Великих клопотів садівникам завдають пошкодження дерев, зокрема їх ран.Тому рани, що утворились на штамбі, скелетних гілках, необхідно зразу ж після виявлення зачистити до здорової живої кори і замазати садовим варом або масляною фарбою на натуральній оліфі зеленого чи сірого кольору.

Немає ні того, ні другого? У такому випадку потрібно замазати рану жирною глиною, змішаною із коров’яком, і зверху обв’язати тканиною.

Трапляється, що рана утворилася від обгризання кори зайцями і на її поверхні є залишки камбію. Його видаляти не слід, оскільки у цих місцях може знову утворитися кора.

Не поспішайте і із зачищенням ран від підмерзання кори у кісточкових порід до тих пір, поки вже чітко можна буде відрізнити живі тканини від мертвих.

Наприклад, у персика, черешні і навіть у груші часто після суворої зими кора, заболонь, деревина рано навесні мають бурий колір, але в прохолодне і вологе літо тканини відновлюються.Частіше буває відмирання дерев, у яких, на перший погляд, кора і деревина мали незначні пошкодження, але за ними не було організовано належного догляду.

Свої особливості має і догляд за молодими деревами.У них до утворення на поверхні кори пробки, рани від вирізання великих гілок можна лікувати накладанням на них латок із живої кори. Латки можна накладати двома способами. При першому способі латку прямокутної форми вирізують із відрізаної гілки. Вона повинна бути більшою, ніж рана, на 1,5—2 сантиметри з усіх боків. Такого ж розміру вирізають прямокутник кори навколо рани, що утворилася від вирізаної гілки. На це місце вставляють латку.

А для того, щоб латка успішно прижилась, потрібно обов’язоко дотримуватися таких правил. Рану від вирізаної гілки старанно зачистіть садовим ножем, щоб поверхня була рівною і гладенькою. Латка за розміром повинна бути точно така, як і виріз кори навкруги рани.Заготовляти латку, вставляти її у виріз кори на дереві треба швидко, щоб поверхні камбіальних тканин не підсихали.
Дуже важливо, накладаючи пов’язку на латку, домагатися щільного з’єднання камбіальних тканин, особливо по периметру латки і вирізу кори на дереві.На поверхню рани після обв’язування нанесіть садовий вар. Не можна його наносити на зачищену поверхню рани від вирізаної гілки до накладання латки. Раджу в якості обв’язувального матеріалу використовувати конопляний.

Є і ще один спосіб накладання латки. Але він складніший у виконанні.Проте результати від нього кращі. Основна відміна від попереднього способу полягає в тому, що латка заготовляється з кори гілки до її відрізання.Прямокутник кори латки потрібно вирізати, не відрізаючи її знизу. Цим самим досягають того, що судинна система у нижній частині латки не порушується, вона швидше і краще приживається.

Пам’ятайте, що накладати латки потрібно навесні або на початку літа у період активного сокоруху, коли добре відстає кора. Запізніле виконання робіт може призвести до того, що тканини зростання не встигнуть добре визріти до зими і можуть підмерзнути.

Володимир Оненко, газета «Присадибне і дачне господарство»