Сергій ЗавалійОсь і добігає кінця черговий, уже 2015 рік. Можливо, він видався не таким розпачливо страшним, як попередній, 2014-й, але однак доволі трагічним, з огляду на постійно жевріючий вогонь конфлікту на Сході країни, який ледь не щодня позначений випадками загибелі наших воїнів і будь-якої миті знову може розбурхатися в жорстоку стихію, що, як і торік,  поглинатиме вже десятки, сотні, тисячі життів. А ще рік 2015 виявився одним з найскладніших за всю історію державної незалежності в плані можливостей для економічного розвитку країни, адже вимушена необхідність суттєво підвищити витрати на обороноздатність та розвиток Збройних Сил України співпала з різким зростанням цін і тарифів на енергоносії та будь-які послуги, пов’язані з їх використанням. І все ж – ми витримали.  Більше того – витримали без особливих втрат і потрясінь, що могли б становити реальну загрозу для нашої державної незалежності. Так – було справді нелегко. Однак минулий рік уже вкотре переконав у тому, що в найскладніші періоди своєї історії українці вміють згуртовуватися, підставляючи плече один одному та спільними зусиллями долаючи всі негаразди. А Україна таки починає змінюватися. Можливо, ці зміни відбуваються не так швидко, як би нам усім цього хотілося, але вони є очевидними, а отже в серцях кожного з нас поселяється оптимізм, з’являється своєрідний промінчик світла в кінці довгого тунелю невизначеності та безнадії.

Наша Петрівщина – показовий зріз середньостатистичної української території. Для нас рік, що минув, також був позначений як втратами, так і здобутками, причому, говорячи про здобутки, маємо засвідчити, що їх виявилося не менше, а, можливо, й більше, ніж навіть у спокійніші, благополучніші часи. Завдяки чому їх вдалося досягти,і які перспективи очікують Петрівщину в році прийдешньому, 2016-му? Про це просимо поділитися з читачами районки власними міркуваннями голову районної державної адміністрації Сергія Завалія.

- Отже, Сергію Володимировичу, як би Ви охарактеризували рік, що минає? Чи маємо право і вагомі підстави вважати його вдалим?

оновлений міст- Знаєте, напевне, в будь-якому разі назвати вдалим рік, коли на території нашої країни тривають бойові дії, було б щонайменше зухвало і нещиро. Водночас, той героїзм і та мужність, що її демонструють наші бійці на Сході України, очевидно, й на нас усіх тут накладають зобов’язання діяти рішуче, наполегливо і невтомно в плані побудови тієї, омріяної усіма нами держави, за яку, власне, й проливають свою кров українські воїни. Тож сидіти, склавши руки, списуючи власну бездіяльність на війну, сьогодні, на мою думку, не просто неправильно, а навіть злочинно. Війна, в будь-якому разі, рано чи пізно має припинитися. Тож невже ми повинні чекати, щоб ті, хто сьогодні захищає нам мир на Сході, повернулося і, засукавши рукава, почали відбудовувати знекровлену війною країну? Звісно це було б вкрай неправильно. А значить кожен з нас тут повинен так само завзято, як і бійці на передовій, зробити все, від нього залежне, аби наша країна, в даному разі говоритиму за нашу рідну Петрівщину, міцніла, розвивалася, ставала більш привабливою для праці і життя територією.

Петрове- Очевидно, було б більш переконливо, аби ми ці слова підкріпили якимись конкретними прикладами?

- Звичайно, і таких прикладів на сьогодні ми уже маємо більше, ніж вдосталь. Ну ось давайте спробуємо їх проаналізувати окремо по галузях. Розпочнемо з медицини, оскільки ця галузь зараз в районі вважається однією з найпроблемніших. Так от, у році, що минає, на її зміцнення і вдосконалення було витрачено близько 2,6 млн. гривень. За ці кошти здійснено реконструкцію водопровідної і каналізаційної систем у головному корпусі Петрівської центральної районної лікарні з повною заміною труб і комплектуючих вузлів (це стало можливим завдяки субвенції Зеленської сільської ради в розмірі 465 тис. гривень – у тому числі 315 тис. гривень на водогін та 115 тисяч - на каналізацію), 224 тисячі гривень використали на капітальний ремонт покрівлі інфекційного корпусу. За кошти соціально відповідального бізнесу району ми замінили вікна на енергоощадливі склопакети в прийомному відділенні (на це витратили 16,2 тис. гривень) та придбали новий сучасний кардіограф (28 тис. грн..). Найбільшою ж інвестицією минулого року в медичну галузь слід вважати капітальний ремонт частини терапевтичного відділення, на який було використано більше 700 тис. гривень. Здійснити його нам допомогли компанія «Метінвест», виділивши в рамках програми «Місто нашими руками» 300 тис. гривень, і, знову ж таки – представники соціально відповідального бізнесу району, головним чином – сільгосптоваровиробники, чия частка в цьому об’єкті становить 432 тисячі гривень.

нарешті петрівчанам не дошкулятиме безкінечними поривами стара центральна магістраль водопроводу, яку щойно замінили новою – з полімерних матеріалівЩе одним здобутком року, що минає, можна назвати зміцнення нещодавно створеного Центру первинної медико-санітарної допомоги, хоча для його системної і ефективної роботи ще належить зробити ряд важливих кроків.

Втім, заходи з розвитку медичної галузі одним лише райцентром не обмежуються. Скажімо, ряд робіт було здійснено у Володимирівській лікарській амбулаторії та в Ганнівському ФАПі за рахунок коштів субвенції Ганнівської сільської ради. Зокрема, у Володимирівській лікарській амбулаторії було здійснено капітальний ремонт каналізаційної системи (вартість робіт – 193,2 тис. гривень), а також в обох названих закладах було замінено вікна і двері (58,9 тис. гривень). Також було виконано ремонт Зеленської лікарської амбулаторії, на що витратили 130 тис. гривень субвенції Зеленської сільської ради.

А капітальний ремонт Чечеліївського ФАПу (з встановленням піролізного котла, що значно здешевить витрати на опалення закладу) було виконано з використанням залучених ззовні матеріальних ресурсів – із загальної суми вартості об’єкта, що сягає 591,6 тис. гривень, майже половину становили кошти, отримані внаслідок участі в черговому етапі Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». В її рамках чечеліївці отримали 254,1 тис. гривень, ще 235 тисяч - надійшли кошти місцевого сільського бюджету і 24,1 тис. гривень – кошти громади).

добігають кінця роботи по реконструкції мосту в Петровому, який відтепер стане безпечним як для пішоходів, так і для водіївСеред переліку робіт також слід згадати і часткову заміну вікон та дверей у Луганській лікарській амбулаторії, поточні ремонти із заміною вікон та дверей у Водянському, Богданівському та Йосипівському ФАПах, а також ремонт покрівлі Червонокостянтинівського ФАПу. Усі ці роботи, в основному, були виконані за рахунок субвенцій місцевих сільських рад, а також за кошти соціально відповідального бізнесу (головним чином – місцевих сільгосптоваровиробників).

- Гаразд, а які ще напрямки за обсягами інвестування, окрім медицини, можна назвати пріоритетними?

- Певне, традиційно однією з тих галузей, що постійно перебувають в полі зору влади, і це цілком правильно й справедливо, є освітянська галузь. Нами були взяті зобов’язання щодо гідної оплати праці педагогів. І нам це вдалося - своєчасно і у повному обсязі оплачувалася індексація заробітної плати, яка у цьому році зростала дуже стрімко, та інші доплати стимулюючого характеру. Ще одним із основних завдань влади ми вбачаємо створення і гідних умов для роботи педагогічних колективів, аби жодні побутові проблеми не могли відволікати вчителя від завдань по забезпеченню ефективного навчально-виховного процесу. А для цього, як відомо, сучасна школа повинна бути оснащена усіма, так би мовити, здобутками цивілізації, починаючи від можливості дати урок  в теплому, світлому приміщенні, і закінчуючи забезпеченням освітніх закладів найсучаснішим мультимедійним обладнанням. У році, що минає, одразу в чотирьох школах було здійснено реконструкцію каналізаційних мереж. Зокрема, в Ганнівській і Володимирівській загальноосвітніх школах ці роботи виконано за рахунок субвенції Ганнівської сільської ради (у розмірі, відповідно, 331,4 тис. гривень та 491,6 тис. гривень. 180,1 тис. гривень було використано для здійснення цих робіт в Петрівському НВК та 41,6 тис. грн. – в Чечеліївській ЗШ.

оновлений фасад Свято-Покровської церкви, сподіватимемось, радуватиме око петрівчан та гостей селища багато років поспільТакож цього року продовжили роботу по заміні вікон в навчальних закладах району, в окремих школах цю роботу вже зроблено повністю. Серед тих закладів, де в звітному році було виконано найбільший обсяг таких робіт, маємо назвати, передусім, знову ж таки Петрівський НВК, де було освоєно 809,3 тис. гривень, зокрема 609,3 тисячі – це грантові кошти Українського фонду соціальних інвестицій, а ще 180 тисяч надійшли з місцевого бюджету та 20 тисяч – кошти громади.

Знову ж таки – за рахунок субвенції Ганнівської сільської ради замінили вікна в Ганнівській (272,0 тис. грн.)та Володимирівській (170,3 тис. грн.) загальноосвітніх школах, на 245 тис. грн. такі роботи зроблені в Червонокостянтинівській ЗШ І-ІІІ ст., на 198,8 тис. грн., - в Петрівській ЗШ І-ІІІ ступенів (хутір) – за рахунок коштів субвенції Йосипівської сільської ради, на 150 тисяч гривень – в Чечеліївській ЗШ І-ІІІ ступенів (тут знову ж таки використана комбінована схема фінансування – 100 тис. гривень з Державного фонду регіонального розвитку і 50 тис. гривень - кошти місцевого бюджету).

Мабуть, доречно буде також згадати й такі заходи, як придбання мультимедійного обладнання для Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів (за рахунок субвенції Іскрівської сільської ради) та сучасних шкільних дощок для Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів. Нові дошки було завезено в усі класи, і приурочено цю акцію до 50-річчя школи (її нинішній і на вигляд начебто ще доволі сучасний корпус, як відомо, було здано в експлуатацію вже півстоліття тому). До речі, до цієї ж дати місцевим сільгосппідприємством ПСП «Зарічне» біля школи було збудовано новий паркан. Згадую про нього тому, що цей паркан – не просто собі загорожа, що фіксує територіальні межі закладу,а  справжня архітектурна родзинка, яка стала окрасою не лише школи, а й усього села. Тож школа, завдяки йому, набула ще більш сучасного та досконалого вигляду, не зважаючи на свій доволі уже солідний вік.

нові меблі в Новостародубському ДНЗ- Що ж, стан справ у загальноосвітніх навчальних закладах більш-менш зрозумілий і, загалом, здається, доволі втішний. А що стосується дошкільних навчальних закладах, тут є чим похвалитися?

- Ну звичайно ж, найменші громадяни Петрівщини поза увагою влади не могли залишитися. Почнемо з того, що зараз і надалі триває зворотний процес тому, що ми мали ще один-два десятки років назад, коли кількість груп в дитсадках скорочувалась, а час від часу й самі дитячі заклади припиняли своє існування. Цьогоріч в Зеленому, на базі місцевого дитячого дошкільного начального закладу, було відкрито додаткову групу, причому тут було виконано капітальний ремонт приміщення та придбано необхідне устаткування. Та й загалом, за рахунок Зеленської сільської ради, було суттєво оновлено матеріально-технічну та навчальну базу.

Власне, тією чи іншою мірою матеріально-технічне оновлення торкнулося майже всіх дошкільних навчальних закладів району. Скажімо, в Балахівській ДНЗ придбали морозильну камеру, телевізор та мотокосилку, в Богданівський ДНЗ – холодильник, в Іванівський ДНЗ – ігрові меблі, в Луганському ДНЗ – встановлено двері та споруджено новий паркан, суттєво оновлено матеріально-технічну базу й в Малинівському ДНЗ, до того ж тут придбано гімнастичний комплекс, що дозволить тепер якісно урізноманітнити заняття фізичною культурою для маленьких малинівчан. В Петрівському ДНЗ (що в с. Петрівське) було замінено двері та частково вікна, придбано гардини, іграшки, куточок для занять з трудового навчання; меблі та обладнання було придбано в Новостародубський ДНЗ, а в Чечеліївському ДНЗ було здійснено реконструкцію каналізаційної системи. Однак, найбільший за обсягом вкладених коштів перелік робіт було здійснено в Петрівському ДНЗ «Рудана» (замінено 51 віконний проріз). Днями, до речі, ці роботи добігли кінця, і об’єкт було урочисто відкрито. Так от на їх виконання (а здійснювалися вони також в рамках проекту ЄС/ПР ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» було використано понад 370 тис. гривень, в тому числі 180 тис. гривень – грантові кошти, надані Міжнародними організаціями за умовами проекту, 169,4 тис. грн. – кошти місцевого бюджету і 22,3 тис. грн. – кошти самої громади.

- Розвиток ще яких галузей за підсумками цього року ми можемо занести собі в актив?

- У звітному періоді деякі досягнення є очевидними в розвитку галузі культури. Зокрема, розпочали капітальний ремонт Чечеліївського сільського Будинку культури (тут роботи ще тривають), де буде освоєно загалом 373,1 тис. гривень. Крім того, і в Чечеліївському, і в Олександрівському сільських Будинках культури оновлено матеріально-технічну базу на суму 75,1 тис. грн., а для Олександрівського СБК за 81 тис. гривень придбано теплогенератор. Усі перелічені заходи виконані за кошти Чечеліївської сільської ради. Ряд важливих заходів виконано і в районному Будинку культури за сприяння со-ціально відповідального бізнесу, замінено вікна на суму 176,3 тис. гривень та придбано музичну апаратуру.

За рахунок бюджетних коштів та субвенції сільських і селищних рад розпочато капітальний ремонт адміністративної будівлі Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Всього на ці роботи спрямовано 480 тис. гривень, в тому числі 150 тис. – розмір зазначеної субвенції.

А однією з найбільш помітних галузей, де за звітний період сталися найразючіші зміни – здається можна назвати розвиток спорту в районі. Передусім, до цього переліку можна віднести роботи з подальшого удосконалення стадіону «Інгулець» та реконструкції майданчика зі штучним покриттям в Петровому, а також будівництво нового стадіону зі штучним покриттям у Володимирівці та тренувальної бази для дитячо-юнацької спортивної школи. Споруджені ці об’єкти за ініціативою президента ФК «Інгулець» Олександра Поворознюка зусиллями і коштом очолюваного ним підприємства ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська». Новий стадіон та навчально-тренувальна база збудовані також у Новому Стародубі (зусиллями і коштом ПСП «Зарічне»), а в Петровому, неподалік колишнього автовокзалу, побудовано дитячий спортивно-ігровий майданчик – ці роботи були профінансовані ТОВ «УкрАгроКом».

- Як відомо, рік, що минає, позначився певними позитивними змінами й в питаннях розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою території району. Більшість з них висвітлювалися районкою в різні періоди. І все ж просимо тепер їх систематизувати, зупинившись на тому, що, на Вашу думку, є найголовнішим.

- Розпочну з того, що вже багато років в Петровому вважається питанням назрілим і наболілим – маю на увазі стан мосту, що з’єднує правобережжя і лівобережжя райцентру. Саме цього року, нарешті, було вирішено всі організаційні питання, і роботи по ремонту та реконструкції мосту розпочалися. На їх виконання було акумульовано 2,9 млн. гривень, в тому числі 1,7 млн. гривень – субвенції з державного бюджету і 1,2 млн. гривень – кошти Петрівської селищної ради. Дещо ускладнила питання реконструкції та обставина, що роботи слід було проводити, не перекриваючи міст для руху транспорту та пішоходів, адже інші мости, які, теоретично, могли б узяти на себе транспортне сполучення між лівобережжям та правобережжям (в Богданівці чи Новомануйлівці), перебувають на досить значному віддаленні від центральної частини селища, та й під’їзні шляхи до них, як відомо, - в не найкращому стані. І все ж працівники, загалом, з поставленим завданням впоралися.

Втім, міст – це не єдиний об’єкт з тих, що за підсумками цього року маємо занести в актив. Скажімо, лише по одному райцентру можемо нарахувати близько десятка об’єктів, які є свідченням того, що рік 2015 прожитий нами недарма. Ось лише найзначущіші з них: капітальний ремонт покрівлі будинку малосімейного типу в Петровому (по вул. Літвінова, 19) та реконструкція каналізаційних мереж будинків у мікрорайоні «Сонячний» - ці роботи були виконані коштом Петрівської селищної ради. Знову ж таки, ще раз згадаємо реконструкцію Парку відпочинку, «Набережної закоханих», а також Скверу ветеранів в Петровому. Ці об’єкти були створені зусиллями багатьох людей, зокрема своїх рук до їх появи доклали працівники різних підприємств і установ райцентру, а матеріальну базу забезпечили гранти компанії «Метінвест» та кошти соціально відповідального бізнесу, передусім – сільгосптоваровиробників.

Мабуть, говорячи про наші здобутки в питаннях благоустрою, ми не можемо обійти увагою і капітальний ремонт фасаду Свято-Покровської церкви в Петровому. Ці роботи стали можливими завдяки організаційній та матеріальній підтримці народного депутата України А.І. Кузьменка. Також згадаємо встановлення зручних та ошатних автобусних зупинок, чотири з яких цього року з’явилися в Петровому, а ще по одній – в Балахівці, Водяному, Олександрівці, Чечеліївці, Луганці, Петрівському та Богданівці.

Також дещо зрушили, нарешті, з «мертвої точки» роботи по ремонту доріг, адже за останні роки їх стан поступово почав перетворюватися на одну з найбільших у районі проблем. І хоч поки що тут особливо хвалитися ще немає чим, але все ж, як мовиться, «крига скресла»: на суму 519,1 тис. гривень були відремонтовані дороги в населених пунктах Ганнівської сільської ради, за кошти Зеленської сільської ради (650 тис. грн.) здійснено капітальний ремонт дороги Зелене – Жовті Води, здійснено ремонт дороги по селу Іскрівка, для чого використано 117 тис. гривень коштів з бюджету Іскрівської сільської ради та 100 тис. грн. ТОВ «Чечеліївське», виконано ямковий ремонт шляхів по селу Водяному на суму 50 тис. грн., а також капітальний та поточний ремонти дорожнього покриття в населених пунктах Чечеліївської сільської ради – на 256,3 тис. грн. Крім того, розпочаті і будуть продовжені й наступного року ремонтні роботи доріг Йосипівської сільської ради, ямкові ремонти доріг за напрямками Петрове – Олександрія та Петрове – Кривий Ріг (в сторону Луганки).

Незважаючи на те, що звітний рік серед ряду негативів був позначений і здорожчанням електричної енергії, все ж в ряді населених пунктів району активно продовжилися роботи по освітленню вуличних мереж. Зокрема, активно впроваджували освітлення на території Ганнівської, Йосипівської, Малинівської та Чечеліївської сільських рад.

Очевидно, окремо слід згадати і про перелік робіт так званого природоохоронного циклу. Серед них – здійснення заходів із запобігання підтопленню повеневими водами в Чечеліївці, будівництво протипаводкового водовідвідного каналу та протиповеневого ставка в Йосипівці. Там же, в Йосипівці, було здійснено значний обсяг робіт по розчистці річки Зеленої, а на території Ганнівської сільської ради проведено комплекс заходів щодо відновлення і підтримання гідрологічного режиму та санітарного стану річки Жовтої. Також суттєвий обсяг робіт було виконано задля відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного стану Іскрівського водосховища в районі мосту, що на території Богданівської сільської ради, а в Петровому, в місці, прилеглому до реконструйованого Парку відпочинку, здійснено перший етап робіт по розчистці русла річки Березніговатої та облаштуванню берегової смуги. Маємо надію, що по завершенню вказаних робіт ця частина Парку стане однією з найзатишніших і найпривабливіших для культурного відпочинку петрівчан та гостей селища.

А ще в переліку заходів з благоустрою слід було б згадати й про будівництво артезіанської  свердловини в Ганнівці та придбання трактора, косилки, снігоочисника, екскаватора і обладнання для виробництва пелетів у новоствореному підприємстві житлово-комунального господарства в Зеленому, на що місцевою сільською радою було спрямовано 920,5 тис. грн.,виконання значного обсягу робіт з озеленення населених пунктів району та ліквідації несанкціонованих і стихійних сміттєзвалищ, придбання й встановлення контейнерів та урн для сміття, грейдерування і підсипку доріг та ще чимало інших добрих і корисних справ. Певне, варто озвучити таку цифру – загалом на здійснення заходів з благоустрою у 20115 році було використано 4,6 млн. гривень, у тому числі 1,4 млн. гривень – це кошти міжнародної технічної допомоги.

- Що ж перелік здійснених заходів і робіт справді вражає. А планами на майбутній, 2016 рік, поділитеся?

 - Поки що, скажу відверто, вони у нас ще перебувають на стадії розробки, остаточного уточнення і удосконалення окремих деталей, однак безсумнівними залишаються наміри довести до кінця усі проекти, розпочаті в 2015 році, зокрема продовжити проведення заходів з енергозбереження та енергоефективності в закладах освіти ра-йону, закінчити реалізацію проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» по реконструкції системи опалення Іскрівської лікарської амбулаторії, розпочати будівництво водопроводу до Богданівки та по селу із залученням коштів державного фонду регіонального розвитку. Також, безумовно, одним з найпріоритетніших напрямків, на які в році майбутньому буде зосереджено нашу основну увагу, залишаються ремонт доріг, удосконалення системи охорони здоров’я та створення нових робочих місць.

- Сергію Володимировичу, наостанок ще ось таке питання: як відомо, минулий рік став для Вас знаковим не лише тому, що Ви вперше в своїй трудовій біографії очолили район, а й вперше були обрані депутатом Кіровоградської обласної ради. Що можете сказати про цю сторону своєї діяльності?

- Ну ділитися враженнями про депутатську діяльність, певне, ще зарано – все ж таки в обласній раді ми на самому початку цього відповідального і, сподіваюся, що продуктивного (принаймні усе для цього робитиму) шляху. Водночас, ще раз хочу висловити вдячність виборцям Петрівщини за довіру, яка  зайвий раз доводить, що розпочали ми свою роботу в районі з правильних акцентів. Адже якщо люди нас розуміють і підтримують – то ми діємо вірно і продовжуватимемо працювати в такому ж ключі. Поки що можу повідомити лише про те, що в Кіровоградській обласній раді я увійшов до складу постійної комісії з питань бюджету, фінансово-економічної політики та інвестицій. Зараз ми активно працюємо над формуванням обласного бюджету на 2016 рік. Звичайно ж, робитиму усе можливе, щоб і наш район в його видатковій частині був на достойному місці. Так само вважаю, що досить корисною для району буде діяльність і мого колеги по обласній раді Миколи Олексійовича Давидовського, який, до речі, в нинішньому складі ради очолив постійну комісію з питань агропромислової політики та земельних відносин.

Натомість я готовий поділитися своїми враженнями про роботу керівника районної державної адміністрації – все ж уже минуло більше ніж півроку після мого призначення, тож якісь висновки був час зробити. Так от, прийшовши в район, я помітив, що тут на відпо-відальних посадах досить багато добрих, тямущих фахівців, і кожен з них начебто й непогано робить свою справу, однак все відбувається якось саме по собі, розрізнено. Відтак я поставив собі за мету згуртувати їх, сформувати щось на кшталт спільної команди, готової будь-якої мети підтримати одне одного, щось порадити, підказати, адже, за великим рахунком, усі робимо одну велику спільну справу. І, схоже, потроху це таки вдається. Принаймні зараз нам вдалося налагодити добрі, партнерські взаємини з бізнесом, по більшості питань знайти взаєморозуміння та підтримку сільських і селищних рад та районної ради.

- Що ж ми вдячні Вам за спілкування. Можливо, напередодні Новорічних і Різдвяних свят Ви щось хотіли б побажати нашим читачам?

- Так, звичайно. Найпершим і найголовнішим моїм новорічним побажанням для усіх нас стане такий жаданий і такий омріяний нами усіма, довгоочікуваний мир на нашій українській землі. Дуже хотілося б, щоб 2016 рік позначив ту важливу віху, яка знаменує припинення нарешті безглуздого кровопролиття та початок мирних процесів як на Сході нашої країни, так і в інших її регіонах.

А всі решта побажань, напевне, будуть традиційними: спокою, злагоди в родинах, міцного здоров’я, здійснення усіх намірів і мрій. Нехай Новий рік для усіх нас стане щасливим і багатим, а Різдвяна Зоря засвітить у наших душах вогники віри, любові й надії. Нехай Господь дає нам сил і натхнення захистити нашу рідну землю та благословляє і множить наші сили для святої справи творіння добра.

Тож з Новим роком вас, дорогі жителі Петрівщини! З наступаючими Різдвяними святами!

Інтерв’ю підготовлене прес-службою райдержадміністрації.

На знімках: нарешті петрівчанам не дошкулятиме безкінечними поривами стара центральна магістраль водопроводу, яку щойно замінили новою – з полімерних матеріалів; добігають кінця роботи по реконструкції мосту в Петровому, який відтепер стане безпечним як для пішоходів, так і для водіїв; оновлений фасад Свято-Покровської церкви, сподіватимемось, радуватиме око петрівчан та гостей селища багато років поспіль; нові меблі в Новостародубському ДНЗ.