У багатьох країнах світу сміттям вважають лише те, що не підлягає подальшій переробці, а  все інше відноситься до вторинної сировини. В Україні, яка, як відомо, є незаможною державою, до подібного бізнесу ставляться скептично. А даремно!  Адже в Європі, на яку Україна взяла курс,  питання побутових відходів вирішили з користю для довкілля та суспільства, тому біля кожного будинку  стоїть по  кілька контейнерів, а господині  кладуть до них вже розсортовані відходи. До яких же сумних наслідків може привести недбалість у поводженні із відходами, усі ми переконалися внаслідок трагедії, що сталася цими днями на Грибовицькому сміттєзвалищі, що під Львовом.
На протязі кожного року людство відзначає багато різних екологічних днів. Найвідоміші з них – День Землі, День води, День охорони навколишнього середовища, озонового шару та інші. Основна мета цих заходів - привернути увагу громадськості до проблем екології. Багатьом з нас доводилося спостерігати, як під час весняної повені на річках збираються цілі затори з пластикових пляшок, пакетів та іншого непотребу, що його залишили після відпочинку несвідомі громадяни. Стихійні сміттєзвалища та вміст прибудинкових контейнерів часто спалюється, що приводить до отруєння навколишнього середовища шкідливими речовинами, серед яких особливо небезпечною є сполука під назвою діоксин. В нашому селищі вже є позитивні зрушення у вирішенні цієї проблеми. Збільшилась кількість мешканців, які  користуються послугами  ККП по вивезенню побутових відходів, менше стали спалювати сміття. Та все ж, з настанням осені, тільки-но стемніє, в повітрі з’являється запах горілого  бур’яну,  листя,    пластику і целофану. Хоч  людям вже  давно відомо, що саме ці шкідливі речовини  спричиняють онкологічні та інші небезпечні  захворювання. Нам  властиво завжди шукати  винуватців своїх бід на стороні,  адже  серед населення  росте рівень захворювань та смертності,  і часто в цьому ми звинувачуємо лікарів, продовжуючи при цьому несвідомо труїти себе та оточуючих.
Громадські організації, заклади освіти та представники органів управління прагнуть підвищити рівень екологічних знань жителів нашого району і цим прокласти шлях до важливих перетворень на місцевому рівні. Але треба не лише вчити людей не завдавати шкоди природі та власному здоров’ю, а і якомога швидше створювати підприємства з переробки побутових відходів. Захист довкілля є однією з найголов-ніших проблем сучасності, тому ми маємо зберегти його придатним для життя наступних поколінь.

Володимир ОГНІВЕЦЬ, смт. Балахівка.