Віталій Васильович НеклесаВіталій Васильович Неклеса - людина добре відома в Петровому, та й загалом у районі, адже впродовж усього свого трудового життя працював у такій важливій сфері, як електрозв’язок. Втім, до його трудової біографії ми ще повернемося, почати ж нарис варто зі згадки про молодість.

Народився він 20 квітня 1945 року в Петровому. У 1963 році закінчив Харківський радіотехнікум, тож цілком природно, що військову службу проходив у якості зв’язківця. Під час буремних подій в Чехословаччині (1968 рік), названих пізніше «Празькою весною», йому довелося брати в них участь у складі обмеженого контингенту Збройних Сил СРСР та інших країн Варшавського договору. Становище в Чехословаччині було дуже складним і неоднозначним, нашим хлопцям – солдатам - було нелегко, але вони, завдяки чіткому  виконанню наказів, не допустили військового протистояння, хоча і траплялося чимало провокацій та інших дій, спрямованих проти радянських військовослужбовців (про цю сторінку його біографії ми свого часу писали на сторінках «Трудової слави»). В.Неклеса за зразкове виконання завдання командування щодо забезпечення безперебійного радіозв’язку був нагороджений орденом «Червоної Зірки».

Після демобілізації у 1968 році Віталій розпочав трудову діяльність в Петрівському вузлі зв’язку на посаді електромеханіка. Вся його трудова біографія пов’язана з цим підприємством, в якому в подальшому працював інженером, головним інженером. Він доклав надзвичайно багато зусиль для радіофікації та телефонізації району. Роботи завжди було багато, адже свого часу у кожній оселі була так звана «радіоточка», постійно розширювалася телефонна мережа. Все це господарство слід було підтримувати в робочому стані, з чим Віталій Васильович успішно справлявся. Люди знають його як серйозного, відповідального працівника, справжнього майстра своєї справи, що досконало володіє секретами професії. Тому і завоював повагу колег та інших людей, яким доводилося з ним спілкуватися. За бездоганну багатолітню працю нагороджений медаллю «Ветеран праці».

В.Неклеса під час проходження військової службиУ 2011 році Віталій Васильович пішов, як мовиться, на заслужений відпочинок. Та поняття відпочинок – не для нього, бо продовжує активне громадське життя. Члени районної організації ветеранів України обрали його заступником голови ради організації. У цій якості, та як учасник бойових дій на території інших держав, бере активну участь у патріотичному вихованні молоді, роботі громадської ради при райдержадміністрації.

Ювіляр отримає, звичайно ж, багато привітань з приводу 70-річчя від рідних і близьких, колег, односельців. Ми теж приєднуємося до цих привітань і бажаємо йому ще багато років активного життя, здоров’я, благополуччя і усього найкращого.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: В.Неклеса під час проходження військової служби і нині.

Фото з особистого архіву В.Неклеси.