Ніна Сьюзан АстромНаша Петрівська виправна колонія № 49 час від часу дивує незвичайними, до деякої міри навіть фантастичними подіями. В пам’яті читачів районки ще досить свіжі спогади про події кількарічної давнини, коли з території установи, як у якомусь з карколомних кіновестернів, було зроблено спробу організації втечі за допомогою сучасного вертольота. А на цьому тижні тут відбулася ще одна доволі незвичайна річ: в рамках концертного туру установами виконання покарань в колонії пройшов благодійний концерт відомої фінської співачки, лауреата Євробачення 2000-го року – Ніни Сьюзан Астром. Погодьтеся – такий виступ міг би стати помітною подією навіть в столиці, то що вже казати про місце позбавлення волі. Слід зазначити, що цей виступ був організований Всеукраїнською Міжконфесійною Християнською Місією «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі».

Подібний захід проводиться в установі вперше, а тому викликав значний інтерес не лише засуджених, але й співробітників установи. Під час заходу використовувалась дуже потужна підсилюючи апаратура, а оскільки концерт проходив в приміщенні актового залу, то всі присутні мали можливість отримати задоволення від гарно поставлених і виконаних пісень.

Ось що розповіла сама співачка перед початком свого виступу: «У мене вже є досвід проведення подібних концертних турів. Побувавши в України, у мене склалося таке відчуття, що ваша країна дуже схожа на Фінляндію. Тут відчувається свобода і відкритість людей. У чомусь ми, фіни, й ви, українці, дуже схожі. Це країна контрастів... Ваші серця відкриті до того послання, яке ми несемо, і здається, що ви хочете це чути і сприймати. Це для нас чудово.”

У перервах між піснями Ніна спілкувалася із засудженими, допомагаючи розкрити зміст кожного свого музичного твору. Засуджені добре реагували на виступ співачки: щиро слухали і сприймали те, як вона спілкувалася з ними, хоча й через перекладача.

Зі слів Ніни Астром: “Я дуже рада, що можу хоч трішечки вплинути на слухачів, допомогти і, може, щось змінити. Адже в колоніях перебувають прості люди, які потребують Господа і Його турботи, а я, проповідуючи слово Христа, закликаю відкрити серце для Бога, і, якщо людина це зробить, то зміниться її життя, вчинки».

Ніна Астром подякувала присутнім за теплий прийом та роздала бажаючим, яких виявилось чимало, автографи. «Коли я вперше потрапила у подібний заклад, я боялась, що не знайду контакту із слухачем. Але коли подивилась у їх очі, я зрозуміла, що вони такі ж люди як будь-які інші, для котрих мені доводилось виступати», - сказала співачка, відповідаючи на питання присутніх на концерті журналістів.

Після закінчення концертної програми виконуючий обов’язки начальника Петрівської виправної колонії (№49) Сергій Заремба подякував гостям за чудовий виступ та звернувся до засуджених:

– У кожної людини, крім трудових буднів, мають бути й святкові дні. Дуже сподіваюсь, що сьогоднішній день запам’ятається вам, як яскравий і святковий, завдяки організованому концерту. Адже організація таких заходів сприяє перевихованню засуджених і дає їм поштовх для розкриття власних творчих задатків.

Катерина Ляшевич, Петрівська виправна колонія Управління ДПтС України в Кіровоградській області (№ 49)