початок Хресної ходиМинулої неділі в Петровому відбулася непересічна подія – розпочалася загальноєпархіальна Хресна хода за мир.

Кілька сотень вірян зібралися біля Свято-Покровської церкви, звідки вирушили в центр селища – до майданчика біля кафе «Смак», куди згодом прибула рака з мощами Священномученика Миколая Іскрівського. Звідси процесія здійснила ходу у зворотньому напрямку – до названого храму, супроводжуючи святиню, яку несли на руках священники.

Ми звернулися до благочинного Петрівського району, протоієрея Дмитрія Городецького, аби він прокоментував цю подію.

- Сьогодні надзвичайно визначний для петрівчан день – з нагоди 1000-ліття преставлення рівноапостольного князя Володимира Великого, хрестителя Київської Русі, розпочалася Хресна хода за мир в Україні – сказав він.

Хоча на території нашої області зберігається мир, його ще немає в людських душах. Між людьми трапляються прояви непорозуміння, нетерпимості і ворожнечі. Метою Хресної ходи є примирення людей, які повинні зрозуміти, що на першому місці має бути Господь і Його правила, Його воля. Він казав, що ближнього треба любити, пробачати один-одному образи.

Хресна ходаХресна хода увінчується великою святинею нашої Укра-їнської Православної Церкви, яка перебуває на Петрівщині, чим ми пишаємося – у Хресто-Воздвиженській церкві села Іскрівки покояться нетлінні мощі Священномученика Миколая Іскрівського, який у 1919 році прийняв мученицьку смерть від безбожників. Він канонізований, мощі його залишаються нетлінними і чудотворять. Вже близько 15 років вони не покидали стіни храму, сьогодні ми їх приймаємо у своєму селищі, а потім вони побувають в багатьох місцях нашої області, зокрема Олександрійської єпархії. Тож варто скористатися нагодою помолитися, аби Миколай Іскрівський попросив Господа, щоб він дарував нам мир, щоб мир запанував у серці кожної людини. Бо, якщо у серцях зло і ворожнеча, то ворожнеча і в суспільстві, якщо ж у наших серцях буде мир, то мир прийде і на нашу землю. Адже Господь казав, що, якщо ми любитимемо один одного, то нас знатимуть, як Його послідовників.

мощі Священномученика Миколая ІскрівськогоПісля того, як хода прибула до Свято-Покровського храму, там відбулося богослужіння. Наступного дня був день пам’яті ікони Божої Матері Володимирівської, крім того, служилася Літургія над мощами Миколи Іскрівського, люди мали змогу сповідатися, причаститися, прикластися до раки з мощами. На завершення служився водосвятний молебінь і рака з мощами помандрувала в інші населені пункти області.

Анатолій РЯБОКОНЬ

На знімках: камера зафіксувала різні моменти Хресної ходи.

Фото автора, Вікторії МАХНЮК, Олександра Доги