Відповідно до ст. 13 Закону України «Про охорону дитинства» діти з багатодітних сімей мають право безоплатного проїзду усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних, незалежно від відстані та місця проживання, та ст.38-1 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» інваліди I та II групи, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда I групи або дитину-інваліда), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі). Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.

У зв’язку з недостатнім фінансуванням бюджетної програми по виготовленню бланків посвідчень вищезазначеним категоріям населення, управління соціального захисту населення повідомляє наступне.

Право на безкоштовний проїзд дітям з багатодітних сімей, відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» надається відповідно до:

- дітям з багатодітної сім’ї віком від 6 до 16 років до довідки про склад сім’ї, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22.07.2003 року № 204 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.09.2003 року за № 709/8030) , копії свідоцтва про народження дитини, завіреного печаткою управління соціального захисту населення районної державної адміністрації та довідки управління соціального захисту населення районної державної адміністрації про перебування на обліку;

- дітям з багатодітної сім’ї віком від 16 до 18 років та, у разі навчання дитини за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, відповідно до довідки про склад сім’ї, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22.07.2003 року № 204 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.09.2003 року за №709/8030), оригіналу документа, що посвідчує особу з фотокарткою, та довідки управління соціального захисту населення районної державної адміністрації про перебування на обліку.

Право на пільговий проїзд особам, які отримують державну соціальну допомогу відповідно до законів України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям інвалідам» та «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» надається на підставі довідки та акта огляду МСЕК (інваліди після 18 років) або копії висновку лікарсько-консультативної комісії (діти-інваліди до 18 років), при наявності документа, що засвідчує особу та довідки управління соціального захисту населення районної державної адміністрації про перебування на обліку.

З 1 червня 2015 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354 «Про безоплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» і від 16.08.1994 №555 «Про поширення чинності постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354» право пенсіонерів за віком та інвалідів на безоплатний проїзд на міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах залишається.

Звертаємо увагу багатодітних сімей! Своєчасно звертайтеся до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації щодо продовження терміну дії посвідчень, які надають право користування пільгами на житлово – комунальні послуги та безкоштовного проїзду дітей з багатодітних сімей.

За додатковою інформацією слід звертатися до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, яке розташоване за адресою: смт. Петрове, вул. Ілліча,32, телефон 9-63-50.

Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації.