про стан роботи із зверненнями громадян у Петрівській районній державній адміністрації за січень-вересень 2015 року

Протягом січня-вересня 2015 року до районної державної адміністрації надійшло

   2015  2014  +/-
 Всього  315  207 +108
 письмові  89  81 +8
 особистий прийом  38  23 +15
 виїзний прийом  13   0 +13
 з гарячої лінії голови ОДА  82  54 +28
 з урядової гарячої лінії  93  49 +44

Станом на 1 жовтня 2015 року до райдержадміністрації надійшло 19 колективних звернень, 6 – анонімних.

Найбільше звернень надійшло з питань:

соціального захисту (76 звернень),

аграрної політики і земельних відносин (41 звернення),

комунального господарства (56 звернень),

сім’ї, молоді (32 звернення),

транспорт і зв’язок (9 звернень),

житлова політика (6 звернень),

охорона здоров’я (10 звернень),

освіта, наукова, науково-технічна, інноваційна діяльність та інтелектуальна власність (10 звернень),

інших питань (17 звернень).

Від найменш соціально-захищених громадян, звернення від яких розглядаються невідкладно і в першу чергу, впродовж січня-серпня 2015 року надійшло звернень:

інвалідів І групи – 2;

інвалідів ІІ групи – 6;

інвалідів ІІІ групи – 4;

учасників війни, учасників бойових дій – 6;

учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 1;

дітей війни – 3;

одиноких та багатодітних матерів – 6;

пенсіонерів – 42;

безробітніх - 1.

Найбільше звернень надійшло з території Петрівської (91), Балахівської (16) селищних рад, Ганнівської (26), Червонокостянтинівської (20), Новостародубської (37), Чечеліївської (11), Іскрівської (12), Луганської (12), Малинівської (4), Богданівської (4), Зеленської (6), Водянської (3), Петрівської (6), Йосипівської (2), Зеленської (5) сільських рад.

Особистий прийом громадян керівництвом райдержадміністрації, проводиться відповідно до графіка, затвердженого в новій редакції розпорядженням голови районної державної адміністрації від 19 травня 2015 року № 171-р. Протягом звітного періоду на особистий прийом звернулося 38 громадян.

Затверджено графік проведення виїзних прийомів громадян керівництвом районної державної адміністрації в сільських та селищних радах, згідно з яким передбачено, відповідно до вимог Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109, здійснення виїзного прийому громадян керівництвом райдержадміністрації проводиться двічі на місяць. Протягом січня-вересня 2015 року на виїзний прийом до керівництва районної державної адміністрації звернулося 13 громадян.

Затверджено графік проведення засідань районної постійно діючої комісії з питань розгляду звернень громадян у 2015 році, яким, відповідно до вищезазначеного Указу, передбачено проведення засідань комісій не рідше одного разу на місяць. За звітний період проведено дев’ять засідань.

Відповідно до графіка особистого звітування перед головою районної державної адміністрації сільських і селищних голів та керівників структурних підрозділів райдержадміністрації у січні-вересні 2015 року з питань роботи із зверненнями громадян прозвітували Петрівський та  Бала-хівський селищні голови, Богданівський, Водянський, Ганнівський, Зеленський, Іванівський, Йосипівський, Луганський та Малинівський  сільські голови, начальники відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури, відділу культури і туризму, відділу освіти, архівного відділу, фінансового управління, управління соціального захисту населення та управління агропромислового розвитку райдерж-адміністрації.

Відповідно до графіку проведення перевірок та дня контролю на 2015 рік за звітний період перевірено Ганнівську, Червонокостянтинівську та Петрівську сільські ради, службу у справах дітей та управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.

З метою забезпечення реалізації конституційних прав громадян на звернення, неухильного виконання норм Закону України «Про звернення громадян» та вимог Указу Президента України від 07.02.2008 року № 109 протягом січня-вересня  2015 року в районній державній адміністрації працювали:

для проведення широкої роз’яснювальної роботи з питань реалізації громадянами права на звернення, починаючи з 14 серпня 2013 року, цілодобово працює гаряча телефонна лінія голови районної державної адміністрації за телефоном 9-63-01 (2 звернення);

за визначеними днями з дев’ятої години ранку до одинадцятої години дня за участю керівництва райдержадміністрації – гаряча телефонна лінія (звернень не надходило).

З метою детального, обґрунтованого роз’яснення найбільш проблемних питань впродовж звітного періоду працювала пряма лінія, в роботі якої взяли участь дев’ять керівників установ.

З метою реалізації додаткових заходів, спрямованих на підвищення рівня правової освіти населення, роз’яснення конституційних прав і свобод громадян щоп’ятниці з 9 до 13 години працює громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги у Петрівському районному управлінні юстиції. Протягом січня-вересня 2015 року до правової приймальні за юридичною консультацією звернулися 159 громадян.

Також з метою створення належних умов для набуття малозабезпеченими громадянами обсягу правових знань та навичок у їх застосуванні, надання безоплатних консультацій особам, які потребують соціального захисту та підтримки, необхідних для прийняття рішень з питань державного і приватного життя, захисту прав і свобод, відповідно до Закону України від 2 жовтня 1996 року №393/96-ВР „Про звернення громадян”, Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування” першої та третьої п’ятниці кожного місяця з 9.00 год. до 13.00 год. у Петрівській центральній районній бібліотеці за участю фахівців у відповідній сфері діяльності працює районна громадська правова приймальна по прийому громадян; надання консультацій і роз’яснень з правових питань. У січні-вересні 2015 року до приймальні громадяни не зверталися.

Двічі на рік питання щодо роботи із зверненнями громадян розглядається на засіданнях колегії райдержадміністрації.

30 січня 2015 року - розпорядження голови райдержадміністрації від 05 лютого 2015 року № 34-р.

30 липня 2015 року - розпорядження голови райдержадміністрації від 21 серпня 2015 року № 284-р.

Наталія Костюкова, завідувач сектору роботи із зверненнями громадян та з юридичних питань апарату РДА.