З 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрили свої двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України. З моменту створення до місцевих центрів звернулися більше 35 тисяч українців у цивільних і адміністративних справах. Із них понад 7500 отримали адвокатів, які представляють їх інтереси в судах. У кримінальних справах отримано 350 виправдувальних вироків або випадків закриття провадження за відсутністю складу злочину та понад 11000 випадків звільнення від тюремного покарання, або призначення мінімального покарання.

Олександрійським місцевим центром протягом 6 міс. 2015 року зареєстровано 787 звернень громадян, із яких  по 518 надано консультації, 37 спрямовано до інших установ і організацій для вирішення свого питання, видано 179 доручень адвокатам для захисту і представлення інтересів особи в судах.

Як зазначив міністр юстиції П.Петренко, система надання безоплатної правової допомоги в 2016 році буде розширена і отримає функції органів юстиції на місцях. «Ми запускаємо систему розширення центрів з надання безоплатної правової допомоги і передаємо їм функції органів юстиції на місцях. Тож людина, яка приходитиме в такі центри, зможе отримати первинну правову допомогу, допомогу адвоката, необхідні документи як через фронт-офіс, так і через будь - які наші онлайн сервіси, а також консультації. Це ті функції, які має виконувати міністерство юстиції європейського зразка», - зазначив очільник Мін’юсту. За його словами, розвиток системи безоплатної правової допомоги є одним із пріоритетних напрямків роботи на 2016 рік.

У зв’язку з реформою територіальних органів юстиції в 2016 році буде утворено понад 400 бюро правової допомоги в кожному районі і місті України, як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання БВПД. У них кожен зможе скористатися електронними сервісами Мін’юсту та отримати безоплатну первинну правову допомогу - правову інформацію та консультацію. Соціально незахищені громадяни тут же матимуть доступ до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.

Як наголосив директор Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги А. Вишневський: «Бюро правової допомоги повинні стати для людей осередками нових можливостей реалізувати свої законні права… Це пункти доступу до права і правосуддя».

Тому інформуємо громадян, які потребують правової допомоги, потребують захисту своїх прав про можливість звернення до центру за адресою вул. Першотравнева -18, або за телефоном 7-04-40, 7-04-04.

Ми чекаємо на вас.

Олександрійський МЦ з надання безоплатної вторинної правової допомоги