Звертаючи увагу на події, що відбуваються останнім часом в Україні констатуємо суттєве загострення соціальної-політичної кризи. Це призводить до подій, пов’язаних з акціями протесту, що використовуються певними радикально налаштованими організаціями та екстремістськими угрупуваннями, які своїми діями призводять до знищення та пошкодження чужого майна, порушення громадського порядку, учинення ряду хуліганських дій. Мають місце залучення до акцій протесту, масових безпорядків та заворушень, які проходять у Києві та інших регіонах держави, дітей та молоді, спонукання їх до вчинення хуліганських дій, в державі зафіксовані непоодинокі факти самовільного  залишення дітьми домівок чи навчально-виховних закладів з метою участі у масових заворушеннях. Це призводить до втягнення дітей у протиправну діяльність та створює загрозу їх життю та здоров’ю.

Тож звертаємося до батьків із закликом, аби вони роз’яснювали своїм дітям щодо настання правових наслідків участі неповнолітніх у протизаконних акціях, про відповідальність за порушення норм законодавства, а також про пряму загрозу життю та здоров’ю дитини при участі в незаконних акціях. 

Хочемо звернути увагу батьків, що згідно з законодавством України до настання дитиною повноліття, відповідальність за неї несуть батьки.

За адміністративні чи кримінальні правопорушення, вчинені дітьми, відповідальність несуть безпосередньо батьки або особи, що їх замінюють.

Згідно ч.3, ст.184 КУпАП за вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років адміністративного правопорушення, на батьків накладається стягнення у вигляді накладання штрафу від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Згідно ч.4, ст.184 КУпАП вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тягнуть за собою накладання штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Отже донесіть до дитини, що її участь у незаконних акціях, як би це не здавалось цікавим та правильним, є незаконною і несе за собою шкоду державі, батькам і безпосередньо дитині.

Катерина Образок, оперуповноважений КМСД.