у залі учасники засіданняНа минулому тижні відбулося засідання громадської  ради  при  рай-держаміністрації. У її роботі взяли участь голова Петрівської РДА Сергій Завалій та його заступники Олександр Лукашов і Тетяна Панета.

Згідно черги денної, учасники засідання одразу перейшли до розгляду першого питання, яким значилося проведення громадських слухань на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка «Про проведення громадських слухань з питань перейменування Кіровоградської області». Інформацію з даного питання надала начальник відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та цивільного захисту населення райдержадміністрації Світлана Заєць. Вона повідомила, що Український інститут національної пам’яті, спільно з громадськістю, підготували Закон про декомунізацію: про заборону пропаганди комуністичного та нацистського режимів, відкриття таємних архівів КДБ, вшанування борців за волю України у ХХ ст., увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Затим Світлана Вікторівна зробила роз’яснення, коли і що, відповідно до Закону, слід перейменовувати.

На протязі півроку громади мали визначитися з новими назвами. Всі ці організаційні напрацювання роблять органи місцевого самоврядування і приймають відповідні рішення по заміні назв вулиць, площ, географічних об’єктів, що відносяться до їх території. Стосовно перейменування Кіровоградської області - раніше було запропоновано назвати область Центральноукраїнською. Згодом депутати Кіровоградської міської ради, за наслідками проведеного опитування щодо перейменування Кіровограда, запропонували такі назви: Єлисаветград, Інгульськ, Златопіль, Кропивницький, Благомир, Ексампей, Козацький. З цього приводу на засіданні громадської ради Петрівщини редактор районного радіомовлення Олександр Дога дав вичерпну інформацію про походження цих назв. А після отриманої інформації серед членів громадської ради також відбулося голосування щодо підтримки якогось із запропонованих варіантів. З’ясувалося, що переважній більшості членів громадської ради серед поданого переліку назв найбільше до душі «Златопільська область». Тож підсумки голосування будуть оформлені протоколом і направлені на розгляд обласної комісії з перейменування. Наступним питанням розгляду громадської ради значилося «Про наявність та використання земель запасу і земель резервного фонду сільськогосподарського призначення». Інформував в.о. начальника відділу Держгеокадастру в Петрівському районі Віталій  Іщенко. Він зазначив, що всі землі запасу і резервного фонду, які відображені на електронній публічній карті в Інтернеті, доступні для ознайомлення кожному громадянину. На даний час у наявності є 144 га землі, які зарезервовано для учасників АТО. У ході перевірки виявлено, що трапляються  випадки порушення законів щодо використання земель сільськогосподарського призначення без оформлення належним чином дозвільних документів. Крім того, відбуваються самозахвати шляхом розорення пасовищ та польових доріг. Всі ці порушення зафіксовані і подані відповідні заяви до районної прокуратури. У ході обговорення виникли сумніви щодо сумлінної сплати податків окремими користувачами землі. З’ясувати, чи обгрунтовані ці сумніви, має намір голова районної громадської ради Володимир Паладько.

Про стан проведення ремонту доріг в районі доповів начальник філії «Петрівський райавтодор» ДП «Кіровоградський облавтодор» Ігор Дементьєв. Він повідомив, що за десять місяців поточного року службою було освоєно 2 мільйони 817 тисяч гривень. Кошти були витрачені на ремонт територіальних та комунальних доріг. Великі обсяги робіт проведено по ремонту місцевих доріг по Зеленській, Йосипівській, Водянській та Іскрівській сільських радах. Триває ремонт територіальної дороги на луганському напрямку. Нині готується техніка до використання її у зимовий період, ведеться підготовка протиожеледевого матеріалу, частина якого вже заготовлена на узбіччях доріг біля крутих або затяжних підйомів та спусків.

На засіданні громадської ради заслухали також інформацію начальника відділу освіти райдержадміністрації Григорія Москальця про забезпечення учнів нашого району шкільними підручниками. Григорій Леонідович зробив роз’яснення, що в освітній галузі нині відбувається реформування, внаслідок чого змінюються навчальні програми, а отже і шкільні підручники. Процес підготовки посібників виявився затяжним, а потім, за відсутності державного фінансування, не було вчасно розпочато їх друк. Нині в 70 відсотків школярів є доступ до Інтернету, де можна скористатися електронною версією будь-якого підручника. Якщо в учнів немає такої можливості, то в навчально-виховному процесі дозволено використовувати також і старі навчальні посібники. Разом з тим, Григорій Леонідович запевнив, що до кінця цього року школи вже мають отримати необхідну кількість підручників.

У ході обговорення цих питань свої думки і пропозиції висловлював також і голова РДА Сергій Завалій.

Сергій АНДРУСЕНКО

На знімку: у залі учасники засідання.