волонтери Балахівської ЗШЧи не найважливіша робота сьогодні – соціальна. У наш час вона не лише необхідна, а й престижна та популярна. Чимало відомих українських і світових знаменитостей долучаються до благодійництва, меценатства, волонтерства.

Взагалі, волонтерська діяльність – це добровільна діяльність, зокрема – й учнівської молоді, яка спрямована на надання допомоги особам, котрі перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. До того ж, така діяльність сприяє самореалізації молоді. Волонтерський рух для молодих людей є невичерпним джерелом набуття громадянської освіти, можливістю вчитися та сприяти розвитку солідарності в країні, можливістю реалізувати себе у служінні суспільству. Молодий волонтер, завдяки соціальній діяльності, набуває практичні життєві орієнтири, досвід, оволодіває мистецтвом життє-творчості, саморозвитку особистості.

Найбільш соціально активною частиною молодіжного середовища є волонтери, зокрема, як носії добрих справ і позитивної інформації. Тому в нашому районі у рамках учнівського самоврядування створено постійно діючі  волонтерські загони, які об’єднали близько 200 учнів.

волонтери Петрівського НВКМетою створення загонів є формування гуманного ставлення учнівської молоді до громадян похилого віку; встановлення постійного шефства над нашими людьми і, передусім, - над ветеранами Великої Вітчизняної війни, допомога воїнам АТО; проведення благодійних акцій, а також формування таких людських якостей, як: доброта, любов до людей, вміння слухати, розуміння потреб самотньої людини, здатність до співчуття, терпіння, порядність, толерантність, відповідальність, комунікабельність, творчий підхід до роботи, обізнаність в різних сферах життя та вміння розповідати.

Педагогічними колективами та учнями наших шкіл організована і проведена велика робота, присвячена вшануванню мужності, героїзму простих українців в зоні АТО.

Учні збирали продукти харчування, крупи, консервацію, теплий одяг (акція «Благодійний марафон»); малювали малюнки, виготовляли подарунки до Нового року, різні обереги, писали листи та телефонували українським воїнам (акція «Ми з вами серцем і душею»).

волонтери Чечеліївської ЗШУпродовж вересня 2015 року школярі Іскрівської ЗШ І-ІІІст. активно збирали пластикові кришечки, які підуть на виготовлення протезів українським бійцям (акція «Не будь байдужим до чужого горя»).

Разом з дітьми та вчителями Новостародубської ЗШ І-ІІІст. створено плакати «Тепло дитячих долоньок» та «Тепло учительських долоньок», які були передані воїнам. У рамках проведення Тижня Миру організували виготовлення журавликів миру для воїнів АТО. Були проведені акції «Листівка воїну», «Смаколик», «Зігрій воїна», «Прапор для воїнів», «Оберіг для воїна». Малюнки, обереги були передані бійцям третього полку спеціального призначення та воїнам Національної гвардії у м. Кіровограді. Прапор району, який виготовили учні закладу, був переданий Олександру Пеліпасу – воїну-земляку. До цього дня він знаходиться разом з ним на Сході. Державний прапор України з побажаннями від учнів передано Олександру Махоні.

Найактивнішими членами волонтерського загону, ініціаторами нових акцій є Вікторія Ющенко та Анастасія Мельник (учениці Іскрівської ЗШ І-ІІІст.), Анна Стожкова – учениця 9 класу Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ, Надія Корнієнко – учениця Петрівського НВК, Олександра Балдьонок, учениця Балахівської ЗШ І-ІІІст., Руслана Демиденко, Вєроніка Лінур і Анна Кущ – учениці Чечеліївської ЗШ І-ІІІст., Катерина Мусульбес – учениця Новостародубської ЗШ І-ІІІст.та інші). З їх ініціативи проведено такі акції та заходи:

 І.П. Заудальський з волонтерами Петрівського НВК- «Милосердя» (збір теплого одягу для дітей, позбавлених батьківського піклування);

- «Ветеран живе поруч» (надання посильної допомоги ветеранам Другої світової війни, вітання з Днем партизанської слави, Днем захисника України, Днем ветерана);

- «Обеліск» (догляд за братськими могилами);

- «Назавжди у наших серцях» (вітання учителів-пенсіонерів з професійними та новорічними святами);

- «Серце до серця» (збір коштів на лікування та закупівлю медичного обладнання);

- «Ми - пам’ятаємо» ( екскурсії до військово-історичного музею школи);

- «Наші земляки-захисники» (цикл заходів про наших земляків, учасників АТО);

- «Здоровий спосіб життя» (підготовка та проведення спортивних свят);

- «Подаруй воїну новорічний настрій», «Оберіг захисника України» та інші.

ми з вами серцем і душею (Іскрівська ЗШ)Важливою ланкою волонтерської роботи є допомога самотнім людям похилого віку. Ці люди, як ніхто, потребують уваги, турботи. Так, протягом вересня-жовтня, членами волонтерського загону було надано допомогу самотнім літнім людям. Учні впорядковували подвір’я, городи, допомагали по господарству, систематично закуповують у магазині продукти харчування. Щирими словами, працьовитими руками, теплими серцями та усмішкою наші волонтери звеселяють оселі одиноких людей похилого віку.

Волонтери відвідують ветеранів Великої Вітчизняної війни, допомагають їм по господарству, оточують цих людей увагою і турботою.

Наші волонтери постійно проводять акцію «Поділись своїм теплом». У ній беруть активну участь не тільки діти, а й вчителі та батьки наших вихованців.

Підбиваючи підсумки, можна впевнено стверджувати, що учні нашого району не стоять осторонь суспільно-політичних подій у країні, ніхто не залишається байдужим до нагальних потреб держави, а це свідчить про підвищення ролі національно-патріотичного виховання молоді.

Увага! Тривають благодійні акції по допомозі воїнам АТО:

* «Поділись своїм теплом» (збір речей та продуктів харчування);

* «Лист солдату»;

* «Оберіг на щастя» (виготовлення малюнків, оберегів та ін..)

* Всеукраїнська акція зі збору кришечок-закруток для протезування воїнів АТО.

Усі, кому не байдужа доля України та її захисників, активно долучаємося до акцій!!!

Наталя Корж, координатор учнівського  волонтерського руху ЦДЮТ

На знімках: волонтери Балахівської ЗШ; волонтери Петрівського НВК; волонтери Чечеліївської ЗШ; І.П. Заудальський з волонтерами Петрівського НВК; ми з вами серцем і душею (Іскрівська ЗШ).