Богослужіння в Свято-Покровській церквіСхоже, що день захисника України, який ми цього  року вперше відзначили 14 жовтня, має  стати одним з найулюбленіших свят для українців. Адже воно органічно поєдналося з Днем українського козацтва та зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, яку козаки споконвіку вважали своєю заступницею. Тож не дивно, що низка святкових заходів, які цього дня пройшли в Петровому, стала надзвичайно  масовою.

Розпочалося свято з вранішнього богослужіння у Свято-Покровській церкві, в якому взяли участь, крім благочинного району протоієрея Дмитрія Городецького та ієрея Михайла Царука, настоятелі й інших храмів району, а об 11-й годині велелюдна колона, в якій крокували воїни – учасники АТО, керівники району, школярі, трудові колективи, під чіткі ритми юних барабанщиць пройшла центральною вулицею райцентру до місця проведення урочистостей – оновленого парку відпочинку. Тут воїни-фронтовики пройшли до майданчика перед сценою живим коридором, який влаштували діти з квітами та повітряними кульками в кольорах національного прапора.

Розпочалося урочисте дійство зверненням до присутніх символічного персонажа – козака Петра:

крокує святкова колона- Шановна громадо! Від часів хрещення Київської Русі і до наших днів свято Покрови Пресвятої Богородиці духовно об’єднувало наш народ, живило його вірою у повсякчасне заступництво Божої Матері за людський рід, за мир і добро на нашій землі. Пресвята Богородиця додавала воїнам сил у боротьбі з ворогами, саме тому в Україні свято отримало другу назву – Козацька Покрова і відзначається ще й як День українського козацтва. А віднині ми 14 жовтня відзначаємо ще й як День захисника України.

Після того, як прозвучав Гімн України, козак Петро запросив на сцену «отамана» Петрівщини Сергія Завалія та «головну управительку козацької ради» Світлану Тилик, які привітали всіх присутніх зі святом, висловивши сподівання, що широке його відзначення стане гарною традицією, і свято стане одним з найулюбленіших. Вони вручили учасникам АТО Сергію Савченку, Сергію Мазуренку та Ігору Дорошенку державні нагороди – відзнаки «За мужність та відвагу», решта воїнів, взяли участь у святкових урочистостях, були нагороджені Грамотами райдержадміністрації, а їхні родини – Подяками райдержадміністрації.

в руках вихованців Петрівського НВК величезний прапор УкраїниУ старій пісні радянських часів були слова: «Когда страна быть прикажет героем, у нас героем становится любой». Події на Майдані Гідності, антидержавний заколот на Донбасі, агресія Росії і війна, яку називають «антитерористичною операцією», показали, що люди стають героями не за наказом, а за покликом серця. Ніхто не давав патріотам наказу йти під кулі на Банковій та Інститутській, але вони йшли, аби не дати режиму Януковича, який, на взірець путінського, все виразніше набирав рис фашистського, остаточно узурпувати владу і надовго поховати в Україні деократію. Прості хлопці – наші земляки, стали на захист України і дали достойну відсіч не тільки так званим криміналізованим «ополченцям», а й вишколеним воякам елітних підрозділів російської армії. На жаль, один з пет-рівчан – Олександр Хруль також, як і сотні його бойових побратимів, що віддали своє життя на Сході, загинув у боях за Донецький аеропорт. Учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували його пам’ять і пам’ять багатьох українських патріотів, які загинули, відстоюючи незалежність Батьківщини.

живий коридор для воїнівХвилюючим був виступ мами одного з воїнів - Ольги Андріївни Позивай. На її долю дісталося багато тривожних днів чекання. Свого часу чекала звісточок від чоловіка з Афганістану і  навіть уявити не могла, що доведеться чекати телефонних дзвінків з війни від сина-«кіборга» – захисника того ж Донецького аеропорту, який став синонімом Сталінграду. Різниця тільки в тому, що під час німецько-радянської війни 1941-1945 років Сталінград захищався від гітлерівських фашистів, а аеропорт – від путінської фашистської орди, яка тепер прийшла до нас з Росії.

Зі словом привітання виступив також голова районної громадської організації учасників АТО С.Савченко, після чого жінки та дівчата, під оплески учасників свята, подарували всім воїнам квіти.

юні козаки приймають присягуБули в програмі урочистостей також виступи голови волонтерського руху Петрівщини А.Горністової та ієрея М.Царука. Хвилюючим виявився обряд посвячення в козаки юнаків, які нещодавно в Новгородці пройшли козацькі випробування. Козацьку присягу прийняли Антон Дашковський, Валерій Андрусенко, Едуард Фесенко, Сергій Лисенко, Роман Солодовніков, Олександр Неклеса, Владислав Коробка, Олександр Швець, Олександр Русаков та Єгор Кириченко, а отець Михаїл окропив їх і всіх присутніх свяченою водою.

Цим хвилюючим дійством і завершилася урочиста частина свята, після якої його учасники переглянули концерт учасників художньої самодіяльності районного Будинку культури та клубних закладів Луганки, Олександрівки та Чечеліївки, куштували козацький куліш, брали участь в козацьких розвагах, оцінювали овочево-фруктові композиції «Осінній вернісаж».

Завершуючи репортаж, можна зробити висновок, що свято виявилося по-справжньому цікавим, надзвичайно масовим. Майже не сумніваюсь у тому, що воно стане улюбленим для всіх українців.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

 нагороду отримує С.Савченко керівники району і мама бійця О.Позивай зустрічають воїнів хлібом-сіллю загальне фото захисників Вітчизни з керівниками району на сцені тріо Луганського СБК щедрі господині – освітяночки

На знімках: Богослужіння в Свято-Покровській церкві; крокує святкова колона; в руках вихованців Петрівського НВК величезний прапор України; живий коридор для воїнів; юні козаки приймають присягу; нагороду отримує С.Савченко; керівники району і мама бійця О.Позивай зустрічають воїнів хлібом-сіллю; загальне фото захисників Вітчизни з керівниками району; на сцені тріо Луганського СБК; щедрі господині – освітяночки.

Фото Сергія АНДРУСЕНКА і автора.