криниця з журавлемХочу розповісти про одного нашого земляка - чоловіка, творчість якого останнім часом стала невід’ємною складовою виступів фольклорного гурту Новостародубської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Йдеться про колишнього голову колгоспу ім. Чкалова, а нині пенсіонера - Миколу Миколайовича Кулика. Уже під час перебування на пенсії у Миколи Миколайовича проявилися неабиякі здібності до столярної справи.

Почалося все з того, що якось онуку Євгенію запропонували взяти участь у виставці - конкурсі «Знай і люби свій рідний край». Хлопчик звернувся за допомогою до дідуся Миколи. І ось у творчому тандемі онук-дідусь з’явився витвір із дерева «Українське подвір’я». Майстри зобразили у мініатюрі все, що знаходилося на подвір’ї традиційної української оселі ще на початку ХХ століття. Тут були хата, віз, пасіка, криниця, сад, селянський реманент. Наступні роботи вмілих майстрів також порадували своєю фантазією і майстерністю - годівнички, шпаківні, вирізьблені з дерева коні, воли, навіть пам’ятник Кобзареві змайстрували! Працював дідусь, а поруч відточував своє вміння й опановував столярні навички онук.

Вперше як керівник шкільного фольклорного гуртка я звернулася за допомогою до Миколи Миколайовича ще три роки тому. Для обряду «Велика річ - у хаті піч» нам потрібен був макет української печі. І з яким здивуванням та захватом ми вже незабаром побачили неначе справжнісіньку піч - з лежаком, черенем, припічком! А які гарні і зручні лопатку, рогачі та кочергу змайстрував Микола Миколайович!

Не можу не згадати і криницю з журавлем. Майстер у цей виріб уклав усю свою душу і серце. Адже тільки та людина, яка любить свою справу, своє рідне село та дітей, може створити такий шедевр! Роботи дідуся Миколи не залишили байдужими ні глядачів, ні членів журі, ані самих учасників святкового фольклорного дійства.

пічІ ось уже вкотре  гуртківці готуються до участі у районному фестивалі народних традицій та звичаїв «Благослови, мати….». І знову навіть на мить не виникає сумнівів у тому, чиї золоті руки стануть  нам в нагоді цьогоріч.

Дідусь Микола вкотре виручає команду. Цього разу його умілі руки майструють макет вулика для обряду «Нехай укусить вас бджола».

Дуже відрадно те, що є люди, небайдужі, творчі, люблячі свою справу, саме такі, як Микола Миколайович Кулик.

Бажаємо нашому «шкільному» дідусеві довгих років життя, міцного здоров’я та нових творчих «столярних» звершень.

Інна Короткова, керівник фольклорного гуртка Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів

Микола Миколайович Кулик макет вулика для обряду «Нехай укусить вас бджола»