У районній бібліотеці пройшов захід, присвячений Дню Гідності та СвободиНа Петрівщині відзначили День Гідності та Свободи

У районній бібліотеці минулої п’ятниці пройшов захід, присвячений Дню Гідності та Свободи, на який були запрошені учні-дев’ятикласники Петрівського НВК. Відкрила та вела його директор бібліотеки Тетяна Мартиненко.

Завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації Тетяна Волощенко привітала присутніх зі святом від імені райдержадміністрації. Вона зазначила, що це свято демократії, яке є символом того, що кожен громадянин України повинен бути відповідальним, вимогливим до себе і до влади, бути гідним пам’яті борців за свободу і пам’ятати слова поета Василя Симоненка:

- Народ мій є, народ мій завжди буде,

Ніхто не перекреслить мій народ!

Т.Мартиненко, продовжуючи бесіду з учнями, зауважила, що люди завжди прагнули свободи. Коли свавілля влади досягало апогею, виникали бунти, повстання та революції. Таке траплялося не раз і у ХХІ столітті. В Грузії президент Е.Шеварнадзе був усунутий від влади внаслідок Революції Троянд, в Киргизстані влада змінилася внаслідок Революції Тюльпанів, в Сербії народ змів з політичної арени режим С.Мілошевича, який згодом за злочини проти народу потрапив за грати, українська Помаранчева революція 2004-го року завадила В.Януковичу узурпувати владу шляхом фальсифікації виборів. Таким чином можна зробити висновок, що жоден тоталітарний режим не встоїть, якщо проти нього піднімуться народні маси.

Далі вона нагадала про те, як досить обмежені протести студентів проти кардинальної зміни проголошеного раніше курсу України на Європу внаслідок жорстоких дій спецпідрозділів міліції «Беркут» переросли у масові протести. Намагання влади придушити протести шляхом застосування сили навпаки призвели до ескалації протистояння, а згодом і до кровопролиття. Події на Майдані тривали 94 дні, які стали переломними в новітній історії України.

Злякавшись відповідальності за те, що сталося, перший в історії України кривавий президент Янукович втік в Росію, яка, крім того, що прихистила злочинця, анексувала Крим, з допомогою своєї агентури організувала антидержавний заколот на Донбасі, а згодом  здійснила агресію проти України, окупувавши частину її території. Розповідь супроводжувалася переглядом відеороликів з піснею «Никогда мы не станем братьями» на вірш А.Дмитрук та декламацією вірша Т.Шевченка «Борітеся – поборете» С.Нігояном, який разом з М.Жизнєвським, та Р.Сеником очолили сумний список Небесної Сотні. Надзвичайно символічно, що першими за Україну та її свободу загинули вірменин, білорус і українець. Згадала Т.Мартиненко і нашого земляка, фермера з Бобринеччини Віктора Чміленка, якого підступно, пострілом в спину вбив снайпер.

На екрані з’явилися портрети героїв з Небесної Сотні, їхню пам’ять учасники заходу вшанували хвилиною мовчання під звуки пісні «Плине кача», яка вже стала символом пам’яті жертв антинародного режиму.

Висловлюючи своє ставлення до цих трагічних подій та війни на Сході України, діти не могли стримати сліз. Вони висловлювали подяку тим, хто вийшов на Майдан, відстоюючи гідність українців, хто нині боронить незалежність держави на Донбасі.

Завершився захід оптимістичними словами: наш народ ніколи не житиме у ярмі, тому Україна переможе, і все буде добре.

Анатолій РЯБОКОНЬ