першими Сергія Кузьменка на землі Петрівщини зустрічали голови районної ради та районної державної адміністрації Тамара Сакара та Сергій Завалій і, що, напевне, цілком логічно у наш непростий і тривожний час – військовий комісар Олександр БратченкоЦими днями на Петрівщині з робочим візитом побував голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко. Програмою візиту був передбачений особистий виїзний прийом громадян, а також відвідини кількох об’єктів у Петровому, зокрема Центральної районної лікарні та дитячого садка «Сонечко». Крім того, очільник області оглянув, як здійснюється капітальний ремонт мосту через Інгулець - об’єкта, аварійний стан якого викликав тривогу і занепокоєння петрівчан щонайменше упродовж останніх десяти років.

Тепер про це детальніше. На особистий прийом до голови обласної державної адміністрації записалися близько десятка відвідувачів, однак, фактично, таких було більше, адже хтось не записався заздалегідь, оскільки про прийом дізнався із запізненням, а в когось потреба поспілкуватися з очільником області виникла вже в останній момент… Втім у прийомі не було відмовлено нікому – усіх бажаючих Сергій Анатолійович вислухав дуже уважно і терпляче, в окремих випадках, здається, навіть більш терпляче, ніж це було продиктовано логікою і конкретною ситуацією. І, звичайно ж, - жодного звернення без реагування не залишилося – де була така можливість, там Сергій Кузьменко особисто або через своїх помічників невідкладно давав доручення надати допомогу чи ретельно вникнути в суть проблеми, аби визначитися, наскільки реальною є можливість допомогти в кожному конкретному випадку.

На жаль, навіть посада голови області не завжди і не в усьому дозволяє вирішувати окремі питання таким чином, як би цього хотілося заявникові. У цих випадках Сергій Анатолійович намагався добрим  словом та щирою порадою підказати, як би слід було діяти, або як краще сприймати те, що комусь здається проблемою, насправді не будучи такою. Траплялися й такі оригінальні співрозмовники, які просто не в змозі були чітко сформулювати, що ж саме привело їх на прийом до губернатора, складалося враження, що їм просто хотілося якимось чином заявити про себе «на високому рівні». Що ж, і до таких відвідувачів Сергій Анатолійович ставився толерантно й по-філософськи, намагаючись делікатно пояснити, що графік роботи посадової особи  рівня керівника області є дуже щільним і завантаженим, тож, аби просто поспілкуватися, варто було б обрати більш підходящу ситуацію.

на особистому прийомі голова районної волонтерської організації «Допоможемо воїнам Петрівщини» Алла ГорністоваА загалом же тематика звернень цього дня, напевне, не особливо відрізнялася від того, про що, очевидно, люди говорять в кожному районі та в кожній області. Ось, скажімо, прийшла жіночка, якій  медики поставили дуже невтішний діагноз. Як би там не було – а за життя боротися потрібно. Водночас, придбавши кілька найменувань високовартісних медпрепаратів та пройшовши кілька курсів хіміотерапії, родина, фактично, вигрошилася до копійки – а недуга не відступає. Що робити? Здаватися?

– В жодному разі, - переконаний Сергій Кузьменко, - життя та здоров’я кожного нашого громадянина є найбільшою цінністю держави, і за це ми разом з Вами боротимемося до останку.

Відтак Сергій Анатолійович дав доручення своїм помічникам взяти на контроль цей випадок, зв’язався телефоном з керівництвом департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, давши відповідні розпорядження, а також попросив присутнього при спілкуванні головного лікаря Центру екстреної невідкладної медицини в районі Геннадія Кіма відстежувати усі етапи лікування, слідкуючи, аби не було затримок чи збоїв з тими чи іншими процедурами.

поважного гостя зустрічають вітальним словом маленькі вихованці дитячого садка «Сонечко»Чимало питань, з якими цього для зверталися відвідувачі, стосувалися права та порядку користування землею: комусь на передану в оренду ділянку відмовляли у виготовленні технічної документації, ще хтось просив сприяння у розірванні договору оренди, оскільки орендар не зовсім дбайливо виконує взяті на себе, згідно з договором, зобов’язання. Проте, в цілому, майже усі, хто прийшов на прийом, визнають, що в районі, як і по області загалом, порядок в земельних питаннях таки наводиться. Це стало особливо відчутним після того, як в обласному та районних відділах Держгеокадастру відбулося радикальне кадрове оновлення. Зокрема, на цю обставину звернула увагу голова районної громадської волонтерської організації «Допоможемо воїнам Петрівщини» Алла Горністова, яка висловила Сергієві Анатолійовичу слова щирої вдячності за те, що він особисто активно долучився до того, аби кожен з воїнів-учасників АТО міг без бюрократичної тяганини отримати належні за законом земельні ділянки. Втім, цього разу візит Алли Павлівни не був пов’язаний з земельними питаннями. Вона звернулася до керівника області за сприянням в організації реабілітаційного відновлення, передусім, психологічного, для демобілізованих воїнів-учасників АТО при Дніпропетровській обласній лікарні ім. Мечнікова. Не секрет, що сьогодні державою докладається чимало зусиль для повернення до нормального життя тих героїв, що зазнали тяжких травм і каліцтв у ході воєнної кампанії на Сході країни. Але якщо фізичні травми є цілком очевидними і на подолання їх наслідків зусилля спрямовуються в першу чергу, то травми психологічні, які, насправді, бувають не менш тяжкими, часто залишаються поза прискіпливою увагою суспільства. Нерідко, на жаль, це призводить до трагічних наслідків у особистому житті тих, хто пройшов випробування пекельним Донбасом. Водночас, саме в згаданому закладі доктор медичних наук Світлана Михайлівна Мороз досить успішно проводить реабілітацію таких бійців, і вона, напевне, не відмовила б у допомозі й демобілізованим воїнам з Кіровоградщини. Однак слід  подбати, аби цей процес став системним, а не на рівні якихось поодиноких випадків. Сергій Кузьменко погодився з важливістю порушеної проблеми і висловив готовність посприяти у її вирішенні.

чудові іграшки і теплі побажання в дарунок від очільника областіРешта питань, які цього дня порушувалися на прийомі, стосувалися вкрай незадовільного стану доріг, несправедливих тарифів на електроенергію в колишньому відомчому гуртожитку, який належав свого часу ПАТ «ЦГЗК», присвоєння (точніше – не присвоєння) звання «Мати-героїня» та ряду інших. Також, в ході особистого прийому, Сергій Кузьменко вибрав кілька хвилин, аби поспілкуватися з Петрівським селищним головою Світланою Тилик, поцікавившись перебігом робіт з благоустрою та перспективними планами на найближчий період. Як зазначила Світлана Олександрівна, вже невдовзі в райцентрі планується розпочати роботу одразу в кількох напрямках, на які спрямовуватимуться зусилля по впорядкуванню благоустрою. Зокрема, буде зроблено ремонт дорожнього покриття на вулиці ім. Олексія Лисенка (колишній Ворошилова), упорядковано прибудинкову територію з використанням декоративної тротуарної плитки біля будинків № 5-6 по вул.. Літвінова, продовжуватимуться роботи по освітленню вулиць селища, по очистці річки Інгулець. А також буде зроблено капітальний ремонт в одному з приміщень ДНЗ «Рудана», де вже незабаром планується відкрити ще одну групу для маленьких вихованців.

найщиріші, найприємніші і найвідвертіші співрозмовники, з якими довелося спілкуватися в ході візиту, охоче відповідали на запитання поважного гостяПродовжився робочий візит керівника області на Петрівщину оглядом кількох об’єктів. Зокрема, Сергій Анатолійович побував у дитячому садку «Сонечко», будівля якого, після капітального ремонту та виконаних заходів з енергозбереження, набула привабливого, сучасного і затишного вигляду. Звісно, завітати до малечі з порожніми руками очільник області не міг, тож після короткотривалого спілкування вихованці «Сонечка» тішилися розмаїттям нових іграшок - цього дня у них з’явилося чимало ляльок, автомобілів, м’ячів, наборів для забав у пісочниці та іншого яскравого дитячого «скарбу». Вихованці жстаршої групи відтепер готуватимуться до школи, сидячи на нових стільцях. Прощаючись, Сергій Кузьменко подякував персоналу дитячого садка за їх невтомну працю по вихованню нових поколінь маленьких українців, а найголовнішим господарям цієї маленької дитячої громади – побажав зростати здоровими, щасливими, успішними громадянами, яким належить творити так само щасливе і успішне майбуття нашої завтрашньої країни.

під час оглядин мосту через ІнгулецьПо дорозі з дитячого садка до лікарні Сергій Кузьменко, якого впродовж усіх етапів перебування в районі супроводжували голови райдержадміністрації Сергій Завалій та районної ради Тамара Сакара, зупинився біля щойно відреставрованого мосту через Інгулець, оглянувши, як було зроблено роботи на цьому вже тривалий час аварійному об’єкті. Здається, побаченим залишився задоволеним, хоча особливих емоцій і не висловив. Очевидно, Сергій Анатолійович приберіг їх для спілкування з працівниками та пацієнтами також нещодавно відреставрованого терапевтичного відділення Петрівської центральної районної лікарні, адже тут уже не скупився на добрі слова та побажання як на адресу персоналу згаданого лікувального закладу, так і, звичайно ж, на адресу його пацієнтів, побажавши їм швидкого одужання і якомога міцнішого здоров’я,  аби якомога рідше потрапляти до лікарняних палат, незважаючи на те, що умови для лікування сьогодні в лікарні справді чудові.

з обладнанням і устаткуванням відреставрованих за найсучаснішими стандартами медичних палат знайомить головний лікар Центральної районної лікарні Микола ЯновськийНаостанок про враження від свого перебування на Петрівщині Сергій Кузьменко поділився з журналістами обласних та районних ЗМІ. Зокрема, він зізнався, що, загалом, побаченим і почутим залишився задоволеним, адже район нормально живе і розвивається, останнім часом у районної влади з’явилося чимало цілком реальних здобутків, а відтак і підстав для гордості. Разом з тим, до найпроблемніших питань, які потребують радикального вирішення і які, об’єктивно, не можуть бути розв’язані лише зусиллями місцевої влади, належить вкрай незадовільний стан автомобільних доріг.

- На Кіровоградщині, на жаль, дороги сьогодні взагалі перебувають в ненайкращому стані, - зазначив очільник області. – Але мушу визнати, що на Петрівщині вони ще гірші, ніж в будь-якому іншому районі. А відтак обіцяю, що, спільно з керівництвом облавтодору будемо вирішувати, як би вже найближчим часом виправити цю проблему. Тим більше, що Петрівський район межує з сусідньою Дніпропетровщиною, а отже є своєрідними «воротами» області. Звісно, важливо, щоб вони виглядали привабливо…

мови для пацієнтів стаціонару терапевтичного відділення Петрівської ЦРЛ – тепер одні з найкращих в областіКерівник районного радіомовлення Олександр Дога, який також узяв невеличке бліц-інтерв’ю у голови області, поставивши ряд питань, детальніше про які наші читачі зможуть дізнатися на хвилях районного радіо, нагадав Сергієві Кузьменку, що саме цього місяця виповнюється рік з дня призначення головою районної державної адміністрації Сергія Завалія. Тож попросив оцінити, наскільки, на думку керівника області, таке призначення виявилося вдалим. Безумовно, відповідь Сергія Кузьменка для нас усіх також буде цікавою:

- Погодьтеся, давати публічну оцінку роботи свого підлеглого, якого я особисто рекомендував на цю посаду, було б не зовсім етично, адже цим самим я начебто мав би підкреслити правильність такого рішення. Тому було б цілком логічно, аби об’єктивну оцінку його діям дали самі жителі Петрівщини.

Водночас, не секрет, що саме жителі Петрівщини вже одного разу дали Сергію Володимировичу таку оцінку, обравши його депутатом обласної ради, причому обравши з такою перевагою, якою не може похвалитися жоден з його колег в інших районах, та й загалом не так багато обласних обранців мають такий рейтинг народної підтримки. Звісно, мені приємно, що це наше управлінське рішення виявилося вдалим, що Сергій Завалій не зупиняється на досягнутому, а продумує й надалі чимало ідей, знаходячи, разом з тим, і шляхи їх реального втілення в життя, щоб район і далі невпинно зміцнювався та розвивався. Імпонує, безумовно, й те, що, незважаючи на молодість, він уже набуває необхідного досвіду, що вміє і любить працювати в команді, зібравши коло себе так само творчих, креативних і дієвих колег-однодумців, що завжди знаходить взаєморозуміння і готовий до взаємної співпраці з районною радою, голова якої Тамара Вікторівна Сакара також є нашим стратегічним партнером в баченні розвитку території району. Приємно також, що і їй жителі Петрівщини виявили довіру, обравши депутатом, а через своїх обранців - головою районної ради. Словом, я бачу, що район має потужну управлінську команду, якій поплечу вирішувати найсміливіші завдання, а відтак вірю в його успішну і позитивну перспективу.

Голова Кіровоградської обласної державної адміністрації відповів і на низку інших питань журналістів.

Володимир Кіфенко.

На знімках: першими Сергія Кузьменка на землі Петрівщини зустрічали голови районної ради та районної державної адміністрації Тамара Сакара та Сергій Завалій і, що, напевне, цілком логічно у наш непростий і тривожний час – військовий комісар Олександр Братченко; на особистому прийомі голова районної волонтерської організації «Допоможемо воїнам Петрівщини» Алла Горністова; поважного гостя зустрічають вітальним словом маленькі вихованці дитячого садка «Сонечко»; чудові іграшки і теплі побажання в дарунок від очільника області; найщиріші, найприємніші і найвідвертіші співрозмовники, з якими довелося спілкуватися в ході візиту, охоче відповідали на запитання поважного гостя; під час оглядин мосту через Інгулець; з обладнанням і устаткуванням відреставрованих за найсучаснішими стандартами медичних палат знайомить головний лікар Центральної районної лікарні Микола Яновський; умови для пацієнтів стаціонару терапевтичного відділення Петрівської ЦРЛ – тепер одні з найкращих в області.