Юлія КозинецьОстаннім часом молодь району все активніше проявляє свою зацікавленість у вирішенні проблем своєї територіальної громади. Та інакше не повинно і бути, адже більшість юнаків і дівчат зрозуміли, що байдужість і пасивність не змінять ситуацію на краще, бо в багатьох випадках потрібно проявляти свою творчу ініціативу, а іноді ще й докласти рук до виконання наміченого. Юлія Козинець належить до когорти активної частини молоді. Саме з її ініціативи кілька років тому у Петровому було зареєстровано громадську організацію «Однодумці». Таким чином молодь об’єдналась навколо питань, які їх хвилюють. Про їх вирішення ми й спілкуємося з Юлією Валентинівною.

- Розкажіть, будь ласка, що спонукало Вас до громадської діяльності?

- Мабуть, бажання хоч якимось чином  змінити наше життя на краще, а, створивши громадську організацію, ми почали вибудовувати свої плани. Першим бажанням було навести лад біля фонтану, що у центрі Петрового. На жаль, фінансування цього проекту виявилося не під силу бюджету селищної ради. Та, незважаючи на це, ми не опустили руки, а здійснили посильну нам роботу, тобто пофарбували фонтан, аби приємніше було петрівчанам та гостям селища біля нього відпочивати. Затрати узяв на себе приватний підприємець Олег Козинець, торговельна точка якого знаходиться поруч. Водночас інший власник кіоску «Черняхівські ковбаси», на жаль, досі лише обіцяє взяти дольову участь у благоустрої території.

- Чи не вплинуло на настрій те, що хороший задум не вдалося виконати в повному обсязі?

- Звичайно, вплинуло, бо ті роботи, які планувалися по облаштуванню цього куточка, мали б надати йому  ще більш естетичнішого вигляду. Та ми не розчарувалися, а спрямували тепер свої зусилля на допомогу воїнам Петрівщини, котрі боронять кордони на Сході України, приєднавшись до справ волонтерського руху. Через інтернетресурси шукаємо за прийнятними цінами військове обладнання, а потім допомагаємо зібрати благодійні кошти на його придбання. Організували благодійну «фотосушку», долучивши до неї фотоаматорів Петрівщини. При потребі беремо участь у формуванні та відправці гуманітарного вантажу. Посильну допомогу надавали в організації зустрічей воїнів АТО. Після підлого обстрілу російськими терористами міста  Маріуполь, що призвів до жертв серед мирного населення, пішла хвиля облаштування укриттів у нашій країні. «Однодумці», разом з депутатом селищної ради Людмилою Когут, спробували залучити до цієї справи мешканців багатоповерхового будинку по вулиці Літвінова. Прикро, що бажаючих виявилося небагато, та все ж вдалося бодай хоч якийсь лад навести у занедбаних підвалах. З метою поширення цього руху, «Однодумці» завітали на сесію селищної ради і запропонували решті депутатів наслідувати їхній приклад і на своїх, так би мовити, підконтрольних територіях навести лад у цьому плані. Реакція і пропозиції були неоднозначними. Рішенням сесії селищної ради була створена відповідна комісія по сприянню організації цих зусиль. На жаль, на даний час, вона чомусь так і не внесла своїх пропозицій, бо за кілька місяців не провела жодного засідання. Члени нашої організації, у рамках Всеукраїнської акції «Зроби Україну чистішою», виявили бажання очистити від сміття частину берега Інгульця, де знаходиться дитячий пляж та «Набережна закоханих». До нас приєдналися небайдужі юнаки і дівчата шкільного віку, молодь, учителі. Тоді і виникла ідея розмалювати плити, що укріплюють набережну біля дитячого пляжу. Ми заздалегідь оголосили конкурс, щоб малюнки дійсно були кращими. Їх розмістили на нашій сторінці в Інтернеті, таким чином спільним голосуванням визначились, який з них буде взятий за основу розпису плит. Переможцем став Артем Пушка. Усіх учасників було відзначено на святі День захисту дітей. Згодом Дарія Капканець, керівник гуртка Петрівсьго ДЮЦ, зробила контури спільного художнього витвору. А діти залюбки за кілька днів розмалювали цю панораму.

Ми також дуже задоволені, що спільними силами громади райцентру, також і за нашої участі, було здійснено реконструкцію парку відпочинку та набережної селища.

- Юліє Валентинівно, які ще ваша громадська організація має задуми, втілення яких піде на користь розвитку нашої території?

- Хотілося б, звичайно, досягти чогось вагомішого, адже проблем по благоустрою селища та по залученню молоді до здорового способу життя та вихованню дітей і підлітків у дусі патріотизму, вистачає. Нині ми за підтримки Петрівської селищної ради та новоствореної громадської організації «Спілка учасників АТО» оголошуємо конкурс малюнків до Дня Незалежності для мешканців району різного віку на тему «Патріотична Петрівщина». А потім ще й зробимо панорамний малюнок на бетонних плитах біля пам’ятника визволителям нашого селища, що по вул. Жовтневій. Нещодавно на своїх інтернетсторінках у «Контакті» та «Фейсбуці» запровадили рубрику «Кумири і Кумаре», де всі небайдужі мешканці могли б розмістити фото і відео позитивного та негативного змісту, аби привернути увагу до добрих і корисних справ та ліквідувати недоліки. Все це задумане задля того, щоб спільними зусиллями громади, влади і бізнесу створити життя на нашій території за європейськими мірками. 

- Що ж дякуємо за цікаве спілкування та бажаємо успіхів у всіх добрих справах.

Розмову вів Сергій АНДРУСЕНКО.