Вважається, що основою нинішньої правової системи, яка діє в цивілізованому світі, є  римське право, бо значна кількість постулатів, на яких базуються нинішні основні закони, розроблені ще у стародавньому Римі. Саме тоді було сформоване головне правило організації суспільного життя: «Закон суворий, але це закон». Його суть полягає у тому, що абсолютно досконалих і справедливих законів не існує, але для того, щоб у суспільстві панував порядок, а не анархія, всі закони слід виконувати.

Втім, іноді точне виконання деяких законів може призвести до сумних, або смішних наслідків, буває і таке, що їх просто неможливо виконати. Бо в багатьох країнах існують дивні, або і відверто безглузді закони. Найбільше таких в країні, яка вважається цитаделлю демократії - Сполучених Штатах Америки, хоча їх немало і в інших країнах. Причому, далеко не всі ідіотські закони є наслідком далекого минулого, деякі з них прийняті вже у наші дні.

У Флориді, наприклад, заміжнім жінкам заборонено в неділю стрибати з парашутом. Також там не можна співати в купальному костюмі (що на це сказали б наші «зірки естради», які полюбляють виступати майже оголеними?), і розбивати більше трьох тарілок за день.

В Маямі не можна їздити на велосипеді, не обладнаному звуковим сигналом. Але використовувати цей сигнал… суворо заборонено.

В Техасі заборонено стріляти в буйволів з другого поверху готелів. А у той час, коли губернатором штату був Джордж Буш, був прийнятий закон, згідно з яким злочинець зобов’язаний усно або письмово попередити жертву про намір скоїти злочин не менше, ніж за 24 години до його скоєння. Крім того, слід детально змалювати – як буде скоєно злочин. Порушення цього закону вважається обтяжуючою обставиною.

В Чикаго заборонено підривати ядерні вибухові пристрої у межах міста. Порушнику загрожує штраф у 500 доларів. Ще тут не можна приймати їжу в будинку, що горить. В США взагалі дуже серйозно ставляться до боротьби з пожежами. В Новому Орлеані, наприклад, заборонено прив’язувати алігаторів до пожежних гідрантів. В Сент-Луїсі не можна рятувати з полум’я голих, або одягнутих в одну нічну сорочку жінок. В Айові перед виїздом на пожежу пожежні повинні провести 15-хвилинне тренування і додатковий інструктаж (а куди поспішати? Нехай собі горить!).

Ідіотський закон є в Арканзасі. У відповідності до нього будь-кому суворо заборонено наближатися до виборчих дільниць ближче, ніж на 15 метрів… у день виборів і під час підрахунку голосів. Тобто всі виборці і члени виборчих комісій автоматично стають злочинцями.

Прискіпливо відносяться в деяких штатах до зовнішнього вигляду і одягу громадян. Так в Кентуккі «жодна особа жіночої статі не має права з’явитися на дорозі в купальнику, якщо її не супроводжують двоє поліцейських і вона не озброєна… лопатою».

В Каліфорнії тваринам заборонено спарюватися ближче, ніж за 500 метрів від шкіл, церков і закладів громадського харчування. Добре, звичайно, що тут дбають про стан громадської моралі, але чи тварин ознайомили з цим законом? У цьому ж штаті існує ліміт швидкості для автомобілів без водія (!) – 60 миль на годину.

В Індіані також є дивні закони. Там заборонено приймати ванни в період з жовтня по березень, продавати автомобілі в неділю, їсти кавуни в громадських парках. Жителя цього штату зобов’язані притягнути до відповідальності за зґвалтування, якщо пасажирці його автомобіля не виповнилося 17 років і вона перебувала в автомобілі… без панчох і шкарпеток. Виходить, що дівчину, якій вже є 17, тим більше, якщо вона має на собі вказані предмети одягу, ґвалтувати можна?

З 1984 року в місті Спейдсі, що в Індіані, діє закон, який забороняє використовувати вогнепальну зброю для відкривання консервних банок. Порушникам загрожує три місяці тюрми. А ще в Індіані відповідним законом встановлено, що величина числа «пі» не 3,14. а 4.

Є дивні закони і в інших країнах. В провінції Нова Шотландія (Канада) не можна поливати газони під час дощу, а в провінції Квебек заборонено продавати маргарин жовтого кольору.

В Англії ще й досі діє закон 1313-го року, згідно з яким не можна з’являтися у приміщенні парламенту в рицарських обладунках. В місті Йорк законом дозволено стріляти з лука в шотландців в усі дні тижня, крім неділі. А в Честері стріляти з лука можна в жителів Вельсу, але тільки після півночі.

В Андорі під заборону потрапила адвокатська діяльність. «Поява вчених юристів, які можуть довести, що чорне – це біле, заборонено в наших судах», - так говориться в законі від 1864 року.

В Південній Кореї дорожні поліцейські зобов’язані повідомити начальству про суму отриманих за день хабарів, а в Таїланді заборонено виходити з дому без спідньої  білизни. В Росії ж, як відомо, нещодавно прийняли закон, який забороняє жінкам носити ажурні трусики. Втім, ця країна напевне «порадує» світ ще багатьма цікавими законами.

В Ізраїлі заборонено сякатися в суботу, велосипедисти повинні мати водійські права, а на міські пляжі не можна приводити ведмедів.