Подібними гаслами, як відомо, широко відзначалася радянська епоха. Хоча, як показала історія, соціалістичний експеримент виявився невдалим (а скоріше - методи, якими більшовики намагалися втілити в життя ідеї со-ціалізму, а не їх суть), та, заради об”єктивності, маємо визнати, що не все тоді було погано. Бо ж більшість гасел дійсно були дієвими, а не пустопорожніми лозунгами, як це стало пізніше - в епоху «розвиненого соціалізму». В маси несли і фізкультуру, і знання, і навички військової підготовки та цивільного захисту, і культуру та освіту. Нині аж заздрісно дивитися на чіткі шеренги фізкультурників, які марширували на парадах, бо ця картинка різко дисонує з тим, що сьогодні лікарям все важче відшукувати серед юнаків придатних до військової служби, усвідомленням того, що наша молодь виростає, здебільшого, немічною, хворобливою і незагартованою.

Добре, що це усвідомлюють і на державному рівні, намагаються створювати умови для виправлення ситуації. Днями, згідно з розпорядженням голови ра-йонної державної адміністрації Сергія Завалія, створено Координаційну раду з питань фізичної культури і спорту при районній державній адміністрації як консультативно-дорадчий орган, затверджено її склад та Положення. Головним координатором діяльності Координаційної ради визначено сектор молоді та спорту райдержадміністрації. Співголовами Координаційної ради є сам голова райдержадміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара, заступником голови ради – заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, секретарем – за-відувач сектору молоді та спорту райдержад-міністрації Ірина Лугова. Днями відбулося перше засідання новоствореного органу, яке вела Т.Панета.

Тетяна Григорівна ознайомила присутніх зі складом ради, зауваживши, що невипадково серед її членів керівники найпотужніших сільгосппідприємств району, які надзвичайно ефективно розвивають фізкультурно-спортивну інфраструктуру – генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександр Поворознюк, який взяв курс на розвиток професійного футболу, хоча і про любительський спорт не забуває, і голова ПСП «Зарічне» Андрій Давидовський, який, так би мовити, спеціалізується на масовій фізкультурі, для чого створив у своєму господарстві відповідну базу. Обидва вони, до того ж, депутати районної ради.
У минулому році на потреби розвитку фізичної культури і спорту в районі витрачено понад один мільйон гривень. Багато зроблено задля по-ліпшення матеріальної бази галузі, вона буде розвиватися і в нинішньому році. Будуть придбані два тренажерних майданчики, обладнання для відремонтованої спортивної зали в приміщенні Петрівської дитячої музичної школи. У планах на поточний рік – обладнання ще двох тренажерних залів, у тому числі - для силових видів спорту. Крім того, планують провести оздоровлення учнів ДЮСШ «Олімп» на базі ПСП «Зарічне» і відзначити 25-річчя створення спортивної школи.
Основними завданнями Координаційної ради є:

вивчення, системний аналіз і вироблення рекомендацій щодо вирішення проблем, які ускладнюють розвиток фізичної культури та спорту в районі;
визначення і обґрунтування пріоритетних напрямків розвитку спортивної інфраструктури в районі, концептуальних засад впровадження програм пропаганди здорового способу життя;
розроблення пропозицій щодо фінансування пріоритетних напрямків у спортивній сфері, аналіз ефективності використання коштів, що виділяються на ці цілі;
координація дій органів районної законодавчої та виконавчої влади та спортивних федерацій, товариств та організацій району з питань розвитку фізичної культури і спорту.

І.Лугова ознайомила учасників засідання з проектом плану роботи Координаційної ради на 2017 рік. Під час обговорення проекту учасники засідання внесли ряд пропозицій, зокрема провести районну спартакіаду, турнір з міні-футболу та інші.

Учасники засідання затвердили план роботи Координаційної ради з урахуванням внесених пропозицій та доповнень на 2017 рік.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: Т.Панета веде засідання.