З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являються тендітні первістки оновленої землі - первоцвіти. Але разом із весняною природою прокидаються від зимової сплячки і збирачі квітів, які у великій кількості заготовляють їх і збувають тим, хто ще не усвідомлює важливості збереження довкілля та сприяє такому вандальному квітковому бізнесу. Заради грошей щороку знищують тисячі цих рослин, зокрема й десятки видів рідкісних - червонокнижних.

На виконання вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України» та з метою попередження та припинення несанкціонованої торгівлі рідкісними рослинами, Петрівською міліцією з березня по травень 2015 року проводяться профілактичні заходи під умовною назвою «Первоцвіт». Петрівським районним відділом міліції створюються спільні патрульні наряди з працівників міліції та громадськості для притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які збирають, перевозять та торгують первоцвітами, занесеними до Червоної книги України. Під час заходів особлива увага правоохоронців звертатиметься на місця можливого продажу рідкісних рослин: стихійні ринки, вулиці та інші місця.

Збирати та продавати рослини, занесені до Червоної книги України, суворо заборонено. Нагадуємо, що відповідно до законодавства, особи, які торгують первоцвітами, притягуються до відповідальності за статтею 159 «Порушення правил торгівлі на ринках», статтею 160 «Торгівля з рук у невстановлених місцях» та статтею 164 «Порушення порядку провадження господарської діяльності» Кодексу України про адміністративні правопорушення. Працівники міліції наголошують, що на квіткарів, які намагатимуться заробити на ранній весняній красі природи, буде накладено штраф, а букети будуть конфісковані, крім того порушники будуть сплачувати встановлену законодавством компенсацію за заподіяну шкоду за кожну зірвану рослину, відповідно до її виду.

Анна Пащенко, інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями