Одна з найдошкульніших проблем сучасності

Цукровий діабет: типи цукрового діабету, причини, діагностика, профілактика, ускладнення
Сьогодні діагноз цукровий діабет, на жаль, не рідкість. Однак досягнення медицини, засновані на постійному вивченні цього захворювання, дозволяють хворим вести нормальне життя, повноцінно працювати і займатися спортом.
Причиною цукрового діабету є недостатність або відсутність гормону інсуліну, внаслідок чого клітини майже не реагують на нього. Оскільки інсулін відповідає не тільки за засвоєння цукру в крові, а й за жировий і білковий обмін, то через його нестачу або надмірність у хворих на цукровий діабет розвивається тяжке порушення обміну речовин. Ще однією з причин захворювання на цукровий діабет II-го типу можуть служити порушення функції підшлункової залози, тому хвороба розвивається повільно, іноді абсолютно приховано. Ознаки та симптоми неявно або повністю відсутні. Це інсулінонезалежний тип, який не потребує ін’єкцій інсуліну. Такий тип цукрового діабету характерний для дорослих і літніх людей.

Ознаки та симптоми цукрового діабету
У медичній практиці виділяють два основних типи цукрового діабету.
Цукровий діабет I-го типу - захворювання, при якому інсулін відсутня повністю, так званий інсулінозалежний тип. У цьому випадку хворим необхідні, крім іншого лікування, ін’єкції інсуліну. Такий тип захворювання більше характерний для дітей і молодих людей. Діабет I-го типу завжди вимагає ін’єкцій інсуліну.
Хворі на цукровий діабет постійно відчувають спрагу, відзначають часте сечовипускання, яке може призвести до зневоднення організму, вони швидко втомлюються і відчувають слабкість. Також сильне схуднення або набір ваги може бути ознакою даного захворювання.
Діагностика цукрового діабету найчастіше досить проста.
Якщо у хворого є ознаки і явні симптоми захворювання, буває достатньо перевірити рівень цукру в крові. Але іноді це вимагає більш складних досліджень. Бувають випадки, коли високий вміст цукру викликаний особливим порушенням – не сприйняттям глюкози. Це захворювання не потребує лікування, просто потрібно виконувати деякі правила.
Для того, щоб відрізнити це явище від діабету II-го типу з прихованими симптомами, проводиться спеціальний тест, коли хворому пропонують випити розчин глюкози, після чого проводять аналіз крові і перевіряють, за який проміжок часу рівень цукру впаде.
Основним методом лікування цукрового діабету обох типів є спеціальна дієта, яку прописує лікар, орієнтуючись на індивідуальні ознаки і стадію захворювання. Також хворим не забороняється працювати, і обов’язково пропонуються помірні фізичні вправи. Іноді, на додаток до цього, лікар прописує препарати для стабілізації рівня цукру в крові.
Ускладнення при цукровому діабеті.
Якщо хворий на цукровий діабет ставиться до лікування серйозно, він може вести цілком нормальне життя. Якщо поставитися до цього без належної уваги, неминучий розвиток ускладнень при цукровому діабеті будь-якого типу.
Найпершими ознаками є отруєння продуктами розпаду ліпідів, помутніння свідомості, непритомність. Потім з’являються пізні ускладнення. Перш за все, страждають ноги, оскільки порушується кровообіг (ось чому так важливі фізичні вправи). З’являються пошкодження шкіри (виразки), які майже не гояться, є ризик ампутації.
Сильно страждають очі і нирки, можуть стати вразливими шлунково-кишковий тракт, серце, репродуктивні органи. Якщо хворі на цукровий діабет II-го типу не дотримуються розпорядження лікаря, вироблення інсуліну може припинитися зовсім, що призведе до необхідності додавання ін’єкцій.
Часто причиною захворювання на цукровий діабет є спадкова схильність.
Більш схильні до цього захворювання люди з надмірною вагою, що ведуть малорухливий спосіб життя. Тому основною профілактикою залишаються фізичні навантаження, достатня рухова активність, збалансоване харчування.
Народне лікування цукрового діабету:
Такий спосіб лікування, звичайно, не може замінити медикаментозну терапію і дієту, але, як допоміжний метод, може спричинити сприятливий вплив на перебіг хвороби.
Чорниця
Одну чайну ложку листя чорниці заливають 200 мл окропу і настоюють півгодини. П’ють тричі на день по одній третині склянки. Вживають при важких стадіях цукрового діабету.
Корінь лопуха
Столову ложку кореня лопуха залити 200 мл води, поставити на вогонь і закип’ятити. Варити 15 хвилин, зняти з вогню і залишити настоюватися півгодини. Пити по столовій ложці тричі на день.
Корінь лопуха можна замінити травою чи корінням кульбаби, кропивою, або конюшиною луговою. Ці рослини містять речовини, що нагадують по дії інсулін.
Квасоля
Стулки квасолі гарненько подрібнюють і засипають у термос (3 столові ложки). Додають 0,5 літра окропу і залишають на 6 годин. Весь настій ділять на три прийоми і випивають по порції за півгодини до їди тричі на день. Цей рецепт рекомендується хворим на цукровий діабет на ранніх стадіях.
Хворі на цукровий діабет цілком можуть вести активний спосіб життя, дотримуючись певних правил. Сьогодні ліків, здатних повністю вилікувати хворобу, ще не знайдено, але розробки в цій галузі ведуться постійно. А поки, щоб не допустити захворювання, приділіть увагу профілактиці цукрового діабету, особливо якщо є спадкова схильність.

Ігор Окулов, лікар-ендокринолог.