Шановні мешканці району!

Впродовж березня 2015 року на території району виникло 3 пожежі. Так в переддень Міжнародного жіночого дня, 7 березня поточного року близько опівночі  на короткий номер 101 надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку по вулиці Леніна в смт Петровому. Більше 3-х годин знадобилось рятувальникам, щоб загасити загорання в кухні приватного домоволодіння. Причиною займання стало коротке замкнення електромережі. Прямі збитки, завдані пожежею, склали близько 15,0 тис. грн. Також рятувальники району ще двічі впродовж місяця виїздили на територію Чечеліївської сільської ради, де приборкували пожежі сухої трави на відкритій території, побічні збитки від яких склали більше 50,0 тис. грн. Тож хотів би звернутись до мешканців району: будьте обережні з вогнем, не зловживайте простими правилами пожежної безпеки. Це може завдати шкоди довкіллю, господарству чи призвести до трагічних наслідків. Не розводьте багаття в лісах та у не відведених для цього місцях. Пам’ятайте: навіть маленький недопалок може призвести до великої пожежі. Мешканцям району, керівникам сільськогосподарських підприємств, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування треба вжити заходів для недопущення спалювання сухої трави. Усвідомте, що продукти горіння на великих площах забруднюють навколишнє середовище, а вогонь може перекинутись на лісові масиви, житлові будинки тощо. До того ж, згідно з чинним законодавством, за умисне чи необережне спалювання сухої трави на угіддях та вздовж доріг передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.

Також хотів би акцентувати увагу мешканців району ще на одній небезпеці: під час весняно-польових робіт збільшується небезпека знаходження боєприпасів. Тож потрібно знати, що робити в таких випадках:

- при виявленні невідомого предмета – не чіпайте його; 

- не кидайте в такий предмет каміння, не бийте їх різними речами;

- помітьте місце знаходження такого предмета будь-яким чином: палицею, клаптиком  паперу, тощо;

- про виявлення невідомого предмета повідомте в місцеві органи самоврядування, міліцію або службу порятунку «101».

Дотримання цих нехитрих правил дозволить Вам уникнути надзвичайних ситуацій, які можуть призвести до трагічних наслідків.

Разом з тим, повідомляємо, що в Петрівському РС У ДСНС України у Кіровоградській області працює «телефони довіри» 9-73-02. В разі виникнення будь-яких проблемних питань, телефонуйте на вищевказаний номер телефону. А у випадку виникнення пожежі чи іншої небезпеки телефонуйте 101.

***

З 6 по 10 квітня 2015 року в дошкільних та загальноосвітніх закладах району проходив Тиждень знань з безпеки життєдіяльності на тему: «Ми всі господарі природи, тож збережемо її вроду». У ході проведення Тижня основна увага приділялася навчанню дітей теорії попередження випадків виникнення пожеж, правилам користування пічним опалення та електронагрівальними приладами, а також користуванням газом в побуті, правилам безпечного поводження у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, правилам поводження біля води, попередження дитячих пустощів з вогнем, тощо. В рамках тижня знань проводилися загальношкільні лінійки, уроки знань, години спілкування, виховні тематичні заходи, бесіди з дітьми відповідно до вікових груп, конкурси малюнків, аплікацій, кросвордів, ребусів, плакатів, стіннівок та інше. Перед учнями загальноосвітніх шкіл з бесідами про дії в разі виникнення надзвичайних ситуацій виступили співробітники Петрівського РС та ДПРЧ-32 У ДСНС України в області.

***

Шановні жителі району!

З метою протипожежної пропаганди, та висвітленням орга-нізаційних питань, що стосуються пожежно-рятувальної служби, 17 квітня 2015 року, з 10 до 11.30 години, відбулась «пряма телефонна лінія» з начальником Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області Малютою Володимиром Васильовичем.

За даний проміжок часу було прийнято 8 телефонних дзвінків, і навіть коли час уже вийшов, громадяни продовжували телефонувати та отримувати відповіді на запитання та консультації.

Головними питаннями дня були: вимоги до працевлаштування в підрозділи ДСНС, та чи потрібно платити за виїзд пожежної охорони.

 Володимир Васильович наголосив на тому, що виїзд на пожежу та надзвичайну ситуацію пожежно-рятувуальної служби безкоштовний! А для того, щоб стати одним з рятувальників, потрібно бути добре фізично розвиненим, мати середню спеціальну освіту, а за більш детальним роз”ясненням звернутись безпосередньо в пожежно-рятувальний підрозділ.

Конкурс

Районний сектор Управління ДСНС України у Кіровоградській області оголошує конкурс на кращу ляльку, виготовлену у техніці текстильної пластики «Герой-рятувальник завжди поруч». Конкурс триватиме з 15 квітня по 15 травня 2015 року. Переможців буде нагороджено цінними подарунками.

Роботи надсилайте за адресою: смт Петрове, вул. Філатова, 31.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС в області