Здавна українські господині славилися своїми рецептами і найсмачнішими стравами та не забували ніколи і про заготівлю, адже взимку це незамінна річ. Зима вже не за горами, а тому й сезон консервування давно розпочато. Сьогодні своїми рецептами консервування поділиться з усіма пані Анна. Останній місяць літа вже на порозі і приніс він нам багато смаколиків, які ми можемо з радістю взимку покуштувати з баночки.

Розпочнемо з помідорів: помідори потрібно старанно вимити, дати стекти воді та наколоти зубочисткою, щоб не полопалися. Цибулю нарізати кільцями, викласти на дно банки, а на неї викладати помідори. Залити помідори окропом, залишити приблизно на 20 хвилин. Вилити воду та знову залити окропом і залишити на 20 хвилин. Потім воду вилити і залити маринадом. Маринад готується так: на 1 літр води 3 столові ложки цукру, 1 столова ложка солі, 2 лаврових листа, 7 горошин чорного перцю, 1 чайна ложка лимонної кислоти. Коли все закипить, потрібно зняти воду з плити. А далі потрібно залити помідори маринадом, закатати банки, перевернути та укутати до повного охолодження. Ось такий рецепт консервованих помідорів з цибулею та лимонною кислотою. До речі, можете спробувати також приготувати консервовані помідори з морквою, він дещо відрізняється за технологією, а також за смаком. Інгредієнти: морква - приблизно 2 середні морквини на банку, часник - близько 5 зубчиків на банку. Зелень та інші приправи класти не потрібно! Щільно накладаємо в банки помідори, перекладаючи їх морквою та часником. Заливаємо помідори окропом та витримуємо хвилин 20. Потім воду потрібно злити в окрему посудину, щоб заміряти її ємність. Далі взяти таку саму кількість води та зробити розсіл. Для розсолу потрібно взяти - з розрахунку на одну 3 літрову банку (це приблизно 1 літр води, залежно як помідори вкладені): 3 чайні ложки солі, 4 чайні ложки цукру. В кожну банку вливаємо 2 чайні ложки оцту, та заливаємо розсолом. Все! Далі закатуємо кришками, перевертаємо, укутуємо на 24 години.

Сливи виходять майже як свіжі, а може і смачніші — взимку так приємно відкрити баночку, дістати жменю ароматних соковитих слив і з’їсти їх, дивлячись улюблений серіал. Їх також можна використовувати для оздоблення різних страв, приготування десертів, напоїв. Сливи повинні бути міцні, тверді, навіть злегка недостиглі. Помиємо їх і переберемо, відкинувши всі « підозрілі » екземпляри. В основі кожної зробимо прокол голкою, щоб вони потім не лопалися. Банки ретельно вимиємо — я роблю це за допомогою соди, яка потім добре виполіскується гарячою водою. На дно кожної банки покладемо 4-5 бутонів гвоздики і, за бажанням, пару гілочок свіжої м’яти. Наповнимо банки сливами на 2/ 3. Заллємо кожну банку окропом, накриємо кришками і залишимо на 10 хвилин. Злити воду з банок в каструлю і ще раз закип’ятити. У кожну 3 — літрову банку насипаємо  по склянці цукру, заливаємо кип’яченою водою і швидко закриваємо. Перевертаємо і залишаємо до повного охолодження. Тепер ви знаєте, як приготувати консервовані сливи. Як бачите, нічого складного, а результат вас обов’язково порадує!

Дуже сподіваюсь, що саме ці рецепти стануть вам в нагоді при заготівлі. Тож приємного всім смаку!

Вікторія Махнюк