депутатське посвідчення та нагрудний знак отримує «новобранець» депутатського корпусу районної ради сьомого скликання Іван ДуляІз сесії районної ради

Останньої п’ятниці 2015 року , якраз за тиждень до приходу Нового року, в прикрашеній новорічною ялинкою та святковою атрибутикою сесійній залі районної ради відбулося друге і останнє вже в минулому році сесійне засідання районної ради сьомого скликання.

Розпочалося ж воно дещо несподіваною інформацією: незважаючи на те, що депутатський корпус районної ради сьомого скликання лише тільки розпочинає свою роботу, в ньому вже сталася перша зміна: після інформації, оприлюдненої головою районної виборчої комісії Тамарою Лазоренко, стало зрозумілим, що один з депутатів, обраних від Радикальної партії Олега Ляшка, продовжити свою діяль-ність у складі районної ради більше не зможе. Як повідомила Тамара Василівна, власноручну заяву про складання депутатських повноважень подав обраний за списком названої політичної сили Володимир Чорновол. Пояснив мотиви такого рішення Володимир Іванович проблемами зі станом здоров’я. Таким чином його місце в районній раді посів кандидат, який мав наступний порядковий номер в списку Радикальної партії, добре знаний в районі, зокрема через кількарічний досвід роботи в управлінні агропромислового розвитку райдержадміністрації Іван Анатолійович Дуля.

Крім того, перед початком сесійного засідання голова районної ради Тамара Сакара повідомила про створення в раді двох депутатських фракцій: «Опозиційного блоку», до якої увійшли депутати Людмила Когут, Юрій Граданович, Олександр Тилик та Тамара Самохвал (керівник фракції – Людмила Когут) та ВО «Батьківщина» - Антоніна Іванова, Віктор Стець, Олександр Компанієць, Олександр Кравченко, Віктор Ющенко та Валентина Копійка (очолив фракцію Віктор Стець).

Іван ДуляДалі Тамара Вікторівна виконала приємну місію, вручивши депутатам депутатські посвідчення та нагрудні знаки, після чого перейшли безпосередньо до розгляду питань, визначеного планом роботи сесії.

До переліку питань черги денної було внесено понад два десятки питань, однак найголовнішим, очевидно, стало питання прийняття районного бюджету на 2016 рік.

Саме за день перед цим, точніше – вночі, напередодні звітної сесії, було прийнято Державний бюджет на 2016 рік. Тож і депутати районного та обласного рівнів підтримали тенденцію, виявлену депутатами Верховної Ради України, переважна більшість яких, навіть нарікаючи на недосконалість основного фінансового документа, все ж проголосували за бюджет, вважаючи, що краще в новий рік увійти з чинним фінансовим планом дій, виправляючи потім шляхом внесення до нього змін та доповнень усі допущені огріхи, аніж взагалі розпочинати рік без нього. Схоже, подібними мотивами керувалися і депутати районної ради, тож після того, як начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій оприлюднила основні показники запланованої прибуткової і видаткової частин – підтримали цей план, практично, без обговорення. Детально його аналізувати в цьому матеріалі не будемо, адже, зазвичай, фінансове управління, підготувавши прийнятий документ до друку, передає його нам для оприлюднення. Певне, не стане винятком і цей рік, тож уже найближчим часом наші читачі зможуть познайомитися з районним бюджетом на сторінках районки.

Наталія ТритякНатомість дещо несподіваною для багатьох стала дискусія, яка виникла під час розгляду наступного питання: «Про програму економічного і соціального розвитку Петрівського району на 2016 рік». Після того, як начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадій Горбанець представив депутатам основні положення цієї програми, слова попросила депутат від Радикальної партії Наталія Тритяк, котра висловила ряд критичних зауважень стосовно почутого. Зокрема, Наталія Миколаївна вважає, що програма недосконала, «сира», не відпрацьована належним чином, підготовлена, як мовиться, аби «прийняли і забули», оскільки вона не охоплює всіх актуальних проблем в розрізі територій, галузей, місцевих громад. Водночас, депутат вважає, що така програма має бути всеохоплюючою, з конкретним планом вирішення нагальних потреб кожної територіальної громади, з задіянням для їх вирішення усіх наявних на території суб’єктів господарської діяльності.

Олександр ПоворознюкНевдовзі до обговорення доєднався секретар постійної комісії районної ради з питань економіки, бюджету, фінансів та підприємницької діяльності, він же – перший заступник голови районної державної адміністрації, який безпосередньо приймав участь в розробці зазначеної програми – Олександр Лукашов. Олександр Сергійович, зокрема, зазначив, що з деякими висловленими зауваженнями можна погодитися, саме тому програма й виноситься на обговорення, аби їх можна було потім врахувати при прийнятті остаточного рішення в якості змін та доповнень. Разом з тим, застеріг колег і від надмірного популізму, адже справді, якщо програма приймається для того, щоб стати своєрідною «дорожньою картою» на найближчий рік, то вона повинна реально враховувати усі ресурсні можливості економіки району, і, передусім, фінансові. Мабуть, ніхто з нас не був б проти, аби вже завтра Петрівщина стала потужним економічним монстром, з промисловим виробництвом, яке бурхливо розвивається, з високим рівнем соціального захисту усіх громадян, з сучасними автомагістралями та транспортними розв’язками тощо. Але, на жаль, навіть якщо ми усе це заплануємо, це зовсім не значить, що хоч на крок наблизимося до реального втілення такої мрії, якщо не матимемо для цього необхідного фінансового ресурсу. А отже, переконаний Олександр Лукашов, програма, в першу чергу, має бути реалістичною, такою, що дійсно може і повинна бути виконаною. В даному разі слід акцентувати власні зусилля на поетапному розвитку територій, разом зі тим, звичайно, не відкидаючи і раціональні пропозиції колег в тій мірі, де вони об’єктивно можуть бути застосовані.

Підтримав позицію О.Лукашова і голова постійної комісії з питань економіки, бюджету, фінансів та підприємницької діяльності Олександр Поворознюк, зауваживши наступне: «Знаєте, шановні колеги, мені востанні роки дуже багато разів доводилося займатися будівництвом, можливо, більше, ніж будь-кому з тут присутніх. А тому я добре знаю і розумію, що значить в нинішніх умовах вести такі проекти – від стадії їх документального оформлення і до, як мовиться, - здачі в експлуатацію. А отже я також прошу утримуватися від очевидного популізму і підтримати Програму лише в тій її частині, яка реально може бути виконаною. Зрештою, ми самі собі потім будемо дорікати, що понаплановували нездійсненні речі, а значить справді вийде, що прийняли програму «задля галочки», не усвідомлюючи усю глибину відповідальності за її виконання чи невиконання».

Відтак, після кількахвилинного обговорення та  винесення зазначеного питання на голосування, депутати переважною більшістю голосів підтримали варіант Програми, представлений Геннадієм Горбанцем.

Втім уже ряд наступних питань, також озвучених начальником відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації, знову викликали жваве обговорення в залі, яке почасти переходило в палку дискусію. Йшлося про надання дозволів на укладення договорів оренди з рядом суб’єктів підприємницької діяльності, які використовують нежитлові приміщення комунальної власності для облаштування аптечних пунктів. Власне, початок цієї дискусії було закладено ще під час розгляду цього питання на засіданні постійної комісії, про що ми розповідали в одному з останніх минулорічних номерів. На сесії ж безпосередньо до своїх колег звернувся голова комісії Олександр Поворознюк з таким запитанням:

- Хто може пояснити, шановні, чому ми маємо встановлювати для приватних та інших аптек фактично пільгову ставку орендної плати, тоді як, скажімо, на усі основні ліки, що продаються в аптечних закладах Кривого Рогу ціни значно нижчі, ніж в аптеках Петрового та Петрівського району? Невже наші пенсіонери заможніші, ніж криворіжці? Хтось із присутніх підприємців спробував пояснити, що в аптеках Кривого Рогу ціна нижча тому, що там створені мережі аптечних пунктів, які, оминаючи посередників-поставщиків, працюють напряму з виробниками, за що й отримують суттєву знижку. Натомість Олександр Григорович уже, звертаючись до підприємців запитав: «А ви робили спробу зв’язатися з виробниками, аби уже існуючі криворізькі мережі розширити, включивши до них і аптечні заклади нашого району?». Коли знову ж таки хтось із підприємців спробував пояснити, наскільки це складно і малоймовірно, Олександр Григорович нагадав, що сам є людиною не чужою для бізнесу, а тому має безпосереднє уявлення, як укладаються угоди, робляться домовленості, формуються вигідні контракти: «Якщо для вас є проблемою вийти на виробників – давайте я вам допоможу це зробити. Однак залишати без змін нинішній стан речей неприпустимо, наші люди й так за останній рік суттєво збідніли, тож змушувати пенсіонера віддавати останні копійки за ліки, без яких не можна обійтися – просто ганебно».

Зрештою, за пропозицією О.Поворознюка, підприємцям таки  надали дозвіл на укладання договору оренди, однак термін дії договору скоротили до трьох місяців. За цей період створена комісія, до складу якої увійдуть як представники депутатського корпусу, так і самі підприємці, що займаються фармацевтичним бізнесом, має ретельно перевірити фінансово-господарську діяльність кожного аптечного закладу, після чого це питання повторно буде винесене на розгляд сесії районної ради і вже потім вирішуватиметься, кому і на яких умовах погоджувати зазначені договори.

Далі сесією було розглянуто ряд інших питань, зокрема затверджено районну Програму соціального захисту малозабезпечених верств населення району на 2016 рік (інформувала начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра), внесено зміни та доповнення до бюджету програми районного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2015 рік (ознайомила з ними начальник відділу регіонального розвитку містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту райдержадміністрації Світлана Заєць), затверджено районні Програми розвитку культури (на 2016-2018 роки), «Оборона» (на 2016-2020 роки) та «Молодь Петрівщини» (на 2016 рік) – інформували про мету і завдання названих програм начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва, військовий комісар районного військового комісаріату Олександр Братченко та в.о. начальника відділу молоді та спорту райдержадміністрації Ірина Лугова.

Найбільше ж враження на депутатів та присутніх, зокрема, можливо, й тому, що виступ супроводжувався візуальним рядом у вигляді демонстраційних фотослайдів, справила інформація начальника КП «Петрівське», депутата районної ради Юрія Градановича «Про роботу водоочисної станції КП «Петрівське» по забезпеченню населення якісною питною водою». Власне, відверто кажучи, побачене не просто засмутило, а й викликало певний подив з приводу того, що станція взагалі ще подає якусь воду, вже не говорячи про її якість. Що, втім, і не дивно, адже впродовж уже багатьох років обладнання на цьому об’єкті експлуатується без здійснення поточних та (або) капітальних ремонтних робіт. Отриману інформацію сесія районної ради взяла до відома, і, звичайно ж, уже найближчим часом будуть запропоновані радикальні кроки по усуненню всіх наявних недоліків.

Депутатами цього дня також було прийнято ряд технічних рішень, а в «різному» розглянуто депутатські звернення депутатів М.Царенка щодо необхідності проведення капітального ремонту мосту через Інгулець в Новому Стародубі та забезпечення належної безпеки дорожнього руху на дорозі, що проходить через центр Нового Стародуба, та В.Стеця щодо закриття в с. Луганці відділення «Ощадбанку» і пов’язані з цим побутові незручності для значної кількості луганчан та жителів сусідніх сіл. Після ознайомлення з текстами звернень було прийнято рішення ретельно їх опрацювати та спрямувати за належністю розгляду.

Також в «різному» депутати заслухали інформацію начальника управління – головного державного інспектора ветеринарної медицини району Сергія Кіяшка щодо реальної загрози, яка, на жаль, уже впритул наблизилася до кордонів нашої області – виявлення збудника африканської чуми свиней в Кременчуцькому районі сусідньої Полтащини. Аби ця загроза не поширилася і на нашу територію, слід особливо пильно і відповідально поставитися до профілактичних заходів усім, хто тримає свиней в домашньому господарстві, або хто має намір придбати поросят. Про повний перелік цих профілактичних заходів йшлося на сторінках районки № 99 від 23 грудня 20115 року, втім, з огляду на досить суттєві збитки, які ця висококонтагіозна хвороба здатна завдати економіці регіону, ми продублюємо їх в одному з наших найближчих номерів.

Володимир Кіфенко.

На знімках: депутатське посвідчення та нагрудний знак отримує «новобранець» депутатського корпусу районної ради сьомого скликання Іван Дуля; найактивнішими в обговоренні Програми економічного і соціального розвитку Петрівського району на 2016 рік були депутати Наталія Тритяк, Олександр Лукашов та Олександр Поворознюк.