Наталія ПушкаЗдається, з-поміж усіх професійних свят, що відзначаються в нашій країні, День працівника податкової служби, у певному сенсі, є найстражденнішим і найменш прогнозованим. Судіть самі: хоч сама по собі професія податківця є чи не наймолодшою в державі, однак з моменту її появи дата професійного свята податківців змінювалася вже щонайменше тричі. Ось і цього разу, зібравшись за звичкою, на початку липня привітати працівників служби з їх святковою датою, ми лише згодом дізналися, що його вже вкотре було перенесено на інший день одним, певне, з останніх Указів Президента Януковича. Схоже, що більшість з наших попередніх очільників держави сприймали податкову службу, передусім, як фіскальний орган, що має забезпечити їм особистий рівень благополуччя, а відтак і професійне свято податківцям визначали, виходячи з якихось своїх особистих міркувань чи пристрастей. Принаймні, з огляду на вищесказане, таке відчуття не здається надто суб’єктивним. Та як би там не було, домовившись про зустріч з одним з найдосвідченіших працівників податкової служби  району - головним податковим інспектором Наталією Пушкою, ми вже не стали її скасовувати, адже, зрештою, незалежно від дати, робота податківців завжди залишатиметься одним з найважливіших чинників соціально-економічного розвитку району, тож заслуговує на те, щоб постійно перебувати в полі зору громади. Та ще й, зрештою, як виявилося, податківці, можливо, за інерцією, самі продовжують сприймати друге липня своїм святом (чи, як мінімум – одним із них), тож наше спілкування виявилося і своєчасним, і цілком доречним.

Наталія Павлівна виявилась приємною жінкою і цікавим співрозмовником, а спілкування з нею – змістовним та пізнавальним. Вона повідомила багато цікавих фактів і про цікаві історичні факти, пов’язані з Днем податківця, і про деталі роботи податкової служби в Петрівському районі, і про власне життя.

Деякі фрагменти нашого спілкування пропонуємо до уваги читачів районки.

- Отже, Наталіє Павлівно, чим живе сьогодні податкова служба, що в її діяльності вважаєте найнагальнішим?

- Ну, передусім, маю нагадати, що Україна в своїй перспективі обрала курс до ЄС, тож ми також у своїй діяльності мусимо переймати нові правила, нові стандарти. Звичайно, деякі з них для нас поки що важкі, незвичні, але ми мусимо спільно рухатися всіма напрямами для досягнення кінцевої мети. Скажімо, одним з таких напрямків є застосування платниками єдиного податку 2 і 3 групи реєстраторів розрахункових операцій. Цей крок є спільним з бізнесом елементом наближення до світових стандартів. Зараз першочергове завдання Головного управління Державної фіскальної служби – зробити всі послуги електронізованими, а також максимально спростити та здешевіити їхню вартість.

- Яким чином це завдання виконуватиметься на місцях? 

- Ну, скажімо, за рахунок розширення сфери застосування касових апаратів, що дасть можливість посилити контроль за економікою та протидіяти «сірому» імпорту. Переваги такого кроку всі відчують вже незабаром – і бюджет, та й самі підприємці. Для власників бізнесу використання касових апаратів полегшить облік готівки і товару, збільшить прибуток. А крім того, розширення використання реєстраторів розрахункових операцій значно підвищить рівень захисту прав споживачів, створить надійні умови для функціонування прозорого ринку в Україні та залучення іноземних інвестицій.

- Що ж, давайте тепер зупинимося конкретніше на діяльності саме нашої податкової служби. Як би ви охарактеризували роботу податківців Петрівщини?

- Робота податківців нашого району відповідальна та кропітка: з дня у день вони забезпечують наповнення місцевого бюджету. Завдяки їхній важкій та часто невдячній праці вчителі, лікарі та представники інших бюджетних організацій вчасно отримують заробітну плату, інші виплати. Виконання таких складних обов’язків вимагає від податківця неабияких особистих та професійних якостей: працездатності, терпіння, почуття особистої відповідальності перед людьми, життя і добробут яких залежить від продуктивності роботи податкової служби, звичайно ж, і принциповості. 

- Чи можете когось зі своїх колег виділити особисто?

- Відверто кажучи, не дуже хотілося б цього робити, адже у нас зараз увесь колектив як спільна і дружна родина, де кожен готовий допомогти іншому виконати поставлене завдання. Втім, давайте згадаємо добрим словом завідувача сектором оподаткування юридичних осіб Віктора Володимировича Яковенка - найстаршого працівника установи, що умовно кажучи, «тягне на собі» найважчі моменти нашої роботи або головного державного інспектора і за сумісництвом - наймолодшого працівника - Оксану Станіславівну Пєрмінову, що завжди привітна і готова допомогти як відвідувачам, так і колегам.

Крім буденних «паперових» справ наші податківці встигають займатись й іншими, не менш корисними для петрівчан проектами: щороку проводимо районний етап Всеукраїнського конкурсу «Майбутнє країни – у мріях дитини». Його мета – сприяти економічній грамотності серед підростаючого покоління, доступно пояснити важливість ефективної діяльності податкової служби. Також цей конкурс допомагає дітям розкривати свої  творчі здібності, адже він проводиться у трьох напрямках: образотворчий, декоративно-прикладний та літературний. Усі учасники та переможці отримують цінні призи.

- Що ж, можливо, відійдемо від сприйняття образу податкового працівника лише як знеособленого номенклатурного чиновника. Ось у Вас, наприклад,  є якісь улюблені способи проведення дозвілля, якесь захоплення?

- Так, звичайно. Мабуть, як і у кожної людини. Скажімо, дуже люблю в’язати, малювати, вишивати, шити... А нещодавно, хоч уже сама маю дорослу доньку, з її ініціативи навчилася кататися на ковзанах. Мені це дуже сподобалося, аж шкодую, що раніше не змогла для цього знайти  вільного часу. А ось цього літа донька кличе мене з собою в туристичний похід, тож, мабуть, погоджусь.

- Що ж, Наталіє Павлівно, ми вдячні Вам за спілкування, і хоч офіційну дату професійного свята податківців перенесено (невідомо, чи востаннє і чи надовго), все ж, що б Ви хотіли побажати своїм колегам?

- Передусім, шановні друзі, хочу висловити вам подяку за професіональність, знання справи, громадянську мужність і відповідальність, за те, що ви своєю повсякденною кропіткою працею сприяєте розв’язанню невідкладних завдань соціально-економічного розвитку країни. Бажаю вам натхнення в роботі та примноження внеску у зміцнення позитивних тенденцій вітчизняної економіки, ще більшої наполегливості і безкомпромісності у наступі на “тіньову” економіку і корупцію. Від щирого серця бажаю завжди бути на рівні тих складних завдань, які покладаються на вас, і тих високих вимог, які визначені для податкової служби законами нашої держави.

Спілкувалася Євгенія Кіфенко.