інформує Наталія Терещенко2015-й рік вийшов на фінішну пряму. Впродовж останнього його місяця ще можна дещо зробити, завершити певні роботи, програми. Але, за великим рахунком, вже можна робити висновки щодо того, що вдалося зробити, які маємо здобутки і, навпаки - над якими проблемами необхідно буде працювати в наступному році. Про це йшлося на черговій колегії райдержадміністрації, засідання якої пройшло минулої п’ятниці. Начальник фінансового управління райдержадміністрації Галина Овдій доповіла про підсумки виконання зведеного та районного бюджетів за січень-вересень та жовтень, а також про завдання місцевим бюджетам щодо завершення бюджетного періоду. Вона зазначила, що показники всіх бюджетів перевиконані, тож була можливість фінансувати не тільки захищені статті, а й капітальні видатки, отже бюджет нинішнього року можна назвати бюджетом розвитку.

Галина Тарапонівна нагадала, що протягом року тричі проводилася індексація заробітної плати, тому виникли проблеми через те, що ці виплати не вкладаються у визначені ліміти. Проблема буде вирішуватися за рахунок субвенцій з державного бюджету, а також за рахунок місцевих ресурсів (міжбюджетних трансфертів). Звертаючись до сільських та селищних голів, вона нагадала, що саме виплата заробітної плати, фінансування енергоносіїв та формування бюджетів на 2016 рік – головні завдання.

Під час обговорення доповіді голова райдержадміністрації Сергій Завалій наголосив на тому, що всі кошти слід використовувати, не допускаючи їх знецінення.

Цю думку підтримав його перший заступник Олександр Лукашов. Він зазначив, що у наступному році не буде таких революційних змін, як у нинішньому, тож керівникам органів місцевого самоврядування слід дбати про наповнення бюджетів.

члени колегії за роботоюГолова районної ради Тамара Сакара цікавилася податковими боргами, їх рухом і структурою. Вона також зауважила, що більш повному надходженню плати за землю сприятиме якісне планування, яке має враховувати терміни оренди земельних ділянок. Крім того, Тамара Вікторівна підтримала думку Чечеліївського сільського голови Сергія Дяченка, що КП «Петрівське» повинне отримати ліцензії на виконання тих видів робіт, на які нині доводиться запрошувати однотипні підприємства з-за меж району, додавши, що Петрівський ККП також має зайнятися цією проблемою.

Начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадій Горбанець доповів про виконання основних показників Програми економічного і соціального розвитку району на 2015 рік за 9 місяців. Він зупинився на показниках Програми, більшість яких успішно виконуються. Та є і недовиконання, зокрема по обсягу виробництва валової продукції. Причина – недобір кукурудзи і соняшнику, списання площ, засіяних ріпаком. Геннадій Миколайович наголосив на тому, що слід активно залучати інвестиційні кошти, зокрема ПРО ООН, інших інвестиційних фондів.

Начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва виступила з інформацією «Про виконання Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу». Бібліотеки працюють нормально, виконуючи свої функції, але невтішним є те, що бібліотечні фонди постійно скорочуються через вилучення зношених і застарілих книжок та ненадходження нової літератури. Матеріально-технічна база бібліотек також слабка. Комп’ютеризовані лише центральна районна бібліотека та районна дитяча бібліотека.

С.Завалій підкреслив, що Інтернет та інші інформаційні технології не замінять книжку, вона була, є і буде основним джерелом формування інтелектуального потенціалу наших громадян. Його підтримала і Т.Сакара, закликавши сільських та селищних голів виділяти кошти на передплату періодики, поповнення бібліотечних фондів, придбання оргтехніки для бібліотек, аби вони мали змогу надавати платні послуги.

Завідувач сектору (центру) надання адміністративних послуг районної державної адміністрації Наталія Терещенко доповіла про стан надання адміністративних послуг, в тому числі видачі документів дозвільного характеру за заявами, які надійшли від громадян та суб’єктів господарювання протягом звітного періоду, виконуюча обов’язки начальника відділу молоді та спорту райдержадміністрації Ірина Лугова виступила з інформацією «Про виконання в 2015 році завдань районної Програми розвитку фізичної культури та спорту на 2012-2016 роки».

Колегія з усіх питань прийняла відповідні рішення.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: інформує Наталія Терещенко; члени колегії за роботою.