С.Доцяк - один з наймолодших у районі керівників органу місцевого самоврядування(Зріз життя Богданівської територіальної громади)

Так вважає Богданівський сільський голова Сергій Іванович Доцяк. Він – один з тих очільників місцевих громад, яким односельці вперше довірили цю відповідальну посаду. І, здається, вони не помилилися, адже після знайомства з ним склалося враження, що молодий керівник сповнений ентузіазму і бажання зробити щось хороше для людей.

Виріс Сергій у простій сільській родині. Його батько розпочав свою трудову біографію в колгоспі імені Петровського, пізніше – у ПСП «Богнер», на даний час працює водієм на Петрівському кар’єрі ПАТ «ЦГЗК», мама все життя пропрацювала на пошті.

Після закінчення школи, юнак закінчив Тернівський індустріальний технікум, потім – Донецький інститут залізничного транспорту. Працював на Глеєватському кар’єрі ПАТ «ЦГЗК» монтером колії, пробував займатися бізнесом (як сам його характеризує – міні-бізнесом), але зрозуміло, що без певного стартового капіталу важко сподіватися на значний успіх. Тож знову повернувся на виробництво – працював на підприємстві «Кривбасремонт» водієм. А на минулих виборах вирішив поборотися за посаду сільського голови і переміг.

Територіальна громада об’єднує села Богданівку, Солдатське та Малоганнівку. Демографічна ситуація типова для сільської місцевості. На території сільради зареєстровано 473 жителі, в тому числі дітей до 18 років – 59, людей віком 18 – 35 років – 127, 35 – 60 років – 194, старших 60 років – 93. У минулому році народилося п’ятеро немовлят, померли 9 чоловік. У населених пунктах проживають 7 учасників Великої Вітчизняної війни, двоє ветеранів війни в Афганістані, 6 учасників АТО (троє з них вже демобілізовані). У місцевій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів на даний час навчається 36 учнів, але, як повідомив начальник відділу освіти райдержадміністрації Г.Москалець, через несприятливу демографічну ситуацію і відсутність відповідного контингенту учнів, школа буде на першому етапі реорганізована в початкову, учні 5 – 9 класів навчатимуться в Петрівському НВК, який є базовим навчальним закладом Центрального освітнього округу. Вчителі будуть працевлаштовані, а учні в НВК  їздитимуть шкільним автобусом. У подальшому школу планується реорганізовувати в НВК «ДНЗ – ЗШ І ступеня».

в приміщенні ФАПу поки що саме така стеляУ кожному з населених пунктів Богданівської сільської ради є магазини (як Петрівського РСТ, так і приватні), діють сільський клуб, бібліотека, ДНЗ. У бібліотеці і дитсадку є комп’ютерна техніка, Інтернет.

Як повідомив С.Доцяк, сільська рада не дотаційна, водночас бюджетних коштів на вирішення всіх проблем, звичайно, недостатньо. А проблем чимало. Слід завершити роботу по організації вуличного освітлення, бо поки що освітлюються тільки дві вулиці в Богданівці і Солдатському, ще один проект на стадії завершення. Поки що немає ясності з реалізацією проекту забезпечення населених пунктів водою. Проблема стосується фінансування проекту.

Планує сільський голова зайнятися ремонтом доріг. Сподівається залучити спонсорів, а також використати місцеві ресурси, зокрема – розбирати покинуті ферми та інші споруди, використовуючи для ремонту доріг будівельні конструкції.

Хоче також придбати для потреб громади трактор.

Одна з найнагальніших проблем – забезпечення ДНЗ «Сонечко» водою, придбання нових дитячих ліжок, інших меблів.

кипить робота, все більшою стає купа дровГромаді надають допомогу два базових господарства – ПСП «Богнер» і СФГ «Карат». Вони, звичайно, не належать до найпотужніших в районі, але ще не було випадків, щоб у чомусь відмовили. Особливо вдячний сільський голова за підтримку депутату районної ради Олександрі Кравченко.

Та на вирішення всіх проблем ресурсів сільського бюджету і допомоги базових господарств замало, тому Сергій Іванович планує зустрітися з керівництвом ПАТ «ЦГЗК», аби заручитися підтримкою підприємства, яке розробляє надра Петрівщини.

Під час розмови ми торкнулися і теми децентралізації. С.Доцяк ставиться до неї насторожено, не вірить, що держава дійсно створить умови для нормального розвитку територій. Бо ж і зараз намагається перекласти все, що тільки можна, на плечі місцевих громад. Виділили, скажімо, з бюджету сільської ради субвенцію на харчування школярів, бо держава відмовилася від цих витрат. А ці 40 тисяч гривень могли б піти на розвиток громади. Та й про яку децентралізацію може йти мова, якщо території, практично, не мають розвиненої інфраструктури – вважає він.

завідуюча ДНЗ «Сонечко» Ніна Дергач, вихователь Юлія Рева, помічник вихователя Галина Белей та кухар Наталія Гуль з вихованцямиС.Доцяк зазначив, що всі агітатори за децентралізацію посилаються на нібито позитивний досвід Польщі, але ж наші люди, які бувають в цій країні у якості «гастарбайтерів», кажуть, що поляки насправді не зовсім задоволені як децентралізацією, так і членством в ЄС, хотіли б вийти з нього, та зробити це вже не так просто.

Втім, повернімося до наших місцевих проблем.

Побували ми у ФАПі, яким керує Яна Кулик. З приводу її роботи нарікань немає, свої обов’язки виконує сумлінно, хоча це і нелегко. ФАП забезпечений необхідним обладнанням, медикаментами для невідкладної допомоги, але в приміщенні холодно. Воно опалюється дровами (ними сільрада забезпечила, крім ФАПу і власного приміщення, ДНЗ та школу), але стара плита гріє погано, а після вихідних в приміщенні мінусова температура. Втім, сільський голова запевняє, що до наступного опалювального сезону в ФАПі буде тепло, він про це подбає. От тільки доведеться шукати нового завідуючого, бо Яна Іванівна незабаром звільниться, оскільки закінчується термін її контракту, і вона не має наміру залишатися тут працювати й далі. Живе в Балахівці, тож зрозуміло, що досить складно щодня добиратися звідти на роботу. Свого часу хотіла назавжди залишитися в Богданівці, але тоді їй не пішли назустріч, не зуміли чи не захотіли забезпечити житлом.

в дитячому садку читають «Трудову славу»На подвір’ї ДНЗ «Сонечко» нас зустрів стукіт сокир – це працівники дитсадка, сільської ради і батьки дітей рубають спиляні дерева на дрова, які підуть на потреби названих вище установ та певних категорій соціально незахищених громадян.

У приміщенні дитячого садка затишно, тепло, тут нас зустрів дружний хор голосів малят, які з нами привіталися.

  • Діти – це святе, – говорить С.Доцяк, - тому депутати сільської ради, а ними я дуже задоволений, бо всі вони активні і небайдужі люди, дбають, щоб дитсадок був забезпечений всім необхідним. Та й громада наша дружна, – продовжує він. - Оголосили своєрідну толоку по спилюванню старих тополь, які загрожували падінням. Прийшло так багато людей, що я аж розгубився, як забезпечити всіх роботою. Та, зрештою, розібралися, все гуртом зробили. Тож зробимо все можливе, щоб забезпечити ДНЗ водою, меблями, встановити центральне опалення (котел на твердому паливі вже є).

Згадав сільський голова і те, як допомогли сільчанам подолати негоду, розчистити вулиці від снігу, крім керівників місцевих сільгосппідприємств О.Кравченко та А.Нероди, начальник Петрівського кар’єру О.Тилик, начальник ГТЦ-2 О.Шитов і головний інженер ГТЦ-2 Р.Сокол.

Молодий керівник Богданівської територіальної громади вірить, що вона може і буде успішно розвиватися. Тож ми побажали йому, щоб не втрачав оптимізму і наснаги, працюючи для поліпшення життя односельців.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: С.Доцяк - один з наймолодших у районі керівників органу місцевого самоврядування; в приміщенні ФАПу поки що саме така стеля; кипить робота, все більшою стає купа дров; завідуюча ДНЗ «Сонечко» Ніна Дергач, вихователь Юлія Рева, помічник вихователя Галина Белей та кухар Наталія Гуль з вихованцями; в дитячому садку читають «Трудову славу».

Фото автора.