У зв’язку з отриманням заяв про вчинення шахрайства на території нашого району, працівники міліції ще раз звертаються до жителів району з проханням бути обережними, аби не потрапити на гачок аферистів.

Якщо вам телефонують невідомі, представляючись псевдо правоохоронцями, повідомляють інформацію про біду, що сталася з вашими рідними, та пропонують сплатити певну суму коштів – не поспішайте виконувати вимоги співрозмовника.

Обов’язково уточніть прізвище, ім’я, по батькові того, хто телефонує, його посаду, звання та підрозділ, у якому він працює, або ж попросіть передати трубку вашому родичу.

Не гаючи часу, спробуйте зв’язатись з рідними, аби з’ясувати, що насправді відбувається і де зараз вони перебувають. 

У жодному разі не перераховуйте грошей на вказані аферистами рахунки.

Терміново телефонуйте в міліцію та повідомте про подію, поцікавтесь чи працює така особа в міліції.

Також зловмисники можуть вигадати безліч способів, аби проникнути до вашого житла та виманити гроші. Під виглядом соціальних працівників чи представників Пенсійного фонду вони пропонують обміняти старі купюри на нові або отримати на дому перерахунок за пенсію. Представляючись контролером електромереж, просять показати квитанції про оплату за електроенергію. Ще однією версією дій шахраїв може бути легенда про доплати за бойові нагороди. Головне для аферистів, щоб жертва відчинила двері.

Працівники міліції радять у жодному разі не впускати незнайомців до помешкання та вимагати, насамперед, пред’явити посвідчення. Аби впевнитись у реальності пропозицій непроханих гостей, необхідно зателефонувати рідним чи знайомим та попросити їх приїхати. Ймовірно, що аферист, почувши цю розмову, піде геть.

Та найголовніше - слід перевіряти усе, про що говорять незнайомі вам люди. А ще краще уникати спілкування з підозрілими особами взагалі, зокрема і з тими, які пропонують просто на вулиці різні товари та види послуг.

Запам’ятайте - про будь-які протиправні чи підозрілі дії сторонніх осіб стосовно вас, ваших знайомих чи родичів слід обов’язково сповістити правоохоронців за номером «102».