Маріупольське дербі: одна гра зі знаком «плюс», інша – зі знаком «мінус»

Отже минулий тиждень для футболістів з Петрівщини минув під знаком протистояння з однією з найсильніших команд зі Сходу України, ще донедавна представником Української Прем’єр-ліги – маріупольським «Іллічівцем». Що цікаво, що за день після цього протистояння між собою помірялися силами й дублери обох команд – в Петровому на стадіоні «Інгулець» зійшлися в рамках чемпіонату України серед клубів другої ліги «Інгулець 2» та «Іллічівець-2».
Слід зазначити, що обидва ці поєдинки викликали в петрівських уболівальників діаметрально протилежні настрої та емоції. Хоча, відверто кажучи, нічого такого аж вкрай несподіваного не сталося: напевне, мало хто розраховував, що в Маріуполі наші хлопці зможуть здолати «Іллічівець», який зараз, як мовиться, «на ходу», й до звітного поєдинку підійшов без очкових втрат. До речі, «Іллічівець» став однією з тих команд, які зазнали в міжсезоння найпотужнішого кадрового оновлення, а головним здобутком команди, безумовно, є її головний тренер, досвідчений і добре знаний у вітчизняному футболі спеціаліст Олександр Севідов, у послужному списку якого досвід роботи з цілим рядом клубів Прем’єр-ліги, зокрема донецьким «Металургом», дніпродзержинською «Сталлю», ужгородською «Говерлою», львівськими «Карпатами» та харківським «Металістом», а також клубом зі столиці Молдови – кишинівським «Зімбру».

І все ж в уболівальників «Інгульця» десь таки жев-ріла надія, що бодай нічию в Маріуполі наші хлопці зможуть відстояти, адже за підсумками попереднього сезону наша команда запам’яталася уболівальникам України своєю боєздатністю, непоступливістю, найкращою, до речі, в лізі грою в обороні… Та, на жаль, сподівання ці виявилися марними: «Інгулець» хоч і намагався виглядати досить достойно, все ж поступився господарям з рахунком 0:1, таким чином втративши на старті чемпіонату вже дев’ять очок. Прикрою несподіванкою для футбольних уболівальників стала відсутність інтернет-трансляції, хоча вона була анонсована одразу на кількох сайтах. Втім, коли вже настав час початку гри, заставка з обіцянкою, що «трансляция вот-вот начнется» так і не зникла з моніторів, а ще через півгодини на деяких сайтах з’явилося повідомлення, що «трансляция прервана – автор прекратил эфир». Що стало цьому причиною – чи то погодні умови (в Маріуполі під час матчу пройшла сильна злива) чи інші технічні перешкоди, однак до кінця дня трансляції так і не було відновлено, тож про характер гри можемо судити лише з текстового супроводу та відеонарізки найнебезпечніших моментів, яка з’явилася уже через день. Що ж, з побаченого можна зробити висновок, що 0:1 – це ще й не найгірший для нас результат: ще більше розвинути свій успіх господарям завадила упевнена і надійна гра нашого голкіпера Ігоря Гришина (саме він цього дня захищав ворота першої команди). Мали свій шанс відзначитися у воротах «Іллічівця» і наші футболісти, однак в окремих випадках атаки «Інгульця» переривав досвідчений голкіпер «Іллічівця» Рустам Худжамов (за плечима якого свого часу значився навіть виступ за національну збірну України), а в деяких випадках нашим нападникам бракувало точності.
Тож підсумковий рахунок 0:1 і доволі сумне сімнадцяте місце в турнірній таблиці.
Звичайно, з огляду на якість гри, яку демонструють наші футболісти, говорити про те, що перша ліга нашій команді «не по зубам» буде неправильно. Особисто ми не сумніваємося, що вже незабаром «Інгулець» почне набирати очки й покине таку неприємну для себе «зону вильоту». Водночас, як не прикро визнавати, поборотися за медалі першості цього року нашим землякам навряд чи вдасться – надто багато вже втрачено, та й, судячи по всьому, ці втрати ще не остаточні. Втім, не забігатимемо наперед - у футболі трапляється усяке: згадаймо минулорічний приклад стрийської «Скали», яка в трьох чи чотирьох перших турах не набрала жодного очка, але потім «вистрілила» сильною і потужною серією успішних ігор, завдяки чому зараз разом з нами змагається за медалі першості в першій лізі.
І зовсім з іншим настроєм та іншим емоційним піднесенням хочеться розповідати про виступи нашої другої команди. «Інгулець-2»,який, приймаючи на своєму полі другий склад маріупольців – «Іллічівець-2», продовжив свою тріумфальну серію, практично не залишивши шансу гостям із приморського міста та впевнено перегравши їх з рахунком 3:0. Мабуть, не можна сказати, що все у наших гравців цього дня виходило бездоганно, принаймні кілька разів до своїх підопічних з обґрунтованими претензіями звертався президент клубу Олександр Поворознюк, та й вилучений за межі ігрової зони (за отримане ще в Новій Каховці видалення) тренер команди Євген Прошенко також час від часу вносив певні корективи в гру, роблячи підказки з уболівальницького місця. Та все ж клас є класом, і, безперечно, у наших спортсменів він виявився вищим, тож і результат не змусив на себе довго чекати: після низки гострих і небезпечних атак «Інгульця» уже на 30-й хвилині одна з них стала результативною - дотепним пасом у розріз Валерій Коверник вивів сам на сам з голкіпером гостей Віталія Колесникова, і той не схибив, точно пробивши повз воротаря. В другому таймі у воротах «Іллічівця» двічі відзначився інший наш форвард – Олександр Мішуренко, спочатку реалізувавши пенальті за порушення в межах штрафного майданчика проти того ж Коверника, а на 67-й хвилині, після точної передачі з флангу Іллі Ходулі, красиво замкнув простріл головою. М’яч цього дня ще раз побував у воротах гостей, але четвертого взяття воріт арбітр не зарахував, скільки, на думку асистента, хтось з гравців лінії атаки «Інгульця» перебував у положенні поза грою.
Отож підсумковий рахунок матчу 3:0 на нашу користь, а «Інгулець-2» очолив турнірну таблицю в другій лізі. Чи є несподіваним такий результат? Певне, що ні, адже, якщо проаналізувати склад нашої другої команди, то серед гравців побачимо багатьох з тих, хто минулого року виборював право виступати в першій лізі. Зокрема цього дня на поле виходило одразу дев’ять (!) таких гравців, а саме Ілля Ходуля, Микола Кобець, Степан Рижук, Дмитро Клімаков, Андрій Голуб, Іван Мучак, Микола Коляда, Олександр Мішуренко та Віталій Колесніков. А отже, якщо хлопці вже одного разу завоювали право підвищитися у класі, то що може завадити їм зробити це повторно?
Очевидно, упевнена гра другої команди має стати певним сигналом для тих наших гравців, що виступають в першій лізі, адже обидва склади «Інгульця» заявлені однією заявкою, тож будь-якої миті футболісти можуть помінятися місцями, якщо не виправдають сподівань президента і адміністрації клубу.
Вже на цьому тижні обидві наші команди тепер випробовуватимуть міцність миколаївського футболу. На момент виходу цього номера з друку в рамках Кубку України «Інгулець» прийматиме футболістів з ФК «Миколаїв», а вже за чотири дні, знову ж таки на нашому стадіоні, прийме цю саму команду в рамках чемпіонату першої ліги, і сподіваємося, - нарешті відкриє рахунок своїм перемогам. Того ж дня, вже у Миколаєві, «Інгулець 2» зустрінеться з іншою командою з міста кораблів – «Суднобудівником» і також, маємо сподівання, виступить гідно й відповідно до свого статусу лідера першості.
І нарешті, ще про одну гарну новину: третій склад «Інгульця» продовжує чудово виступати в рамках Кубку Кіровоградської області. Зокрема, минулої неділі «Інгулець 3» переконливо здолав одного з найпринциповіших своїх суперників ФК «Головківку» з рахунком 6:1 у півфіналі турніру (голи на рахунку Олександра Сергієнка - 3, Гіоргі Кобуладзе, Артема Ковтуненка та Владислава Тимошевського). Тож у фіналі, який відбудеться вже цієї суботи (13 серпня), наші хлопці поборються за Кубок з олександрійським «Шляховиком». До речі, місцем проведення фінального матчу може стати один з наших стадіонів (у Петровому чи у Володимирівці), якщо, звичайно, з цим погодяться суперники і дасть згоду обласна федерація. Але оскільки на момент виходу цього номера з друку ми такими даними ще не володіємо, а в наступному номері вона буде вже запізнілою - просимо стежити за інформацією диктора по стадіону «Інгулець» цієї середи під час кубкового матчу «Інгулець» - «Миколаїв». Якщо пропозиція про проведення фіналу в нашому районі буде прийнята, то така інформація обов’язково буде оприлюднена на трибунах «Інгульця». Отож гарного усім видовища і приємних вражень!

Володимир Кіфенко.

Чемпіонат першої ліги Турнiрне становище команд
на 7 серпня 2016 року

 М  Команда  І  В  Н  П  М  О
 1  "Верес" Рівне  3  3  0  0  7-2  9
 2  "Ілічівець" Маріуполь  3  3  0  0  6-2  9
 3  "Геліос" Харків  3  2  1  0  7-2  7
 4  "Черкаський Дніпро" Черкаси  3  2  1  0  2-0  7
 5  "Десна" Чернігів  3  2  0  1  3-1  6
 6  "Оболонь-Бровар" Київ  3  2  0  1  3-2  6
 7  "Полтава" Полтава  3  2  0  1  3-3  6
 8  "Колос" Ковалівка  3  1  1  1  4-4  4
 9  "Суми" Суми  3  1  1  1  3-3  4
 10  "Скала" Стрий  3  1  1  1  3-3  4
 11  "Арсенал-Київ" Київ  3  1  1  1  2-2  4
 12  "Буковина" Чернівці  3  1  0  2  3-4  3
 13  "Гірник-Спорт" Грішні Плавні  3  1  0  2  3-5  3
 14  "Авангард" Краматорськ  3  0  2  1  1-2  2
 15  "Нафтовик-Укрнафта" Охтирка  3  0  1  2  2-4  1
 16  "Миколаїв" Миколаїв  3  0  1  2  0-3  1
 17  "Інгулець" Петрове  3  0  0  3  1-4  0
 18  "Тернопіль" Тернопіль  3  0  0  3  3-10  0

 

Чемпіонат другої ліги Турнiрне становище команд на 7 серпня 2016 року

 М  Команда  І  В  Н  П  М  О
 1  "Інгулеці-2" Петрове  3  3  0  0  9-1  9
 2  "Рух" Винники  3  3  0  0  9-1  9
 3  "Мир" Горностаївка  3  2  1  0  4-1  7
 4  "Кремінь" Кременчук  3  2  0  0  3-0  6
 5  "Тепловик" Івано-Франківськ  2  1  1  0  8-2  4
 6  "Балкани" Зоря  3  1  1  1  6-3  4
 7  "Реал Фарма" Одеса  3  1  1  1  7-5  4
 8  "Енергія НК" Нова Каховка  3  1  1  1  7-5  4
 9  "Нива-В" Вінниця  3  1  1  1  5-5  4
 10  "Кристал" Херсон  3  1  1  1  3-3  4
 11  "Жемчужина" Одеса  3  1  0  1  3-2  3
 12  "Металург" Запоріжжя  3  1  0  2  3-4  3
 13  "Суднобудівник" Миколаїв  3  1  0  2  2-4  3
 14  "Поділля" Хмельницький  3  1  0  2  4-7  3
 15  "Нікополь НПГУ" Нікополь  3  0  1  2  2-7  1
 16  "Іллічівець-2" Маріуполь  3  0  0  3  1-11  0
 17  "Арсенал-Київщина" Біла Церква  3  0  0  3  0-15  0