чергова зустріч керівництва району з координаторами Центру надання допомоги учасникам АТОДнями відбулася чергова зустріч керівництва району з координаторами Центру надання допомоги учасникам АТО. У ній взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, радник голови РДА з питань допомоги учасникам АТО Сергій Полтавець, голова волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» Алла Горністова, голова ГО учасників АТО «Захисник Петрівщини» Сергій Савченко і його заступник Петро Ткачук, начальник відділення забезпечення районного військового комісаріату капітан Ігор Свірідов, заступник начальника управління соціального захисту населення РДА Світлана Попіль, головний спеціаліст сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА Тетяна Притула, адміністратор центру надання адміністративних послуг РДА Любов Утєва, головний спеціаліст-головний архітектор відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту РДА Алла Полтавець, начальник відділу Держгеокадастру в Петрівському районі Олег Чумак, завідувач сектору землеустрою та ринку земель відділу Держгеокадастру Інна Громова.

Відкриваючи зустріч, С.Завалій сказав, що слід обговорити актуальні питання, що стосуються соціального захисту учасників АТО. З метою поліпшення цієї роботи, а також у зв’язку з необхідністю координації дій органів виконавчої влади та інших державних органів, органів місцевого самоврядування, волонтерських та громадських організацій є необхідність створити допоміжний орган – Центр надання допомоги учасникам АТО та їх сім’ям.

Т.Сакара додала, що від взаєморозуміння між органами державної влади і місцевого самоврядування та учасниками АТО залежить успіх роботи. Вона зауважила, що таке взаєморозуміння є, висловила переконання, що воно буде зберігатися і надалі. Вона особисто і депутатський корпус готові до ефективної співпраці.

Одним з важливих питань є забезпечення земельними ділянками учасників АТО, тож С.Завалій надав слово О.Чумаку.

Олег Михайлович зазначив, що питання досить складне. На території не всіх сільських рад були свого часу зарезервовані земельні ділянки для учасників АТО, тому траплялися відмови бажаючим їх отримати. На даний час ведеться робота щодо збільшення кількості цих ділянок, відпрацьовується відповідна процедура. Вже готується звернення від Ганнівської та Чечеліївської сільських рад щодо резервування земельних ділянок з графічними матеріалами. Найближчим часом буде проведений семінар з сільськими, селищними головами та землевпорядниками щодо цих питань.

С.Завалій додав, що слід провести інвентаризацію земель, виявити ті ділянки, що не використовуються або використовуються без належного оформлення, ділянки, термін оренди яких закінчується.

Його підтримала Т.Сакара, яка сказала, що сільські, селищні голови з розумінням ставляться до цієї проблеми, готові до співпраці. Адже АТО триває, і всі розуміють, що кількість її учасників буде збільшуватися, тож потрібно мати резерв землі.

Учасники наради обговорили питання забезпечення учасників АТО житлом, участь у відповідних бюджетних програмах.

Т.Панета зазначила, що жоден із учасників АТО не став на квартирний облік. Вільного житлового фонду, звичайно, немає, але може статися, що колись таки будуть прийняті якісь державні програми, тож перебування на обліку не завадить. Вона розповіла про деякі інші пільги щодо забезпечення учасників АТО житлом, а А.Полтавець нагадала, що в області діє фонд підтримки будівництва житла на селі, який може надати 3-відсотковий кредит на добудову чи будівництво.

Повертаючись до питання створення Центру надання в районі допомоги учасникам АТО, С.Завалій нагадав, що свого часу була створена координаційна рада з питань надання допомоги учасникам АТО, радником голови РДА з питань допомоги учасникам АТО був призначений С.Полтавець. Настав час підняти цю роботу на більш високий рівень, з дорадчого у більш практичний формат - утворити названий вище Центр. Для його діяльності буде виділене комп’ютеризоване робоче місце, але С.Полтавцю поєднувати роботу у Центрі з виконанням своїх обов’язків за основним місцем роботи буде складно. Тому Сергій Володимирович запропонував призначити керівником Центру А.Горністову, а П.Ткачука і С.Полтавця – її заступниками. Учасники зустрічі підтримали цю пропозицію.

У порядку інформування С.Завалій повідомив, що за кожною територіальною одиницею закріплений певний військовий підрозділ, з яким слід налагодити тісну співпрацю. Підшефним Петрівського району визначено 17 батальйон територіальної оборони, в якому проходили військову службу чимало жителів нашого району, дехто служить в ньому і нині. З цією військовою частиною вже давно налагоджена тісна співпраця, тож буде тривати вона і в подальшому.

Анатолій РЯБОКОНЬ.