нагороду отрмує керівник «ГО» Союз Чорнобиль» В.ПопільВ Україні триває жорстока війна, у протистоянні з підступним ворогом наші воїни виявляють приклади справжнього героїзму. Та багато героїв вже майже 30 років живуть серед нас, хоча і не всі це усвідомлюють повною мірою. Це учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Всі вони звичайні люди, які просто виконували свій обов’язок, коли отримали відповідний наказ. Тоді ні вони, ні ми не розуміли, що всі ліквідатори фактично здійснюють колективний подвиг. Бо, якби не були вчасно здійснені всі заходи щодо приборкання ядерної стихії, так необачно випущеної на волю з надр реактора, то катастрофа регіонального рівня перетворилася б на глобальну, яка могла б всю Україну і ряд інших територій перетворити на пустку, позбавлену життя.

З нагоди 29 річниці Чорнобильської катастрофи голова райдержадміністрації С.Завалій зустрівся з активістами громадської організації «Союз Чорнобиль».

загальне фото учасників зустрічіНачальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації В.Сибіра, відкриваючи захід, зауважила, що громадська організація чорнобильців – одна з найактивніших. У районі діє програма підтримки чорнобильців, завдяки якій вдови померлих ліквідаторів, діти та інші особи, які мають відповідний статус, отримують матеріальну допомогу, немає заборгованості по виплатах грошових допомог з державного бюджету, у відповідності з рішенням Кабінету Міністрів чорнобильці мають право користуватися передбаченими їм пільгами. Вона також запропонувала вшанувати пам’ять учасників ліквідації аварії, яких вже немає серед нас, хвилиною мовчання.

С.Завалій додав, що хоче вклонитися чорнобильцям за те, що врятували Україну від ще більшої катастрофи, локалізувавши, а згодом і звівши до мінімуму наслідки аварії.

С.Завалій спілкується зі священнослужителями Ю.Городецьким та М.Царуком- Ви – справжні герої, які ризикували своїм життям і здоров’ям, аби вберегти мільйони людей від страшної біди, – сказав Сергій Володимирович.

Він пообіцяв робити все можливе у межах законодавства і своїх повноважень для вирішення нагальних проблем чорнобильців, регулярно з ними зустрічатися, щоб бути в курсі їхніх проблем і оперативно на них реагувати. Найкраща оцінка діяльності керівника району – конкретні справи, а не слова, тому саме зі звітами про зроблене буде йти до людей.

С.Завалій вручив нагороди найактивнішим членам громадської організації. 

Знаком народної пошани «Герой Чорнобиля» нагороджений В.Кісельов – учасник ліквідації аварії на ЧАЕС 2 категорії.

заупокійна літія за померлимиПочесною грамотою районної державної адміністрації нагороджені І.Боричевський, О.Богуславський, М.Вибрик, О.Верхогляд, О.Гончаров, О.Гречана, Ю.Гречаний, П.Дудзінський, С.Зелінський, І.Зеленько, О.Іванов, Г.Кулініч, М.Канюк, В.Козак, М.Кирилович, Г.Козир, А.Кіцела, С.Кухта, В.Лихошерст, І.Левченко, В.Максімов, О.Мартиненко, О.Могилюк, О.Павелко, В.Попіль, М.Тайдаков, В.Тузніченко, В.Чудний, Г.Штефан.

Керівник організації «Союз Чорнобиль» В.Попіль висловив вдячність за теплі слова і готовність до співпраці з керівництвом району. Він нагадав, що свого часу всі учасники ліквідації аварії не ухилялися від виконання свого обов’язку. Як правило, ввечері отримували повістки, а вранці наступного дня вже відбували на місце подій. А були випадки, що повістку доставляли прямо на поле, де працював механізатор, а ввечері він вже був у Чорнобилі.

хліб-сіль В.Сікуну і В.ТузніченкуПісля закінчення офіційної частини учасники зустрічі сфотографувалися на пам’ять, а затим відвідали Храм вознесіння Господнього, де протоієрей Д.Городецький і ієрей М.Царук відслужили заупокійну літію за померлими учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Заходи щодо вшанування чорнобильців пройшли і в інших населених пунктах району. Зокрема, в Володимирівській сільській бібліотеці пройшла літературно-музична година «Поріс чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс», в якій взяли участь учні 7 класу місцевої школи і учасники ліквідації аварії на ЧАЕС В.Сікун та В.Тузніченко.

Цікавою була розповідь В.Сікуна, який під час ліквідації аварії займав надзвичайно відповідальну посаду начальника 13-го району.

У заході взяв участь директор Володимирівського СБК Л.Яненко, який виконав пісню «Дзвони Чорнобиля».

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: нагороду отрмує керівник «ГО» Союз Чорнобиль» В.Попіль; загальне фото учасників зустрічі; С.Завалій спілкується зі священнослужителями Ю.Городецьким та М.Царуком; заупокійна літія за померлими; хліб-сіль В.Сікуну і В.Тузніченку.