нагрудним знаком «Учасник АТО» нагороджується Віталій ГалібаМинулого тижня відбулося чергове засідання колегії райдержадміністрації під головуванням очільника району Сергія Завалія.

У роботі колегії взяли участь сільські та селищні голови, керівники структурних підрозділів РДА, територіальних органів міністерств і відомств України, представники районних ЗМІ. Почесними гостями стали учасники АТО, яким перед початком роботи колегії голова райдержадміністрації Сергій Завалій, разом із головою районної ради Світланою Тилик та т.в.о. районного військового комісара Олександром Братченком вручили спеціальні нагрудні знаки “Учасник АТО”. Зокрема, цього року, такі нагрудні знаки отримали Микола Вікторович Бернацький, Роман Олександрович Бурковський, Віталій Миколайович Галіба, Іван Сергійович Гейко, Леонід Валентинович Горблюк, Юрій Юрійович Дяченко, Руслан Володимирович Мачкур, Олександр Олександрович Полтанов, Олег Семенович Семеняка, Олег Вікторович Сім’ян, Олександр Олександрович Яценко та Андрій Миколайович Ящук. Більшість нагороджених приймали вказані відзнаки особисто, а за тих, хто не зміг цього дня бути в Петровому, нагороду отримали їх близькі родичі.

Вітаючи бійців, Сергій Завалій подякував їм за те, що з честю виконали свій чоловічий обов’язок, одразу після перших хвиль мобілізації ставши на захист територіальної цілісності нашої держави, побажав миру та здоров’я, запевнив у своїй підтримці у вирішенні проблемних питань.

Ще одну приємну місію виконали керівники району – вручили відзнаки сільським та селищним головам, які гідно представили свої територіальні громади на районному святі до 24-ї річниці незалежності України. Заступник голови РДА Тетяна Панета, дякуючи сільським та селищним головам, зазначила, що наші громади багаті українською піснею, самобутнім колоритом та щедрою гостинністю. Незважаючи на нелегкі часи, ми маємо нести людям позитивні емоції, продовжувати свої традиції, відзначати свята, об’єднуватися і в праці, і у відпочинку.

Дипломи райдержадміністрації отримали Петрівський селищний голова Ігор Педан, Іванівський сільський голова Людмила Коломієць, Богданівський сільський голова Алла Стрижак, Петрівський сільський голова Наталія Лепська, секретар Водянської сільської ради Тамара Макогон, Ганнівський сільський голова Ніна Цапенко, Новостародубський сільський голова Віктор Заїка та Іскрівський сільський голова Микола Платошин.

На порядок денний засідання колегії виносилося 4 питання. Першочергово заслухали інформацію заступника начальника фінансового управління РДА Сергія Чирви про виконання зведеного та районного бюджетів за І півріччя та липень 2015 року.

Він детально проаналізував надходження до бюджету та видатки за період січня – липня 2015 року.

В цілому по району власні і закріплені доходи загального фонду виконано на 120,4% (план – 24279,7 тис.грн, факт – 29227,5 тис.грн, + 4947,8 тис.грн), в цілому по області виконання планів січня-липня становить 121,7%. Надходження до районного бюджету склали 12268,1 тис.грн, що становить 111,0% до плану на січень-липень 2015 року

 активну участь у роботі колегії узяли сільські головиОсновними бюджетоформуючими надходженнями до бюджету є податок на доходи фізичних осіб і плата за землю, питома вага цих податків складає 73,7%, у т.ч. податок на доходи фізичних осіб – 40,1% та плата за землю – 33,5%.

До спеціального фонду зведеного бюджету району надійшло коштів (без трансфертів) у сумі 1148,5 тис. грн, що становить 94,8% затвердженого обсягу з урахуванням змін, темп зростання – 124,5% від надходжень у січні-липні 2014 року.

Основним джерелом доходів спеціального фонду (без трансфертів) у січні-липні 2015 року є власні надходження бюджетних установ (1143,6 тис. грн, питома вага 99,6%).

Протягом січня-липня 2015 року забезпечено своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ та розрахунки за енергоносії, спожиті бюджетними установами.

Забезпечено своєчасну виплату відпускних педагогічним працівникам галузі «Освіта». На дану ціль спрямовано обсяг коштів у сумі 3943,2 тис. грн (в тому числі матеріальна допомога на оздоровлення – 811,5 тис. грн).

Протягом звітного періоду на проведення робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом i утриманням автомобільних доріг були проведені видатки у сумі 706,9 тис.грн, у тому числі 261,6 тис.грн за рахунок коштів спеціального фонду.

За рахунок коштів місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища профінансовано природоохоронні заходи в сумі 4007,4 тис грн; видатки склали 3706,5 тис.грн, з них: районний бюджет –1315,1 тис.грн, сільський бюджет – 2391,4 тис.грн.

Доповідачем та керівництвом району були висловлені зауваження сільським та селищним головам щодо організації планування надходжень до бюджету та виконання і звітності.

Перший заступник голови РДА Олександр Лукашов особливу увагу звернув на значні залишки коштів спеціального фонду на рахунках та рекомендував організувати роботу щодо їх використання, у тому числі коштів дорожнього фонду, фонду охорони навколишнього природного середовища, коштів бюджету розвитку що надходять в частині відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва), які утворилися станом на 1 січня 2015 року, та спрямувати їх за цільовим призначенням.

Про звіт про виконання Програми економічного і соціального розвитку Петрівського району на 2015 рік за І півріччя 2015 року доповіла завідувач сектору економічного розвитку відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Олена Демчик. Вона детально проаналізувала виконання кожного розділу Програми, називаючи як позитивні сторони, так і негативні.

Позитивним є те, що в закладах соціальної сфери району впроваджуються енергозберігаючі та інші заходи. Залучаються не лише бюджетні, а й грантові кошти, що отримані в рамках участі району в проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - III», в рамках участі в проекті «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури», організатором якого є Український фонд соціальних інвестицій тощо.

На це звернув увагу очільник району, зауваживши, що не потрібно боятися брати участь у конкурсах соціальних проектів, що передбачають співфінансування. На прикладі Чечеліївської сільської ради можна упевнитись, що все це реально, і громада, яка добре підготує всі документи, долучиться до фінансування всього 10-20% вартості проекту, зможе зробити багато корисних справ для своїх же людей.

Ще одне досить важливе питання, яке зрушили з місця – розмір середньомісячної заробітної плати в галузі сільського господарства. У квітні 2015 року вона складала 2020грн і це був один із найгірших показників у області. Зараз, станом на 1 липня, середньомісячна заробітна плата становить 3100 грн. Щоб досягнути цього рівня було проведено ряд зустрічей із керівниками сільгосппідприємств. Деякі господарства зрозуміли важливість гідної оплати праці своїх працівників, як приклад – ПП «Дружба», де зараз отримують зарплати у розмірі 5500 грн. Ця робота проводиться і зараз, адже плануємо вийти по району на розмір заробітної плати – 3912 грн.

Серед проблем, що особливо викликають занепокоєння – скорочення поголів’я тваринництва у ряді господарств району через збитковість виробництва тваринницької продукції та відсутність державної підтримки.

Доволі змістовним був виступ начальника відділу освіти РДА Григорія Москальця про готовність закладів освіти району до роботи у 2015/2016 навчальному році. Доповідач зазначив, що на заходи з підготовки шкіл та дитсадків залучено понад 4 млн. грн з державного та місцевих бюджетів. Це один із найвищих показників за останні роки, тому Григорій Леонідович подякував у дієвій підтримці Сергію Завалію, Світлані Тилик, сільським та селищним радам.

По району мережа закладів освіти складає 14 ЗНЗ, 2 НВК та 17 ДНЗ, навчатися в ЗНЗ будуть 2050 дітей. У зв’язку з оптимізацією призупинено роботу Червоносільської ЗОШ І-ІІ ступенів, всіх педагогів, що побажали й далі працювати в галузі освіти - працевлаштовано.

Середня наповненість класів складає 13 учнів, але є такі класи в закладах, де навчається менше 5 учнів, серед них – Богданівська ЗОШ І-ІІ ступенів та Зеленська ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Організоване підвезення дітей до школи на всіх територіях району. Харчоблоки в навчальних закладах у хорошому стані, з 1 вересня безкоштовно харчуватися будуть діти учасників АТО. За ініціативи голови райдержадміністрації, після внесення відповідних змін до районної програми, безкоштовно харчуватися будуть і діти переселенців.

Стосовно забезпеченості підручниками школярів – незадовільна ситуація склалася в 4 та 7 класах, учні яких не мають підручників взагалі. Поки не виправиться ситуація, користуватимуться старими підручниками або матеріалами в електронному вигляді. Наразі відбувається перерозподіл підручників серед шкіл району, найближчим часом проблема буде знята.

Під час обговорення цього питання голова райдержадміністрації Сергій Завалій зазначив, що Петрівський район входить у п’ятірку кращих по області по підготовці навчально-виховних закладів до нового навчального року. Школи і дитсадки на 93% забезпечені твердим паливом, 100% підписані акти готовності до опалювального сезону. Ще один важливий показник – соціальний захист педагогічних працівників. Далеко не всі райони області тримають такі позиції, як Петрівський район – вчителям сплачуються і надбавки за престижність професії, й індексація. Сергій Володимирович подякував Григорію Москальцю за роботу та порекомендував вивчити питання утеплення фасадів шкіл та дитсадків, для чого здійснити відповідні розрахунки.

На колегії також розглянуто питання про роботу Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області за І півріччя 2015 року.

З усіх розглянутих питань членами колегії внесені деякі доповнення та прийняті відповідні рішення. У роботі колегії активну участь узяла голова районної ради Світлана Тилик.

Прес-служба райдержадміністрації.

На знімках: нагрудним знаком «Учасник АТО» нагороджується Віталій Галіба; активну участь у роботі колегії узяли сільські голови.