Анжела Тук отримує нагороду сина-герояОдним з найпріоритетніших напрямків діяльності на посту очільника Петрівщини вже з перших днів свого перебування на посаді голова районної державної адміністрації Сергій Завалій визначив для себе всебічну підтримку бійців АТО і їхніх сімей, взаємодію з тими громадськими організаціями, суб’єктами господарювання та окремими громадянами, які надають дієву допомогу нашим бійцям на Сході України, та які в скрутний для країни час об’єдналися самі і намагаються об’єднати громаду навколо ідеї захисту цілісності нашої держави, непорушності її кордонів.

І це цілком логічно, адже якщо країна перебуває під загрозою зовнішньої експансії, то будь-які плани щодо її подальшого розвитку, щодо основних етапів державного будівництва можуть бути зруйнованими зовнішнім втручанням кожної миті. Тож невипадково ще навіть до офіційної процедури представлення на посаду Сергій Володимирович вийшов на зв’язок з головою районного волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» Аллою Горністовою і запропонував їй тісну взаємодію і взаємокоординацію в питаннях забезпечення наших воїнів найнеобхіднішим, пообіцявши свою допомогу і підтримку при вирішенні усіх проблемних моментів, які, звичайно, також нерідко виникають в діяльності волонтерів.

семінар у самому розпалі, пропозиції та запитання виникають одне за однимЗагалом же, як відомо, найсуттєвішою допомогою нашим захисникам є не лише забезпечення їх найнеобхіднішими засобами захисту, продовольством чи обмундируванням (поступово, можливо, ще й не повною мірою, але все ж держава вже починає справлятися з цими функціями), а й повний моральний супровід їх уже після закінчення терміну відбуття військової служби, допомога в соціальній і психологічній реабілітації кожного з них після повернення до мирного життя. Адже якщо загалом майже усіх воїнів-петрівчан Господь уберіг від тяжких поранень та каліцтв, то моральні й психологічні травми, викликані жахіттям війни, загибеллю бойових побратимів, залишаться невигойною раною на все життя. Відтак Сергій Завалій вбачає чи не найголовнішим своїм обов’язком зробити усе від нього залежне, аби ця болюча рана якомога менше ятрила душу, нагадуючи про трагедію, яка ніким не очікуваною чорною хмарою накрила Україну і про яку ще пару років тому ніхто не міг собі уявити навіть у найхворобливіших своїх фантазіях.

Райдержадміністрацією було започатковано проведення засідань «круглого столу» з учасниками АТО за участю керівників структурних підрозділів РДА та територіальних органів міністерств і відомств України. Практика таких зустрічей показала, що багато проблемних питань, таких як – встановлення статусу учасника АТО, оздоровлення та лікування, оформлення земельних ділянок, соціальних пільг краще вирішувати спільно.

фрагменти урочистої зустрічі демобілізованих бійців 34-го добровольчого батальйону.Для учасників АТО, які бажають відкрити власну справу, було проведено семінар на базі Центру зайнятості, і результати не забарилися – три учасники цього заходу вже готують необхідні документи для відкриття свого бізнесу.

Розуміючи, наскільки накладно для бюджету родини в сучасних умовах зібрати дітей до школи, Сергій Завалій потурбувався, щоб першокласники-діти учасників АТО, мали всі необхідні шкільні приладдя. Тож у переддень Дня знань 13 маленьких школярів з різних населених пунктів району отримали подарунки від голови райдержадміністрації. Він особисто відвідав сім’ї майбутніх першачків, вручив набори шкільного приладдя та побажав успіхів у навчанні.

Однією з ініціатив голови РДА є відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання учасникам АТО, на що вже передбачені кошти у відповідній районній програмі, та безкоштовне харчування дітей воїнів АТО в школах та дитсадках.

- Я, як керівник РДА, вимагаю від усіх своїх підлеглих тримати на постійному контролі усі звернення воїнів-учасників АТО, - говорить Сергій Володимирович, - і не просто контролювати, а докладати усіх зусиль для їх вирішення. Особисто сам я завжди готовий до спілкування з усіма бійцями – як з нині діючими, так вже і з демобілізованими – готовий прийти на допомогу кожному з них, якщо це тільки буде в моїх силах і в моїх можливостях.

Так, і справді – сили і можливості будь-якої влади не безмежні. Зокрема, жодна влада, навіть, найверховніша, не здатна зарадити страшній трагедії, яка не оминула і нашої Петрівщини, забравши у вічність одного з найпалкіших захисників своєї Вітчизни, воїна-добровольця Олександра Хруля.

І райдержадміністрація, і Ганнівська сільська рада приділяють постійну увагу до потреб його рідних і близьких, передусім – до мами, адже своєї власної родини у свої двадцять два роки молодий герой створити не встиг.

У травні цього року Сергій Завалій разом з мамою Олександра Анжелою Олександрівною та головою районної ради Світланою Тилик узяли участь в церемонії урочистого відкриття меморіальної дошки пам’яті героя на будівлі його рідної школи, стіни якої він полишив у 2007 році, як виявилося, - назавжди, а тепер навічно ставши одним з її найбільш почесних і знакових символів. А нещодавно, в ході святкових урочистостей з нагоди найголовнішого державного свята – Дня Незалежності України – Сергій Володимирович вручив мамі високу державну нагороду – орден «За мужність» ІІІ ступеня, присвоєний посмертно за мужність і героїзм, виявлені в боях з сепаратистами і російськими агресорами.

На знімках: Анжела Тук отримує нагороду сина-героя; семінар у самому розпалі, пропозиції та запитання виникають одне за одним; фрагменти урочистої зустрічі демобілізованих бійців 34-го добровольчого батальйону.