збори районної організації Радикальної партії Олега ЛяшкаНещодавно в Петровому відбулися загальні збори районної організації Радикальної партії Олега Ляшка, в ході якої партійці обмінялися думками щодо поточної політичної ситуації в країні, поговорили про проблеми та можливі способи їх вирішення, визначилися з планами і завданнями діяльності зазначеної політичної сили на найближчу перспективу.

У роботі зборів узяли участь також почесні гості: народний депутат України, обраний за списком Радикальної партії Дмитро Володимирович Лінько, помічник народного депутата Олексія Ленського, депутат Кіровоградської обласної ради Сергій Леонідович Ратенко та регіональний координатор Радикальної партії Олександр Іванович Машир.

Звісно, головною подією зборів став виступ народного депутата Дмитра Лінька, який коротко зупинився на характеристиці непростої політичної ситуації, що має місце в нашій країні, та окреслив позицію, яку займає Радикальна партія в конфігурації тих політичних сил, що складають сьогодні законодавчу гілку вітчизняної влади. Зокрема Дмитро Володимирович зазначив наступне:

- Спілкуючись з депутатами Кіровоградської обласної та Петрівської районної рад, я зрозумів, що проблеми усієї України притаманні і Кіровоградщині та Петрівщині, але є і своя специфіка. Ми будемо допомагати вирішувати місцеві проблеми.

Якщо говорити про загальнополітичну ситуацію в Україні, то всі бачать, що уряд втратив довіру громадян, парламент перебуває за один крок до розвалу. Позиція Радикальної партії і нашого лідера полягає в тому, що ми висловили недовіру парламентській більшості і перейшли в конструктивну опозицію. Те, що робить уряд і парламентська більшість, абсолютно не відповідає ситуації в країні. Вони продовжують діяти старими методами, продовжується корупція і безвідповідальність. Політичні інтриги, на жаль, затьмарили розум і Прем’єр-міністру, і Президенту, вони не бачать того, що відбувається.

У той же час ми розуміємо, що перевибори можуть спровокувати серйозну кризу, бо країна на півроку опиниться в абсолютному колапсі.

Радикальна партія має стабільну підтримку в суспільстві, не боїться перевиборів, але ми стоїмо на державницьких позиціях. Тому запропонували парламенту зібратися і обговорити ситуацію щодо того, що країна опинилася в заручниках у уряду, який втратив підтримку. Ми висловили свої вимоги Президенту і Прем’єр-міністру, запропонували свою програму, готовність взяти відповідальність за те, що стосується економічного розвитку, якщо матимемо важелі впливу, бо ситуація, коли ми перебували в коаліції, але до нас не прислухалися, нас не влаштовує. Будемо працювати конструктивно, якщо Президент і Прем’єр нас почують і будуть брати до уваги нашу думку.

Ми проти намагання розхитати ситуацію з допомогою штучних акцій протесту в Києві. Радикальна партія не підтримує діяльність уряду, але все слід вирішувати політичними методами, нова революція ні до чого хорошого не призведе, для країни, яка перебуває в стані війни, це буде, дійсно, катастрофою. Хоча певні акції протесту можуть бути ефективними, зокрема щодо грабіжницьких тарифів.

Ми запропонували ряд законопроектів, в яких чітко розписані терміни виконання заходів щодо оздоровлення ситуації.

Для нашого партійного активу головним є те, що ми перебуваємо в конструктивній опозиції, пропонуємо шляхи вирішення проблем. Наш прогноз – Верховна Рада не доживе до кінця каденції. Можливо, вибори будуть восени, можливо, у наступному році. До цього потрібно готуватися. Перед владою слід ставити проблеми, які потребують вирішення. У Петрівському районі це дороги, якими неможливо їздити, соціальне забезпечення, сміттєзвалища, ремонт ФАПів та амбулаторій…

Далі Д. Лінько відповів на запитання присутніх. Зокрема, щодо безкоштовного проїзду пенсіонерів. Він пояснив ситуацію тим, що, проводячи так звану децентралізацію, держава має намір залишити громадам частину коштів від податків. Разом з тим, перекладає на громади проблеми утримання навчальних закладів, медичних установ тощо. Виходить, що податків залишили на 10%, а навантаження – на 30%. Тому і з перевезенням пенсіонерів склалася така ситуація. Нині проблема відшкодування витрат перевізникам за перевезення громадян пільгових категорій покладена на місцеві органи влади.

Багатьох жителів нашого району хвилює питання компенсації колишнім гірникам за вугілля, яке вони раніше отримували. Сьогодні це копійчані суми, які можна розцінити, як цинічне знущання над людьми, тому учасники зборів просили народного депутата підняти це питання на законодавчому рівні, як і питання грабіжницьких тарифів та безконтрольного росту цін на всі без винятку продукти та товари. На це отримали відповідь, що слід звертатися до органів захисту прав споживачів, а також до депутатів місцевих рад, народних депутатів України. Чим більше буде таких звернень, тим легше буде навести порядок, задіяти правоохоронні органи і призвати до відповідальності недобросовісних підприємців, які безпідставно встановлюють завищені ціни.

Але це питання має і політичну складову. По-перше – неефективна діяльність Національного банку України, який допустив знецінення гривні. По-друге – безвідповідальне ставлення до стану справ у державі і майбутнього своїх дітей значної частини громадян.

Також піднімалося питання щодо підвищення тарифів та багато інших питань, на які була надана відповідь.

Були і запитання стосовно політичної ситуації в країні. На це Д.Лінько відповів, що Радикальна партія не належить до провладної коаліції. Члени фракції і лідер партії О.Ляшко добре розуміють нагальні потреби людей, пропонують шляхи виходу з кризи, але влада не хоче чути голос народу.

Завершив своє перебування на Петрівщині Д. Лінько зі своєю командою зустріччю з керівництвом району. Визначальним є те, що ця зустріч відбулася вже після партійних зборів і спілкування з рядовими членами партії, тож він мав можливість донести до керівників району проблеми і вимоги людей, що позитивно вплине на діяльність органів влади.

Тетяна ЯМКО, голова Петрівської районної організації Радикальної партії Олега Ляшка, депутат обласної ради.