керівники району веселилися разом з учасниками святаМинулої суботи вперше за багато років у Петровому відзначили свято Масляної (до цього єдиний раз Масляну святкували щонайменше ще років зо 20 тому). Втім, цього разу свято відзначала, без перебільшення, вся Україна. І це добре, що десь «на високому рівні», у цей непростий для України час, вирішили підняти людям настрій, змусити з оптимізмом і з любов’ю одне до одного чекати дня прийдешнього. Бо ж на тлі того, що відбувається в Росії, де на схожих заходах людей годують млинцями з … лопат, а іноді у натовп просто кидають, як собакам, ковбасу, за яку люди б’ються, українці показали, що святкувати можна весело, запально, а головне – цивілізовано.

Як би там не було, свято вдалося.

У ньому взяли участь делегації кількох сільських рад, установ і підприємств райцентру, які відповідним чином оформили свої намети, презентували власні кулінарні вироби, взяли участь у конкурсах тещ і зятів, на кращі млинці і кращу світлицю. У програмі свята були веселі ігри і змагання: як для дорослих, так і для дітей. І, звичайно ж, всі бажаючі мали змогу пригоститися козацькою кашею, варениками, млинцями, іншими смаколиками.

Розпочалося ж свято з театралізованого обряду зустрічі Весни. Цьому намагалася завадити Зима, яка не хотіла здавати своїх позицій, але головний персонаж дійства Масляна разом з ватагою ряджених допомогли Весні вступити у свої права:

вихованці Петрівського НВК презентують свої смаколикиЗимонько, пора віддавати свою владу Весні!

Ми її чекаємо,

Давно виглядаємо.

Пані Масляна, допоможи,

Весні дорогу підкажи!

І Весна, почувши ці заклики, прийшла:

Будь благословенна, петрівська родино!

Сьогодні чудова і радісна днина.

Зимі віддаю я уклін й обіцяю,

Що землю я всю щедрим цвітом вквітчаю.

Щоб співи пташині повсюди лунали,

Щоб барви природи людей милували.

Хай колесо долі розквітне в теплі,

Щоб вся Петрівщина вквітчалась в добрі.

Хай Сонце-Ярило вас зігріває,

А Масляна щедра на радість вітає!

Весна прийшлаУчасників свята, як і годиться, привітали керівники району – голова райдержадміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара.

Театралізоване дійство продовжилося за участю творчого колективу Олександрівського сільського клубу, ядром якого є народний аматорський фольклорний ансамбль «Джерело». Затим розпочалася концертна програма, в якій взяли участь народний аматорський колектив «Тополя» Володимирівського СБК, дитячий ансамбль Петрівської ДМШ, який виконав кілька веснянок, чоловіча вокальна група «Козаченьки» Луганського СБК, дитячий хореографічний колектив Балахівського СБК, фольклорний колектив «Журавлі» Ганнівського СК, а також гості свята – народний аматорський музичний ансамбль «Петриківські козаки» Новопразького СБК Олександрійського району, які вразили глядачів майстерним виконанням народних пісень.

на сцені художній колектив Олександрівського сільського клубуЗавершилося свято нагородженням учасників в багатьох номінаціях. Зокрема, найоригінальніша «теща» була в«збірній» райдержадміністрації та районної ради, найкращий «зять» в команді учасників АТО і волонтерів, найкращою світлицею визнано намет Ганнівської сільської ради.

Кульмінацією і останнім акордом свята стало урочисте спалення опудала Зими, навколо якого учасники, перед тим, як попрощатися з Зимою, водили хороводи.

До речі, організатори свята висловлюють щиру вдячність за допомогу в його облаштуванні директору ПСП «Зарічне», депутатові районної ради Андрію Миколайовичу Давидовському.

Є повір’я, що чим веселіше Масницю відсвяткуєш, тим щасливішим і багатшим буде рік. Дай же, Боже, щоб це збулося, щоб нинішній рік став переломним, першим у нелегкому шляху до остаточної перемоги України над силами Зла.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

святкові експозиції вразили розмаїттям вищуканих народних страв та апетитним ви-глядом колектив РДА і районна рада з кращою «тещею» свята

учасники АТО і волонтери - переможці одразу в кількох номінаціях смачною була каша

фінальний акорд свята - спалення опудала Зими

На знімках: керівники району веселилися разом з учасниками свята; вихованці Петрівського НВК презентують свої смаколики; Весна прийшла; на сцені художній колектив Олександрівського сільського клубу; святкові експозиції вразили розмаїттям вищуканих народних страв та апетитним виглядом; колектив РДА і районна рада з кращою «тещею» свята; учасники АТО і волонтери - переможці одразу в кількох номінаціях; смачною була каша; фінальний акорд свята - спалення опудала Зими.
Фото автора та Сергія Андрусенка.