практикуючий хірург, доктор медичних наук Іван Кравченко консультує 70-річну жительку Кіровограда.Саме таку амбітну мету ставлять перед собою та загалом перед українським суспільством ініціатори, організатори та учасники унікального всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» - фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова НАМН і Асоціації серцево-судинних хірургів України за сприяння Міністерства охорони здоров’я і Національної академії медичних наук.

У рамках проекту, що стартував у Черкасах у вересні минулого року, забезпечується вирішення низки питань, спрямованих на підвищення якості надання медичної допомоги населенню та доступності високоспеціалізованої діагностики й лікування. Актуальність проблеми важко переоцінити. Адже серцево-судинні захворювання українців вийшли на перше місце серед інших і носять всі ознаки національної епідемії. Тому впровадження в усіх регіонах (з урахуванням місцевих особливостей) якісної та доступної діагностики, ургентної догоспітальної та госпітальної допомоги є питанням номер один в Україні. Фактично співпраця столичних і місцевих медиків спрямована на подолання головної загрози життю і здоров’ю українців у ХХІ столітті – серцево-судинних захворювань.

Провідні медичні спеціалісти служби порятунку серця вже побували в робочих поїздках у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Івано-Франківській, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Чернігівській та Херсонській областях, а також в містах Кременчук Полтавської, Богуслав Київської, Новоград-Волинський Житомирської та Турка Львівської областей.

Наразі бригада столичних лікарів у складі докторів та кандидатів медичних наук - головного позаштатного спеціаліста МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих» Костянтина Руденка, завідувача відділу хірургічного лікування патології аорти Івана Кравченка, завідувача відділу інфекційного ендокардиту Олексія Крикунова, завідувача відділу електрофізіологічних та рентгено-хірургічних методів лікування аритмій серця Олександра Стичинського, заступника головного лікаря Національного інституту серце-судинної хірургії імені М.М. Амосова Олександра Берегового та професора, завідуючої відділенням акушерських проблем екстрагенітальної патології Інституту акушерства, педіатрії і гінекології Юлії Давидової надають допомогу своїм колегам на Кіровоградщині. Зокрема - в Кіровоградському обласному кардіологічному диспансері.

Протягом останнього візиту вони проконсультували майже сімдесят громадян, серед яких два десятки дітей. Це традиційний перший етап роботи, після якого переважна більшість хворих отримає висококваліфіковану медичну допомогу в лікувальних закладах найвищого рівня, щоб якісно й повноцінно продовжити своє життя.

Деталі можна дізнатися за номерами 050-61-444-87 та 098-905-24-25 (Наталія Геннадіївна Гноєвая, координатор проекту, м. Київ).

На знімку: практикуючий хірург, доктор медичних наук Іван Кравченко консультує 70-річну жительку Кіровограда. Для продовження повноцінного життя на жінку чекає поїздка до Києва та встановлення штучного клапана.

Факт. Для ургентних пацієнтів стентування обходиться в 1500 – 1800 грн. Реально ж лише один стент коштує до 30 тис. грн. Окремим пацієнтам їх потрібно ставити кілька. Фінансування бере на себе держава. Без протезування ймовірність життя таких хворих рівна нулю. 

Фото Петра МЕЛЬНИКА.