працівники мобільного соціального офісу за роботою.Днями відбувся черговий виїзд мобільного соціального офісу, і цього разу він завітав до Йосипівки. Здійснювали прийом громадян начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра, заступник начальника пенсійного фонду Світлана Годун та юрисконсульт територіального центру Роман Лук’янов. Кожен з місцевих жителів отримав повні роз’яснення на питання, які їх хвилювали. Загалом з’явилося на прийом 16 чоловік. У його ході стало зрозуміло, що найбільше хвилювання в людей виникло через клопоти з призначеннням субсидії.

Тож розглядали питання декларації доходів, економного споживання житлово-комунальних послуг, заборгованості по житлово-комунальних послугах, подання документів на отримання субсидії та її оформлення загалом. Працівники служби соціального захисту вже вкотре наголошують: наразі звернення за призначенням субсидії стало дуже простим. Необхідно лише правильно заповнити і надати до  управління соціального захисту населення лише два документи – заяву і декларацію про доходи та витрати. Іншу необхідну інформацію спеціалісти управління збиратимуть самі. Розмір субсидії розраховується для кожної сім’ї окремо і залежить від її доходів. Адже чим менше доходи, тим більша субсидія. Проте навіть невелику субсидію отримувати вигідно, оскільки її розмір збільшиться, якщо в період надання послуги підвищаться тарифи. При цьому частина коштів, які сплачує одержувач субсидії, залишиться незмінною.

Та правильне заповнення декларації відіграє свою важливу роль. Якщо в декларації не вказано який-небудь вид доходу, який буде виявлено перевіркою, доведеться повернути надміру нараховану субсидію, тобто різницю між розміром наданої субсидії і тим розміром, який розраховано з урахуванням суми невказаного доходу. Щодо заборгованості за житлово-комунальні послуги, то вона ніяким чином не може впливати на право на субсидію. Не позбавляє вас права на субсидію і володіння транспортними засобами або квартирами чи будинками.

Якщо ви бажаєте, щоб субсидія була розрахована з доходів за три попередні місяці, то необхідно подати довідки про ці доходи. Також, якщо у домогосподарстві виникла нестандартна ситуація, і рішення про призначення субсидії приймається комісією, створеною місцевим органом влади, останній може запросити інші документи для обґрунтованості прийняття рішення. Ними можуть стати довідки, що підтверджують факт непроживання зареєстрованих осіб. Економне споживання житлово-комунальних послуг дійсно вигідне, оскільки за обставин економного витрачання газу, води, електроенергії на ваших рахунках накопичуються зекономлені кошти субсидії. Саме їх і можна буде використати для оплати послуг в наступному місяці.

Отож прийом мобільного соціального офісу пройшов не тільки дуже активно та інформаційно насичено, а й ефективно. Місцеві жителі отримали відповіді на всі запитання, в тому числі і пенсійні. Також більшість зацікавили послуги, які надає територіальний центр. Звичайно, що люди похилого віку шукають не тільки моральної підтримки, а й реальної фізичної допомоги. Вкотре можемо пересвідчитись, наскільки чудовий результат злагодженої роботи справжніх професіоналів своєї справи. Виїзди мобільного соціального офісу будуть тривати й надалі, адже ще багато жителів району чекають на його допомогу.

Вікторія Махнюк

На знімку: працівники мобільного соціального офісу за роботою.