Нелегко складалася доля українського народу. В історичному минулому траплялися як роки процвітання, так і тяжкі роки поневолення, та завжди знаходилися особистості, які піднімали Україну на новий рівень розвитку. Тому слова: «Слава Україні! - Героям слава!» перестали бути просто вітанням. Це вже віддання шани найкращим, хто у найважливіший момент становлення нашої держави не злякалися небезпеки і пожертвували собою заради своєї Батьківщини. Що це, як не свідчення справжнього патріотичного подвигу?

Саме про таких справжніх героїв говорили на районній краєзнавчій конференції учнівської молоді «Шляхами подвигу і слави», яка нещодавно пройшла в Петрівському НВО «ЗШ І-ІІІ ступенів - гімназія».

На початку зустрічі хвилиною мочання вшанували тих лицарів, котрі стали на смертельну боротьбу з ненависним ворогом за волю України.

Тематику дослідницько-пошукових робіт організатори умовно поділили на три напрямки: І - події Другої Світової війни – ратний подвиг батьків, дідів і прадідів у Великій Вітчизняній війні. Те добро, яке зробили наші предки для нашого покоління, не може ніколи забуватися і передається з покоління в покоління. Так діти щиро і відверто переповідали зібраний роками матеріал про своїх родичів, односельців та просто знайомих, в якому звеличили їхні подвиги. Дуже добре роз-крила цю тему Вікторія Макар, учениця 10 класу Петрівського НВО (керівник-консультант Ірина Галушко). Вона зібрала цікавий матеріал про свою родичку, яку під час німецької окупації забрали до концтабору, та, попри всі жахіття, вона не зламалася, а після завершення війни з далекої чужини допомагала родичам на Україні, відбудовуючи церкви, матеріальною підтримкою.

Роботу «Здобуто у боях за Батьківщину: Історія однієї нагороди» підготувала Марійка Гавриленко, учениця Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів (консультант - Тамара Шаповал). У ній вона зібрала ґрунтовний матеріал про свого прадідуся Лазара Петровича Дудка. «Легенди мого краю – ветерани Другої світової війни» - це вже робота Ольги Бардіної, учениці 11 класу Ганнівської ЗШ І-ІІІступенів (консультант - Людмила Гришаєва).

До теми «Борцям за незалежність присвячується…» зі своїми роботами підготувалися такі учні: «Хліборобська доля Міщаніних» - Юлія Родзінська, учениця 9 класу Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів (консультант - Ірина Артеменко), «М.С.Грушевський про українську мову та українську освіту» - Вікторія Абрамова та Інна Каплун, учениці 9 класу Петрівського НВО (консультант - Тетяна Копань).

Сьогодні Україна знову охоплена війною, - справжньою, реальною. Нехай її називають неоголошеною, але ж гинуть наші хлопці. Наразі вже точно зрозуміло, хто є героями сьогодення – це воїни, що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі, які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу, волонтери, на плечах яких тримається наша армія. Таким безцінним матеріалом поділилися учні: «На захист України» - Роман Чудний, учень 4 класу Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів (консультант - Алла Петрова); «Я належу до щасливих людей» - Олексій Суровець, учень 9 класу Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, (Юрій Кулибаба); «Лиш те в народі буде жити, що серце серцю передасть» - Інна Гречина, учениця 5 класу Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів (консультант - Володимир Думенко) та Валерія Єрушева, учениця 3 класу Петрівська ЗШ - І ступеня (консультант - Ніна Пеліпака). «І він там був, на тій страшній війні…» - Оксана Дарчук, учениця 9 класу Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів (консультант - Неля Дудник); «Сучасні захисники Вітчизни та Борцям за незалежність присвячується…» - Віталій Баранько, учень 7 класу Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів (керівник - Тетяна Баранько); «Герої нашого часу» - Денис Теренюк, учень 10 класу Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів (консультант - Тетяна Теренюк).

Учні також розповідали про реліквії, які зберігаються в шкільних та сільських музеях - це найдорожче, найважливіше, що зберігає людина, це те, що нагадує нам про важливі події в житті, про людей, яких не можна забувати.

Наприкінці зустрічі Тетяна Швець, методист методичного кабінету, та Валентина Бойко, директор Центру дитячої та юнацької творчості, подякували учасникам конференції за досить складну проведену ними роботу, за гарні виступи, особливо тим, хто презентував підготовлений матеріал своїми словами, як наприклад: Вікторія Макар, Марія Гавриленко, Роман Чудний, а не читаючи з конспекта. Також журі підвело підсумки пошукової роботи, уміння учнів подати матеріал та дало певні рекомендації щодо підготовки та виступів у наступному році. Сертифікати відділу освіти Петрівської районної державної адміністрації отримали всі учасники краєзнавчої конференції учнівської молоді «Шляхами подвигу і слави».

Олена Приходкова.

На знімках: роботу презентує Вікторія Макар; спільне фото учасників конференції; учні зі своїми керівниками в Петрівському НВО під час районного краєзнавчого заходу.