ДОВІДКА
про стан роботи із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та сільських, селищних рад упродовж 2015 року

Протягом 2015 року до районної державної адміністрації надійшло всього 474 звернення громадян, що на 173 звернення більше в порівнянні з минулим роком. У тому числі письмових – 116, на особистому прийомі у керівництва райдержадміністрації – 63 звернення, на виїзному прийомі – 19 звернень.

Кількість звернень громадян, що надійшли з органів вищого рівня: з Адміністрації (Секретаріату) Президента України: 2014 рік – 4, 2015 рік – 8; з Верховної Ради України: 2014 рік – 2, 2015 рік – 1; з Кабінету Міністрів України: 2014 рік – 0, 2015 рік – 5; з інших органів державної влади: 2014 рік – 9, 2015 рік – 9.

Станом на 1 січня 2016 року до райдержадміністрації надійшло  24 колективних звернення, 5 – анонімних.

 

Найбільше звернень надійшло з питань:
аграрної політики і земельних відносин (58),
а саме:
- виділення земельних ділянок;
- видача майнових паїв в натурі;
- неправомірні дії керівників, зловживання в АПК;
комунального господарства (72),
а саме:
- плата за житло та комунальні послуги;
- експлуатація та ремонт житла;
- водопостачання;
- електропостачання;
- санітарний стан, благоустрій населених пунктів;
- будівництво та ремонт доріг;
- забезпечення паливом, скрапленим газом;
соціального захисту (156);
житлової політики (8);
праці і заробітної плати (7);
сім’ї, молоді (41);
охорони здоров’я (22);
освіти і науки (11);
транспорт і з’вязок (12);
іншого (25).

Від найменш соціально-захищених громадян, звернення від яких розглядаються невідкладно і в першу чергу, впродовж 2015 року надійшло звернень:
інвалідів І групи – 3;
інвалідів ІІ групи – 10;
інвалідів ІІІ групи – 7;
учасників війни, учасників бойових дій – 8;
учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 3;
дітей  війни – 7;
одиноких та багатодітних матерів – 10;
пенсіонерів – 65;
безробітніх - 7.

Найбільше звернень надійшло з території Петрівської (137), Балахівської (24) селищних рад, Ганнівської (40), Червонокостянтинівської (22), Новостародубської (54), Чечеліївської (14), Іскрівської (25), Луганської (20), Малинівської (4), Богданівської (8), Зеленської (12), Водянської (5), Петрівської (17), Йосипівської (6) та Зеленської (7) сільських рад.

Особистий прийом громадян керівництвом райдержадміністрації проводиться відповідно до графіка, затвердженого в новій редакції розпорядженням голови районної державної адміністрації від 19 травня 2015 року № 171-р. Протягом звітного періоду на особистий прийом звернулося 63 громадянина.

Затверджено графік проведення виїзних прийомів громадян керівництвом районної державної адміністрації в сільських та селищних радах, згідно з яким передбачено, відповідно до вимог Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109, здійснення виїзного прийому громадян двічі на місяць, зареєстровано 19 звернень.

Керівництвом райдержадміністрації приймались відповідні рішення по суті питань, що хвилювали заявників, надавались доручення керівникам і спеціалістам зацікавлених структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій, сільським та селищним головам, якими проводилась необхідна робота по вирішенню проблем, порушених у зверненнях громадян

Затверджено графік проведення засідань постійно діючої комісії з питань розгляду звернень громадян у 2015 році, яким, відповідно до Указу Президента України, передбачено проведення засідань комісії не рідше одного разу на місяць.

За звітній період проведено 12 засідань, на яких слухалися питання про стан роботи із зверненнями громадян, що надійшли до райдержадміністрації, та про результати проведення перевірки і для контролю з питань роботи із зверненнями громадян в структурних підрозділах райдержадміністрації, територіальних органах міністерств і відомств України, сільських та селищних радах.

Відповідно до графіка проведення перевірок та дня контролю на 2015 рік за звітний період перевірено Ганнівську, Червонокостянтинівську, Петрівську сільську раду, службу у справах дітей, управління агропромислового розвитку та відділ економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації.

Керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, сільськими та селищними головами на виконання Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», запроваджено постійний та дієвий контроль за організацією роботи із зверненнями громадян з метою остаточного вирішення проблем, які порушують громадяни, усунення випадків безпідставної відмови в задоволенні законних вимог заявників, проявів упередженості, халатності та формалізму, усунення причин, що породжують повторні звернення громадян, недопущення надання неповних, неконкретних, неточних відповідей, а також - у разі прийняття рішення про відмову в задоволенні вимог, викладених у заяві (клопотанні), доводити його до відома громадянина в письмовій формі з посиланням на Закон і викладенням мотивів відмови та роз’ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

Петрівською районною державною адміністрацією вживаються необхідні заходи щодо посилення персональної відповідальності посадових осіб за належною організацією роботи із зверненнями громадян, вирішення порушених у них питань згідно із Законом України «Про звернення громадян» та вищевказаним Указом Президента України, і забезпечення виконання вимог даних законодавчих документів щодо об’єктивної, всебічної і вчасної перевірки заяв та скарг і реального вжиття заходів по вирішенню проблем, що хвилюють їх авторів.

Двічі на рік питання щодо роботи із зверненнями громадян розглядається на засіданнях колегії райдержадміністрації.

Тридцятого січня та тридцятого липня 2015 року на засіданнях колегії райдержадміністрації розглядались питання «Про стан роботи із зверненнями громадян, що надійшли до райдержадміністрації та сільських, селищних рад упродовж 2014 року» та «Про стан роботи із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування району упродовж І півріччя 2015 року». За підсумками колегії видані розпорядження голови райдержадміністрації від 05 лютого 2015 року № 34-р, від 21 серпня 2015 року № 284-р.

З метою забезпечення реалізації конституційних прав громадян на звернення, неухильного виконання норм Закону України «Про звернення громадян» та вимог Указу Президента України від 07.02.2008 року № 109 протягом 2015 року в районній державній адміністрації працювали:
для проведення широкої роз’яснювальної роботи з питань реалізації громадянами права на звернення, починаючи з 14 серпня 2013 року, цілодобова гаряча телефонна лінія голови районної державної адміністрації, за телефоном 9-63-01 (отримано 9 звернень);
за визначеними днями з дев’ятої години ранку до одинадцятої години дня за участю керівництва райдержадміністрації – гаряча телефонна лінія (звернень не надходило).

З метою детального, обґрунтованого роз’яснення найбільш проблемних питань впродовж звітного періоду працювала пряма лінія, в роботі якої взяли участь дванадцять керівників установ.

З метою реалізації додаткових заходів, спрямованих на підвищення рівня правової освіти населення, роз’яснення конституційних прав і свобод громадян щоп’ятниці з 9 до 13 години працює громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги у Петрівському районному управлінні юстиції. Протягом 2015 року до правової приймальні за юридичною консультацією звернулося 195 громадян.

Також з метою створення належних умов для набуття малозабезпеченими громадянами обсягу правових знань та навичок у їх застосуванні, надання безоплатних консультацій особам, які потребують соціального захисту та підтримки, необхідних для прийняття рішень з питань державного і приватного життя, захисту прав і свобод, відповідно до Закону України від 2 жовтня 1996 року № 393/96-ВР „Про звернення громадян”, Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування” першої та третьої п’ятниці кожного місяця з 9.00 год. до 13.00 год. у Петрівській центральній районній бібліотеці за участю фахівців у відповідній сфері діяльності працює районна громадська правова приймальня по прийому громадян; надання консультацій і роз’яснень з правових питань. Протягом 2015 року до приймальні громадяни не зверталися.

Щокварталу стан роботи із зверненнями громадян аналізується та висвітлюється в районній газеті «Трудова слава» та розміщується на офіційному веб-сайті райдержадміністрації.

Підвівши підсумок стану роботи зі зверненнями громадян впродовж 2015 року, слід зазначити, що в цілому структурними підрозділами райдержадміністрації, територіальними органами міністерств та відомств України, органами місцевого самоврядування району вживаються заходи щодо поліпшення організації роботи зі зверненнями громадян відповідно до вимог Закону України “Про звернення громадян”, Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», інших нормативних актів.

Наталія Костюкова, завідувач сектору роботи із зверненнями громадян апарату райдержадміністрації