Центри професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості запрошують на навчання

Центри професійно-технічної освіти (далі ЦТПО) — це навчальні заклади, що сприяють професійно — технічній підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації дорослих громадян, чия професія стала неактуальною на ринку праці, або тих, хто потребує модернізації професійних навичок та умінь. На сьогодні діють 9 ЦПТО: Рівненський, Львівський, Дніпропетровський, Донецький, Івано-Франківський, Луганський, Одеський, Сумський та Харківський центри професійно-технічної освіти.

Навчання здійснюється за широким спектром робітничих професій, з урахуванням вимог ринку праці та перспектив розвитку регіону. Серед них професії деревообробної, метолообробної та будівельної галузей (столяр, токар, фрезерувальник, муляр, маляр, штукатур), сфери побутового обслуговування  і торгівлі (робітник з комплексного обслуговування та ремонту будинків, слюсар-сантехнік, продавець, перукар, кухар, манікюрник), сільського господарства та автомобільного транспорту (слюсар з ремонту автомобілів, рихтувальник кузовів, водій мототранспортних засобів кат. А, водій автотранспортних засобів кат. В, С, Е, Д), туристичної сфери, готельного господарства та ресторанної справи (адміністратор, покоївка, бармен, офіціант), професії народних промислів (бондар, бляхар, коваль ручного кування, виробник художніх виробів з лози з виготовленням меблів, вишивальниця) та інші професії, які є перспективними на ринку праці.

У навчальних закладах державної служби зайнятості можна:

- отримати професійну підготовку за однією з ліцензованих закладом професій, не маючи попередніх  знань та досвіду;

- підвищити кваліфікацію за основною професією - отримати вищий розряд або категорію;

- пройти курси цільового призначення - вивчити окрему технологію, метод, рецептуру,

матеріали, обладнання в межах профе-сійної підготовки без підвищення розряду.

Навчання безробітних за направленням центру зайнятості проводиться за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

У період професійного навчання служба зайнятості , відповідно до чинного законодавства, виплачує допомогу по безробіттю, компенсує витрати на проїзд (частково), забезпечує, у разі потреби, проживання у гуртожитку (безкоштовно).

Пріоритетом ЦПТО є професійне навчання безробітних під конкретне замовлення роботодавців.

Здійснюючи курсове навчання, навчальний заклад служби зайнятості дає можливість безробітним за короткий термін опанувати професію або підвищити свою кваліфікацію. Залежно від складності професії тривалість навчання складає від 1 до 9 місяців.

Форма навчання — денна. Після закінчення навчання за професією слухачі отримують свідоцтво державного зразка. Після підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення — посвідчення.

За більш детальною інформацією звертайтеся до районного центру зайнятості (тел. 9-62-53).

Ольга Павлюк, директор районного центру зайнятості.