До Дня працівників сільського господарства

Земля споконвічно була, є і залишиться годувальницею всього земного світу, а для селянина - ще й засобом існування. Тож село, скільки й існує на земельному полотні, живе за своїм укладом, менталітетом, розпорядком, які диктує природа. І селяни, завдяки щоденному спілкуванню з природою та невтомній повсякденній праці, відзначаються розсудливою виваженістю, мудрістю і відданістю землі.

Здавалося б, їхні працелюбство і працездатність мали  давно перетворити усі наші села в райські поселення, та на протязі ось уже багатьох років, непродумані земельні реформи (якщо можна так назвати ці авантюрні кроки, що начебто були покликані підвищити ефективність сільгоспвиробництва) не дають можливості малим і середнім господарствам розвиватись належним чином. Хоча не секрет, що саме сільське господарство в нашій країні є основним стрижнем економіки, а отже - запорукою стабільності і впевненості в майбутньому.

У сільському господарстві формується вагома частка валового внутрішнього продукту держави, а унікальність природних ресурсів галузі створює практично необмежений потенціал для економічного зростання. А тому, незважаючи на усі труднощі, наші працівники галузі були і залишаються дбайливими господарями, які вміють працювати, впроваджуючи нові технології сільськогосподарського виробництва, щорічно отримують стабільні врожаї основних сільськогосподарських культур та виробляють відповідну кількість тваринницької продукції.

Тільки в цьому році машинно-тракторні парки сільськогосподарських підприємств ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», СФГ «Роксолана», ПСП «Зарічне», ПП «Дружба», ПСП «Райпольське», ТОВ «Агрофірма «Маяк» та ТОВ «Верес» поповнились надпотужною сільськогосподарською технікою кращих світових зразків та високопродуктивними посівними комплексами, загальною вартістю понад 30 мільйонів гривень.

На більш високому рівні розвивається насінництво. Зокрема, ТОВ «Агрофірма «Маяк» освоює виробництво нових сортів озимої пшениці та ячменю, пристосованих конкретно до наших кліматичних умов з потенційною урожайністю до 70 ц з гектара.

Набуває поширення технологія нульового та поверхневого обробітку грунтів, застосування комбінованих агрегатів при посіві сільськогосподарських культур.

Все це в комплексі, помножене на людський фактор,  дає можливість щорічно отримувати стабільні врожаї всіх сільськогосподарських культур, завдяки чому тільки в цьому році хлібороби нашого району виростили та зібрали понад 100 тисяч тонн зерна, із них 62 тисячі тонн найціннішої культури – озимої пшениці, яка видала в середньому з кожного гектара по 37 центнерів зерна. Найвища врожайність цієї культури в СФГ «СВС» - 61 центнер, ТОВ «Чечеліївське» - 57,3 ц, ТОВ «Агрофірма «Маяк» - 46,7 ц та ТОВ «Малинівське» - 45 ц з гектара.

Друге місце і за врожай-ністю, і за валовим збором належить такій важливій зерновій культурі, як озимий ячмінь, який видав з кожного гектара більше як 30 центнерів, і його валовий збір становить 23 тис. тонн.

Велику питому вагу серед зернових культур займає кукурудза, валовий збір якої склав у межах 60 тис. тонн, за середньої урожайності 43 ц з гектара.

Значна увага керівниками сільськогосподарських підприємств приділяється вирощуванню технічних культур, зокрема соняшнику та озимого ріпаку. Валовий збір першого становить – 57 тис. тонн, за середної врожайності – 22 центнери. А в таких господарствах, як СВК «Агрофірма «Маріампольська», ТОВ «Агрофірма «Чечеліївське», ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська”, ПСП «Зарічне», ТОВ «Верес», СФГ «СВС» та СФГ «Катрич» - від 25 центнерів і більше.

Озимого ріпаку зібрано – 7,8 тис. тонн за середньої урожайності – 30 ц з кожного гектара, а в ТОВ «Агрофірма Маяк», ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» та СФГ «СВС», відповідно, по 38,6, 36,6 та 34 центнери. Відповідна частка сільськогосподарської продукції виробляється в тваринницькій галузі, основою якої залишається виробництво молока та м’яса, однак через об’єктивні причини, пов’язані з вимушеним скороченням поголів’я тварин, виробництво цієї  продукції дещо зменшилось, проте продуктивність відібраних корів значно зросла, тож і валовий надій молока утримується на рівні попередніх років у межах 4-х тисяч тонн при середньому надої за 10 місяців – 3930 тонн.

Вироблено і реалізовано м’яса – 426 тонн. Радує те, що подекуди в галузі тваринництва відбуваються позитивні зміни. Зокрема, в ПСП «Зарічне» тваринництво переведено на промислову основу. Для цього обладнано доїльну залу на 100 голів з усім необхідним устаткуванням, продовжується процес заміни малопродуктивних корів на високоудійні. Лише в цьому році тут закуплено 53 голови нетелів високопродуктивних тварин. Аналогічна ситуація відбувається в свинарстві, для чого також придбано 123 голови ремонтних свинок. На все це витрачено значні кошти, які вимірюються мільйонами гривень і, як результат, господарство лише за 10 місяців поточного року отримало від кожної корови понад п’ять тисяч кілограмів молока екстра-класу, яке використовується в харчовій промисловості для виготовлення дитячого харчування.

Зрозуміло, що збільшення виробництва всієї сільськогосподарської продукції та її переробка і реалізація в певній мірі впливає на економічні показники кожного господарства, що дає можливість зміцнювати матеріально-технічну базу господарств, вирішувати соціально-економічні питання кожного трудового колективу, облаштовувати належним чином територію, де живуть і трудяться працівники господарств. Це, зокрема, стосується й виплати заробітної плати, яка складає в середньому по галузі – 2502 гривні, що майже на 200 гривень більше від рівня попереднього року, та соціальних виплат. Також це дає змогу щорічно в повному обсязі розраховуватись за земельні і майнові паї, які в загальному обсязі складають більше 40 тис. гривень, проводити благодійницьку та меценатську роботу, сплачувати податкові платежі та платежі до соціальних фондів, забезпечувати громадське харчування працівників та дітей в школах і дошкільних закладах.

Значні кошти витрачено на посів озимих культур під урожай наступного року. На жаль, не зважаючи на  оптимальні строки проведення посівної компанії, сільськогосподарські товаровиробники цього року зазнали збитків від такого природного чинника, як нестача вологи в грунті через відсутність опадів впродовж тривалого часу. Внаслідок цього посіви озимих зернових майже скрізь знаходяться в слабкому та зрідженому стані, місцями сходи взагалі не отримано, а тому такі площі підлягають списанню та пересіву.

Зрозуміло, що втрати безповоротні. Але не сумніваємося, що наші мудрі господарники віднайдуть такі передові технології і культури, які мають забезпечити компенсацію втраченого в поточному році.

За цими багаточисельними цифровими показниками криється повсякденна кропітка робота передусім керівників базових господарств: СВК «Агрофірма «Маріампольська» - Костянтина Володимировича Міщаніна, ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» - Олександра Григоровича Поворознюка, ПСП «Зарічне» - Андрія Миколайовича Давидовського, СВК «Росія» – Володимира Георгійовича Максімова, ТОВ «Малинівське» - Анатолія Васильовича Максімова, ТОВ «Агрофірма «Фортуна» - Леоніда Івановича Назарука, ТОВ «Чечеліївське» Сергія Івановича Даценка, ПП «Дружба – Віктора Івановича Волкова, ПСП «Богнер» - Аліни Миколаївни Нероди, ПСП «Водянське» - Григорія Івановича Огира, ПСП «Райпольське» Володимира Григоровича Деркача, ТОВ «Агрофірма «Маяк» - Володимира Петровича Кузнєцова, ТОВ «Верес» - Василя Миколайовича Осовського; фермерських господарств: «Роксолана» - Віктора Івановича Больбота, «Катрич» - Юлії Григорівни Катрич, «Алан» - Олексія Олександровича Жушмана, «Вершиновласівське» - Григорія Миколайовича Сидоренка та керівників всіх інших сільськогосподарських формувань, яких на території району значиться 186 одиниць.

Велика роль у формуванні загальнорайонного продовольчого кошика належить головним та середнім спеціалістам, керівникам середньої ланки, бухгалтерському та обліковому персоналу. А основний тягар хліборобської праці лягає на плечі рядових працівників, завдяки яким створюється економічна міць того чи іншого господарства.

Тож з нагоди професійного свята - Дня працівників сільського господарства - за вагомий внесок в його розвиток районна державна адміністрація та районна рада нагородила спільною грамотою цілий ряд працівників сільськогосподарського виробництва. Серед них: Михайло Станіславович Хворост, Володимир Васильович Галайчук, Сергій Петрович Конський – механізатори та Юлія Анатоліївна Клименко - доярка з СВК «Агрофірма «Маріампольська»; Богдан Валерійович Кива та Артем Анатолійович Сидоренко – механізатори з ТОВ «Агрофірма «Фортуна»; Сергій Валерійович Арсентьєв і Григорій Володимирович Хруль – механізатори з ПП «Дружба»; Анатолій Григорович Демиденко та  Сергій Вікторович Кучеренко – механізатори з ТОВ «Чечеліївка»; Олексій Васильович Халявко та Олександр Петрович Широбоков – механізатори з ФГ «АЛАН»; Юрій Ілліч Остапович – механізатор ТОВ «Маяк»; Микола Олександрович Литвинов – машиніст сільгоспвиробництва ПСП «Зарічне»; Сергій Васильович Саєнко – водій СВК «Росія»; Іван Володимирович Педан – заступник голови ФГ «Надія»; Олег Миколайович Кривець – водій ПСП «Водянське»; Сергій Сергійович Лисенко – бригадир з ФГ «Вершиновласівське»; Василь Степанович Малиця – бригадир тракторної бригади ТОВ «Малинівське».

Ми низько вклоняємося вам, шановні трудівники, за вашу важку і таку необхідну працю. Ви славно потрудилися, щоб до свого професійного свята завершити увесь комплекс осінньо-польових робіт та приступити до ремонту та підготовки техніки для роботи в наступному році.

Тож з нагоди славного професійного свята - Дня працівників сільського господарства - управління агропромислового розвитку райдержадміністрації та президія районної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу тепло і сердечно вітають усіх працівників галузі, ветеранів праці, молодь, яка навчається у відповідних профільних закладах, працівників переробних і зберігаючих підприємств, усіх тих, хто будь-якою мірою долучився і долучається до важливих аграрних справ, з Днем працівників сільського господарства.

Щиро вдячні вам за терпіння і витримку, за велику любов до землі. Хай і надалі глибоке усвідомлення необхідності і важливості вашої праці по забезпеченню людей необхідним джерелом існування - продукцією харчування – додає вам сил і натхнення.

Від усієї душі зичимо здоров’я, великого людського щастя, родинного тепла і затишку, здійснення усіх добрих мрій і сподівань.

І нехай ваше життя буде щасливим і гармонійним, а ваші добрі справи продовжують і далі служити в ім’я зміцнення добробуту кожного працівника галузі, кожної родини та нашої незалежної України.

Лілія Куницька, голова районної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу.

Геннадій Білаш, заступник начальника управління агропромислового розвитку РДА.