під час вебінаруПитання  управлінської децентралізації територій на слуху вже не перший  рік. І ось, нарешті, настав час  втілювати його в життя. Добровільне об’єднання територіальних громад – це перший крок на шляху досягнення цієї мети. На превеликий жаль, більшість населення чи то  за повсякденними турботами, чи  через пасивне ставлення, а, можливо, від недостатньої інформованості погано  орі-єнтуються в необхідності цих реформ.  Не всі розуміють, що це дасть громаді в цілому і окремо кожному з нас. Справа в тім, що багато років не лише в нашому районі, а й у державі загалом, існують самодостатні і дотаційні  території. У останніх  бюджети сільських рад досить бідні, тож вони постійно підживлюються з районного. В основному ці кошти ідуть на утримання управлінського апарату та на функціонування соціальних об’єктів, тоді як на повноцінний  розвиток території їх просто бракує. Дещо краща ситуація на  більш густонаселених територіях. У них краще  розвинена інфраструктура, тому що тут знаходяться потужні сільгосппідприємства та інші суб’єкти господарювання. Це дає можливість за рахунок їх діяльності отримувати більші надходження  до місцевого бюджету. Отже ці обставини спонукають сільські  громади до пошуку шляхів оптимального вирішення питань щодо отримання якісних послуг со-ціального характеру. Однією з головних цілей реформ при децентралізації влади є об’єднання територіальних  громад, в результаті чого отримають  можливість більш успішного та рівномірного розвитку усі, що особливо важливо для дотаційних територій.

На минулому тижні в рамках реалізації проекту Асоціації міст України USAID «ДІАЛОГ» та програми IREX «Бібліоміст» в Інтернет - центрі ОУНБ ім. Д.Чижевського в місті Кіровограді відбувся вебінар на тему «Децентралізація влади та реформа місцевого самоврядування». Організатор заходу – Офіс реформ у Кіровоградській області.
У заході взяли участь перший заступник голови ра-йонної державної  адміністрації Олександр Лукашов, новообрані сільські та селищні голови, а також керівники тематичних груп з розгляду проблемних питань, пов’язаних з децентралізацією влади в нашому районі. В онлайн-конференції також взяли участь представники  Долинського, Новгородківського та Олександрійського районів. Спікери заходу – експерти регіонального Офісу.
Були обговорені такі теми: «Децентралізація: Що? Навіщо? Як?», «Спроможна громада». «Добровільне об’єднання територіальних громад: зиски та ризики», «Як держава стимулюватиме та підтримуватиме громади, що об’єднаються», «Перспективний план формування територій громад Кіровоградщини: процес перезавантаження».
Під час спілкування Олександр Лукашов пояснив, у чому полягає необхідність проведення децентралізації і розповів про принципи реалізації територіальної реформи. Спочатку, зазначив Олександр Сергійович, відбуватимуться зустрічі з сільськими і селищними головами та депутатами місцевих органів самоврядування, які належать до дотаційних, аби спільно скоординувати обговорення на сходках громадян мети та доцільності процесу децентралізації. На таких зустрічах кожен з мешканців зможе висловити свою думку та внести пропозиції. Другим кроком децентралізації стане передача інфраструктури новоствореним органам місцевого самоврядування бюджетних повноважень, контролю за використанням земель сільськогосподарського призначення і таке інше. В результаті це створить сприятливе середовище для залучення коштів грантових програм Євросоюзу. Тож важливо донести до населення ідеї цих реформ, що дадуть можливість для усіх територіальних громад району стати самодостатніми.
Начальник районного відділу освіти Григорій Москалець стисло охарактеризував своє бачення стратегії розвитку території, акцентуючи увагу на освітню галузь. Григорій Леонідович зазначив, що, на превеликий жаль, демографічна ситуація, яка створилася в сільській місцевості, згодом неодмінно приведе до виникнення депресивних територій. Тому до такого розвитку подій потрібно готуватися завчасно. Що ж стосується освітніх закладів, то їх закривати не планується. Відбудеться лише їх ущільнення, що поліпшить побутові умови навчальних за-кладів і цим самим створить більш сприятливі умови для отримання якісної освіти.
На даний час приорітетними питанням стає просвітницька робота серед населення, яку мають проводити голови місцевого самоврядування та керівники відповідних державних структур. Задля цього в райдержадміністрації, на яку покладені повноваження організації та втілення в життя територіальної реформи, створено робочу групу, яка вже розпочала свою діяльність.

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: під час вебінару.