Тамара Сакара переконана, що аптечний бізнес є тим видом комерційної діяльності, в якому соціальне партнерство з громадою має особливо важливе значенняНа останній в минулому році сесії районної ради, за ініціативи голови постійної комісії  з питань економіки, бюджету, фінансів та підприємницької діяльності Олександра Поворознюка, було створено робочу групу (комісію), яка має перевірити фінансово-господарську діяльність аптечних закладів, що діють на території району. До її складу увійшли депутати районної ради Олександр Поворознюк, Людмила Когут, Віктор Стець, Олександр Лукашов, а також головний лікар Петрівської центральної лікарні Микола Яновський.

Нагадаємо, зумовлена поява цієї комісії була дискусією серед депутатів, яка виникла в ході обговорення процедури порядку укладення договорів оренди нежитлових приміщень комунальної власності для підприємців, що займаються фармацевтичним бізнесом.

Цими днями робоча група провела своє засідання, до участі в якому запросили голову районної ради Тамару Сакару, заступника голови районної ради Антоніну Іванову, заступника голови райдержадміністрації Тетяну Панету, а також начальників управління соціального захисту населення Валентину Сибіру та економіки і розвитку інфраструктури Геннадія Горбанця.

Обмінявшись думками, члени робочої групи визначились щодо критеріїв відстеження діяльності аптечних закладів, з якими в перспективі укладатимуться договори оренди. Зокрема, голова районної ради Тамара Сакара вважає за доцільне запропонувати кожному власникові аптечного пункту підписати соціальну угоду, згідно з якою певну частину ліків та медпрепаратів вони мали б регулярно передавати за закупівельними цінами до лікувальних закладів району, передусім в пологове, дитяче, можливо, й у неврологічне відділення центральної районної лікарні, адже часто несподівана хвороба змушує родини, як мовиться, вигрошитися до останньої нитки.

Ще одну проблему, яку також варто дослідити і привести в моральні рамки, порушив Олександр Лукашов. Зокрема, Олександр Сергійович запропонував більш принципово поставитися до явища, яке вже добре знайоме, мабуть, кожному з нас, але з мотивів чи то делікатності, чи то з інших подібних причин про нього говорять, здебільшого, лише в приватних розмовах, зазвичай, скаржачись одне одному. Йдеться про лікарські призначення для лікування хворих пацієнтів. Компетентність і професійна фаховість таких призначень зараз під сумнів не ставиться, однак ні для кого не секрет, що купити ліки сьогодні – це вагомий удар по бюджету переважної більшості наших родин. Водночас, як з’ясовується згодом, дуже багато найменувань ліків, передусім закордонного виробництва, мають свої значно дешевші аналоги і виробляються вітчизняними фармацевтами. Як правило, відпускна ціна таких аналогів нижча від імпортної продукції інколи навіть у кілька разів, тоді як за лікувальними властивостями вітчизняні ліки їй майже не поступаються. Чим керуються лікарі, нерідко з-поміж кількох різних найменувань зупиняючись на найдорожчих – можна лише здогадуватися. Однак Олександр Сергійович переконаний – аби ні в кого з пацієнтів не з’являлися підозри щодо корпоративної змови чи ще якихось не зовсім прозорих речей, слід настійливо рекомендувати лікарям, виписуючи рецепти, вказувати  й усі наявні аналоги, в першу чергу – найдоступніші за ціною. Крім того, бажано, щоб і в аптечних пунктах наочна інформація щодо дешевих аналогів усіх основних лікувальних препаратів також була доступною кожному пацієнтові.

І, нарешті, на цьому ж засіданні робочої групи обговорили прикрий інцидент, що стався в одному з аптечних закладів райцентру: в реалізацію потрапили ліки з давно закінченим терміном придатності. Щоправда, здається, цей випадок поки що був одиничним, тож вирішили йому розголосу не надавати. Можливо, і справді це сталося через елементарний недогляд, тим більше, що решта упаковок з даної партії були цілком придатними.

Разом з тим робоча група звертається до власників аптечних пунктів із закликом більш ретельно відстежувати усю номенклатуру медичної продукції, адже якщо навіть підміна стається десь на етапі оптових закупівель, то основну відповідальність за реалізацію неякісного товару в будь-якому разі нестимуть саме реалізатори. Взагалі ж термін придатності кожної партії ліків сьогодні в більшості випадків контролюється з допомогою відповідних комп’ютерних програм, які заздалегідь мають повідомляти про необхідність вилучення з обігу тієї чи іншої номенклатури.

Водночас, закликаємо і пацієнтів бути уважними та обов’язково додивлятися до вихідних даних, вказаних на упаковці товару, адже, нехай і зрідка, але все ж, як бачимо, подібні інциденти таки трапляються.

Насамкінець робоча група погодила порядок перевірки аптечних закладів, згідно з яким перші рейди мають розпочатися вже на цьому тижні.

Володимир Кіфенко.

На знімку: Тамара Сакара переконана, що аптечний бізнес є тим видом комерційної діяльності, в якому соціальне партнерство з громадою має особливо важливе значення.