священик Михайло Царук приймає вітання з нагоди річниці відкриття храмуНа минулому тижні християнська община району вшановувала пам’ять про визначну подію із земного життя нашого Спасителя Ісуса Христа. Саме на  сороковий день, після свого воскресіння, він постав перед своїми учнями, говорив з ними про Царство небесне, залишив їм свої заповіти, після чого вони разом піднялись на гору Елеонську, де Господь, на їх очах, вознісся на небеса. 

Для прихожан селища Петрового це свято особливе, адже рік тому з ініціативи громади селища, священика Михайла Царука та з благословення правлячого архієрея Олександрійської єпархії єпископа Боголєпа було відроджено приход в честь Вознесіння Господнього. Через рік, у день свята, в цьому храмі службу провели священнослужителі Михайло, Дмитро та Сергій. Священики у своїх молитвах просили у Бога миру та злагоди в нашій державі, а ще звертались до церковної громади із закликом долучитися до будівництва нового храму, для якого вже виділено земельну ділянку та виготовляється архітектурно-проектна документація, адже власна участь в будівництві - то велика благодать для кожної людини. По завершенні святкової літургії, на подвір’ї церкви відбулася спільна трапеза.

Вже наступного дня віряни православної церкви відзначили свято Святого Миколая. Він народився у благочестивій родині, з дитинства натхненно молився, бо вірив у Бога, проявляв милосердя та допомагав бідним, був небайдужим до їхніх проблем. 19 грудня вважається днем, коли Миколая Чудотворця було визнано святим. З давніх часів саме у цей день діти з нетерпінням чекають від нього бажаних подарунків. А свято «весняного» Миколая відзначають 22 травня, тому що в цей день його мощі були перенесені з Греції до Італії, де тепер знаходяться у храмі міста Барі. У багатьох країнах світу діє багато церков цього святого. З 1905 року такий храм був освячений і в Петровому. А вже в 30-х роках ХХ століття, коли атеїстична боротьба набула великого розмаху, його, як і храм Вознесіння Господнього, було зруйновано. Але до цього часу пам’ять про них збереглася серед петрівчан. Свідченням цього стала традиційна Хресна хода, яка відбувається двічі на рік, до місця, де колись знаходилася Миколаївська церква. Священики Дмитро Городецький та Михайло Царук провели там водосвітлий молебень. Затим відбулося окроплення свяченою водою. Також, за традицією, учасники Хресної ходи вшанували пам’ять раби Божої Олити та її чоловіка Кирила. А потім разом із священиками знову молилися за примирення та припинення війни на Україні. 

Сергій АНДРУСЕНКО.

кроплення свяченою водою проводить протоієрей Дмитро Городецький  прихожани церкви Вознесіння Господнього

молебень на місці Миколаївської церкви Хресна хода до місця Миколаївської церкви

 

наймолодша учасниця ходи Марічка Мірзаєвавшанування цілительки Олити

 

На знімках: священик Михайло Царук приймає вітання з нагоди річниці відкриття храму; кроплення свяченою водою проводить протоієрей Дмитро Городецький; наймолодша учасниця ходи Марічка Мірзаєва; прихожани церкви Вознесіння Господнього; молебень на місці Миколаївської церкви; Хресна хода до місця Миколаївської церкви; вшанування цілительки Олити.