Шановні хлібороби Петрівщини!

Прийміть щирі вітання з нагоди успішного збору врожаю 2015 року. Завдяки впровадженню сучасних технологій ви своєчасно та якісно завершили жнива. Неможливо оцінити значення вкладу аграріїв в розвиток Петрівського району. Завдяки вашій натхненній праці і дбайливій турботі про землю ви змогли досягти високих врожаїв, чим внесли свою вагому частку в скарбницю продовольчої безпеки Кіровоградщини. За оперативними даними ранніх зернових та зернобобових зібрано на площі 33,2 тис. га, середня врожайність склала - 34,2 ц/га. Вал по району склав майже 111 тис. тонн.

Всі ми пам’ятаємо, які несприятливі погодні умови були на початку жнив. І все ж, незважаючи на це, середня врожайність та вал досить непогані. Якщо порівнювати з минулим роком, то врожайність і вал збільшилися на 1,8 ц/га та 40 тис. тонн відповідно.

На цьогорічних жнивах було задіяно 143 зернозбиральних комбайни, навантаження на один агрегат складало 223 га.

По всіх категоріях господарств зібрано 20,4 тис. га озимої пшениці, намолочено 76,7 тис. тонн зерна. І середня врожайність, як в цьому році, дійсно непогана – з кожного гектара зібрано по 38,1 центнерів, щоправда якість зерна дещо нижча ніж в минулому році.

Найбільшу врожайність озимої отримали: у ТОВ «Чечеліївське» – 57,3 ц/га, ТОВ «Верес» по 50,4 ц/га, ПСП «Райпольське» - 47,0 ц/га, ТОВ «А/ф Маяк» - 46 ц/га та ТОВ «Малинівське» – 45,0 ц/га, та,.

Значно нижча від середньорайонної врожайність озимої у невеликих фермерських господарствах, що свідчить про їх обмежені фінансові можливості та невисоку загальну культуру землеробства.

Цьогорічна врожайність озимого ячменю - 31 ц/га, що досить непогано як для тих погодних умов, що склалися. Дану культуру зібрано на площі 8,8 тис. га. Є господарства, що досягли високих показників у вирощуванні ячменю: у ТОВ «Чечеліївське» - 41,8 ц/га, ТОВ «А/ф П’ятихатська» – 40 ц/га, ТОВ «А/ф Маяк» - 37 ц/га, ТОВ «А/ф Фортуна» - 33 ц/га.

Ярий ячмінь скошено на площі 2,9 тис. га, Урожайність становить 23,5 ц/га. Найбільша врожайність у ТОВ «А/ф Маяк» - 38 ц/га, ПП «Дружба» та ТОВ «Чечеліївське» - по 31 ц/га.

Вирощуванням озимого ріпаку у районі займається 10 господарств. Зібрано цієї культури на площі 2,8 тис.га. Урожайність становить 25,6 ц/га. Найвища врожайність у ТОВ «А/ф Маяк» - 38 ц/га, ТОВ «А/ф «П’ятихатська» – 37 ц/га, СФГ «СВС» - 34 ц/га.

Вирощуванням гороху в районі займаються лише 3 господарства: ТОВ «А/ф П’ятихатська», СПП «Віза - Агро» та СФГ «Малина». Дана культура є хорошим попередником для озимих культур. Тож, вважаю, необхідно приділити більше уваги вирощуванню гороху. Горох скошено на площі 487 га, Урожайність становить 15,5 ц/га. Найбільша врожайність у ТОВ «А/ф «П’ятихатська» та СФГ «Малина» - по 20 ц/га.

В даний час сільгосппідприємства району проводять роботи по підготовці ґрунту під посів озимих урожаю 2016 року.