот, що відносяться до групи Омега-3, які запобігають виникненню подібних негативних процесів, допомагаючи організму будувати більш стійкі зв’язки між нервовими клітинами мозку. Його основними джерелами є жирні рибні продукти: лосось, сардини, макрель.

У добровольців, які не отримують достатню кількість жирних кислот протягом життя, простежувалася наступна тенденція: їх мозок був у середньому на 2 роки старший, ніж у людей, які часто вживають риб’ячий жир.

Про корисність риб’ячого жиру в світі було відомо давно, але конкретні дослідження довели, яке важливе місце в житті кожної людини він займає. На цій підставі фахівці радять вживати в їжу рибні продукти і риб’ячий жир не менше двох разів на тиждень.

Гаджетоманія

Від лайків, репостів та селфі у соцмережах у людини виробляється «гормон щастя».

Ми прокидаємося за дзвінком будильника в телефоні, виходимо в інтернет раніше, ніж встигли вмитися. Технології все більше проникають у наше життя: з їх допомогою спілкуємося, вчимося, працюємо і розважаємося. Однак численні ґаджети, будучи винайденими для того, щоб економити час і полегшити комунікації між людьми, часто мають цілком протилежний ефект. Чому виникає ґаджет-залежність та де межа між захопленням і манією?

Про формування залежності можна говорити тоді, коли якийсь об’єкт стає для людини єдиним або основним джерелом позитивних емоцій, способом запобігання негативним емоціям. Залежність схожа зі звичкою, яка виражається у прихильності людини до добре знайомих предметів оточення: людина може звикнути до улюбленого крісла, до джинсів. Але залежність, на відміну від звички, являє собою гіпертрофовану і практично необоротну прихильність. Вона су-проводжується втратою контролю. Новітні технології несуть не лише комфорт і зручності, а й створюють певні проблеми. Йдеться про мобільні телефони, планшети та ноутбуки, які стали невід’ємною частиною нашого побуту. Ґаджет-залежність можна охарактеризувати як залежність від телефону, від соціальних мереж, від серфінгу в Інтернеті (включаючи нескінченний перегляд пабліків, картинок, відео). Від відеоігор, постійних селфі і розмов про себе, нав’язливої перевірки пошти і так далі. За оцінками експертів, незабаром у розвинених країнах ґаджет-залежність вийде на перше місце за кількістю людей, які від неї страждають, випередивши куріння і алкоголізм. Ми не знаємо, коли отримаємо лайк або приємне повідомлення, і саме ця непередбачуваність змушує нас увесь час перевіряти і перевіряти. Кожна перевірка — це порція «гормонів задоволення». Такий самий принцип працює в казино, і люди ведуться на обіцянку нагороди. Непередбачуваність робить її такою бажаною. Тобто люди залежать не від смартфону, а від звички перевіряти дзвінки, пошту в соцмережах.

Нові способи комунікації дозволяють людям ефективніше працювати та 24 години на добу отримувати необхідну інформацію. Та не замислюються, що це може спричинити психічні розлади. Серед них - синдром фантомного дзвінка. Людині здається, що телефон у кишені дзвонить, хоча нічого насправді не відбувається. Чи facebook-депресія – залежність від контактів у соціальній мережі або, навпаки, від їхньої відсутності. Або «ефект google» - знання не потрібні, адже будь-яку інформацію можна відшукати у Мережі. І, нарешті, номофобія – страх залишитися без мобільного телефону. Психологи вважають, що надмірне захоплення ґаджетами – це втеча людини від реального світу.

Найбільш вразливі до «сучасних залежностей» підлітки. Заповнюючи час ґаджетами в будь-якій формі, підлітки забувають, як це бути собою, міркувати з собою наодинці. Неосяжний шквал інформації, яка надходить з ґаджетів, не дає розвиватися самоаналізу, самопізнанню.

Однак розвиток соціальних мереж сильно збільшив страх щось пропустити. Цей страх поширюється на все що завгодно: концерт у клубі, вечірка, робота, хобі, місце відпочинку, ґаджет або страва в ресторані. Це може бути і щось невловиме. Ми не знаємо, що саме, але боїмося, що щось втрачаємо, що інші щасливіші і зробили правильніший вибір. Зовсім вберегтися від інтернет-технологій - складно. Але треба знайти баланс для гармонійного життя.

Підготувала Олена Приходкова.