учасники наради за роботоюУже давно в районі на різних рівнях триває обговорення питання щодо доцільності встановлення пам’ятника чи пам’ятного знака на честь людей, котрі в часи існування Радянського Союзу були задіяні у різноманітних збройних конфліктах на територіях інших держав, в яких брали участь так звані військові радники, обмежені військові контингенти, а іноді й цілі армії, як у війні на території Афганістану. Участь радянських військовослужбовців у більшості збройних конфліктів і воєн нині можна кваліфікувати, як військові авантюри, а то і міжнародний тероризм, з яким, до речі, вже сама Україна зіштовхнулася сьогодні на Сході, куди принесла війну «правонаступниця» Радянського Союзу. Але це питання виноситься за рамки обговорення, бо ці авантюри на совісті керманичів СРСР, який, як тепер бачимо, небезпідставно у цивілізованому світі вважали Імперією Зла. Звісно, люди у погонах – прості солдати і офіцери, які виконували свій обов’язок, не винні, що керівництво КПРС та генерали використовували їх як «гарматне м’ясо» й інструмент вирішення своїх маніакальних геополітичних планів. Вони були вірні Присязі, несли військову службу там, куди їх послали. Тисячі їх загинули на цих неоголошених війнах, отримали поранення, залишилися інвалідами.

До обговорення питання встановлення пам’ятника долучилися також чорнобильці, подвиг яких також потребує увіковічення, учасники миротворчих місій під егідою ООН, в яких бере участь Україна, і, звичайно ж,  особливо актуальним є завдання вшанування учасників АТО, які сьогодні щодня протистоять заколотникам-сепаратистам та російським агресорам на Сході України.

Задля обговорення цього питання днями  була організована нарада у форматі круглого столу, яку провели голова райдержадміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара з представниками громадських організацій ветеранів України, воїнів-інтернаціоналістів, чорнобильців, учасників АТО, волонтерів.

Сергій Володимирович і Тамара Вікторівна у своїх виступах зазначили, що немає ні потреби, ні можливості встановлювати окремі пам’ятні знаки учасникам всіх названих вище подій, адже усі вони заслуговують на єдине для всіх визначення – «Захисник Батьківщини», або «Воїн», бо здебільшого всі були військовослужбовцями, виконували свій конституційний обов’язок. Проблема полягає тільки у тому, яке місце обрати для пам’ятника.

Свого часу з ініціативи районної організації ветеранів Афганістану був виготовлений невеликий пам’ятний знак, який спочатку встановили на площі біля колишнього кінотеатру, а пізніше перенесли туди, де зараз облаштований сквер ветеранів (пенсіонерів).

Т.Сакара висловила пропозицію встановити  пам’ятник на місці, де раніше стояв пам’ятник В.Леніну, можливо, використавши і реставрувавши постамент, який зберігся, та облаштувавши відповідним чином прилеглу територію. Цей пам’ятник має стати символом всіх категорій захисників Вітчизни – і воїнів-інтернаціоналістів, і чорнобильців, і учасників АТО, які продовжують воювати за свободу і незалежність України.

Дехто з учасників наради, зокрема представники організації афганців, наполягали на тому, що пам’ятник має бути там, де зараз стоїть  пам’ятний знак, бо, мовляв, це місце освячене і набагато затишніше, ніж площа. Та С.Завалій висловив цілком слушну думку, що там надто мало місця для масового зібрання людей, яке буде неминучим в ході здійснення урочистих церемоній, тому площа – якраз те місце, де може зібратися громада, і де пам’ятник стане гідною окрасою місця масового зібрання.

Переважна більшість учасників наради підтримали цю думку, як і пропозицію оголосити конкурс на кращу ідею пам’ятника, його концепцію. В конкурсі можуть узяти участь всі бажаючі – громадські організації, окремі громадяни, школярі. Краща концептуальна ідея буде запропонована професійним митцям (художникам, скульпторам, архітекторам) для втілення їх в життя.

Для того, щоб акумулювати ідеї проекту пам’ятника та координувати роботу по його встановленню, було створено оргкомітет, прийнято рішення, що на наступну нараду він збереться на початку лютого 2016 року. Тож запрошуємо всіх бажаючих подавати свої ескізи і пропозиції до редакції «Трудової слави» або у сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації (кабінет №109). Термін подання пропозицій – до 1 лютого 2016 року.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: учасники наради за роботою.