Незабаром літо. Гаряча пора для господарів та й не тільки. Як свідчить статистика, в весняно-літній період в рази зростає кількість пожеж та інших подій надзвичайного характеру. Саме тому ми вирішили поспілкуватись з начальником Петрівського РС У ДСНС України у Кіровоградській області, підполковником служби цивільного захисту Володимиром Васильовичем Малютою.

- Володимире Васильовичу, чи справді у весняно-літній період роботи рятувальникам прибавляється?

Так. Зазвичай в пожежонебезпечний літній період кількість пожеж, як правило, є більшою ніж в інші пори року.

- А скільки ж пожеж виникло на території нашого району з початку року?

З початку року на території району виникло 14 пожеж, з яких 10 пожеж в приватному секторі та ще 4 пожежі сухої трави на відкритій території. І саме на пожежах на відкритих територіях я хотів би акцентувати увагу читачів районки. А особливо в лісових масивах.

Шановні земляки та гості нашого району, перебуваючи в лісі, пам’ятайте прості правила безпеки:

- виберіть місце для вогнища та обладнайте його, звільнивши від сухої трави

- ніколи не залишайте вогнище без догляду;

- не кидайте, де попало, недопалки та сірники;

- уникайте диких тварин;

- будьте обережні зі зміями, не чіпайте їх;

- відпочивши, загасіть вогнище землею або водою.

Дотримання цих нехитрих правил дозволить вам уникнути надзвичайних ситуацій та зробити ваш відпочинок приємним та корисним.

- Що ще може загрожувати безпеці наших земляків у весняно-літній період окрім виникнення пожеж?

- Насправді, таких небезпек дуже багато, але я хотів би зупинитись на деяких з них. Незабаром розпочинаються довгоочікувані канікули для школярів, а тому батькам потрібна подвійна увага до своїх дітей, адже легковажне поводження малечі з вогнем, водою, газом, незнання елементарних правил безпечної поведінки – першопричини сумних та трагічних наслідків. То ж, шановні батьки, не залишайте дітей надовго без нагляду, як би ви їм не довіряли, або хоча б час від часу наглядайте за ними. У полі зору вашої дитини будь-якої хвилини можуть опинитися такі небезпечні іграшки, як сірники, отруйні речовини, і навіть вибухонебезпечні предмети. Особливо раджу бути уважними, якщо поблизу є водойми. Крім того, щоб бути впевненим у тому, що за вашої відсутності дитині не загрожує небезпека, навчайте її правилам безпечної поведінки, у тому числі й на власному прикладі. Розповідайте дітям про правильну поведінку, будьте прикладом у всіх ситуаціях, пов’язаних з дотриманням правил пожежної безпеки, не залишайте сірники і запальнички в доступному для дітей місці, не доручайте дітям розпалювати печі, газові плити, самостійно включати електропобутові прилади. Стежте, щоб діти не розпалювали багаття. Ідучи з будинку, не залишайте малолітніх дітей без нагляду. Тільки великою турботою й увагою до наших дітей, загальними зусиллями ми зможемо попередити пожежі від дитячих пустощів з вогнем, і зберегти найдорожче – життя дитини.

Шановні батьки, вихователі, педагоги! Стежте суворо і постійно, щоб малята не брали в руки сірники. Не можна допускати їх до користування електронагрівальними і газовими приладами. Ніколи не залишайте їх одних, якщо працюють електроприлади або газові прилади, топляться печі. Якщо ж лихо вже сталося, телефонуйте за номером телефону «101». І пам’ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих!

Окрім того, хотів би акцентувати увагу мешканців району ще на одній небезпеці: під час весняно-літнього періоду збільшується небезпека знаходження боєприпасів. Тож потрібно знати, що робити в таких випадках:

- при виявленні невідомого предмета – не чіпайте його;

- не кидайте в такий предмет каміння, не бийте їх різними речами;

- помітьте місце знаходження такого предмета будь-яким чином: палицею, клаптиком  паперу тощо;

- про виявлення невідомого предмета повідомте в місцеві органи самоврядування, міліцію або службу порятунку «101».

Дотримання цих нехитрих правил дозволить вам уникнути надзвичайних ситуацій, які можуть призвести до тра-гічних наслідків.

Хотів би згадати ще про одну небезпеку: водойми. Річки, ставки, озера не лише мають асоціюватись у наших земляків з відпочинком та приємною прохолодою чи місцем для вдалої риболовлі. Це і велике джерело небезпеки. За минулий рік водойми забрали 2 життя наших земляків. І все через необережне поводження людей на воді як під час купання, так і під час риболовлі. Тому, дорогі відпочиваючі та риболови, дотримуйтесь безпеки на воді, адже не лише дорога не вибачає помилок, а й вода.

- Яка робота проводиться для недопущення виникнення надзвичайних подій?

Рятувальниками району проводиться систематична профілактична робота з населенням різних вікових груп. Так періодично проводяться рейди по водоймах, проводиться навчання населення на територія сільських та селищних рад. Постійно через вашу газету чи розповсюджені листівки закликаємо громадян бути обачними і рекомендуємо, як діяти, аби не сталося лиха. Відповідну профілактичну роботу проводять і органи місцевого самоврядування на своїх територіях, соціальні працівники тощо.

Якщо ж ви стали свідком героїчного вчинку, або вам відома людина, що виявила відвагу під час порятунку людини, повідомте про неї за телефоном (022) 22-15-42, 22-09-90 до Управління ДСНС України у Кіровоградській області, або за адресою: вул. Пашутінська,1, м. Кіровоград, 25015. Всеукраїнська акція «Герой-рятувальник року». Україна повинна знати своїх героїв.

- Дякуємо за розмову, Володимире Васильовичу. Я сподіваюсь наші читачі проаналізують сказане Вами, адже лихо легше попередити ніж усувати його наслідки. Наснаги Вам, а у вашій особі - всім рятувальникам району, здоров’я і «сухих рукавів».

Спілкувався Анатолій Рябоконь.