Однією з найгостріших проблем сучасності – як на території району, так і в державі загалом – є загрозливий екологічний стан довкілля. В процесі своєї життєдіяльності кожен з нас, як це не прикро, є постійним і перманентним джерелом утворення відходів. І з розвитком суспільства та нових технологій виробництва щороку кількість відходів не зменшується, а навпаки – невпинно зростає. Відтак, у цій ситуації ми не маємо права залишатися сторонніми спостерігачами, оскільки від кожного з нас, від наших спільних дій залежить, якою ми передамо нашу землю, нашу чудову планету своїм дітям та онукам.

Певне, найпершою і найголовнішою ознакою цивілізованості суспільства є те, як людина поводиться з відходами. Адже саме людина становить найбільшу загрозу довкіллю. І нехтування звичайними й нескладними правилами поводження з побутовими відходами зумовлює ту сумну і невтішну картину, яку ми усі можемо спостерігати практично на всій території району. Особливо засміченими є захисні насадження вздовж автошляхів, балки, яри, водоохоронні зони, інші мальовничі місця, де люди завжди традиційно збиралися на відпочинок. Ці свого часу привабливі куточки сьогодні просто жахають розмаїттям та кількістю сміття: скляні та пластикові пляшки, упаковки й обгортки різних фасонів і розмірів, поліетиленові пакетики, які вже не лише лежать попід ногами, а й позависали яскравими прапорцями на гілках дерев, немовби сигналізуючи нам, людям, до якого сумного стану ми довели природу довкола нас. І хоч про це сьогодні вже багато говориться і на сторінках преси, і в радіо – та телеефірі, однак ще й досі залишається чимало таких, хто не знає чи не вміє, як слід поводитися з побутовими відходами. Або, що, мабуть, ще сумніше – просто не бажає цього, виявляючи у такий спосіб свою байдужість і неповагу не лише до довкілля, але й до кожного зі своїх співгромадян, тих, хто не згоден миритися з такою ганебною і принизливою для кожного з нас ситуацією.

На сьогоднішній день послуги з вивезення та утилізації твердих побутових відходів у районі надають два комунальних підприємства. Однак якщо стосовно населення багатоквартирних житлових будинків ця послуга має системний характер та здійснюється на більш-менш задовільному рівні, то з мешканцями приватного сектору дуже часто виникає ціла низка проблем. Зокрема, деякі з них заявляють, що їм така послуга не потрібна, оскільки, мовляв, вони самі мають можливість утилізувати і складувати тверді побутові відходи на власному подвір’ї. Що це означає на практиці, гадаємо, усім зрозуміло. Це значить, що лісосмуга чи балка, розташовані неподалік, невдовзі перетворяться (а скоріше – вже перетворилися!) в стихійне сміттєзвалище, яке вже ніколи не привабить будь-кого відпочити погожої днини в тінистій прохолоді.

Тож хочеться звернутися до цих громадян із запитанням: а чи не вважають вони, що вже пора ставити край такій практиці? Хіба подібні речі не викликають сором за свої дії, за той приклад, який ми подаємо своїм нащадкам? І чому ми не замислюємося над тим, що колись за ці дії нам доведеться відповідати: навіть якщо й вдасться комусь уникнути відповідальності перед законом, то відповідальності перед природою, перед усвідомленням жахливої істини, що ми втратили назавжди її чарівні і мальовничі куточки - не уникне ніхто!

В українській національній традиції охайність, дбайливе ставлення до довкілля завжди були визначальними чинниками. То що ж з нами сталося сьогодні? Невже ми не усвідомлюємо, що знищити природу набагато легше, аніж її відновити?

Відтак ще раз уклінно звертаємося до усіх мешканців сіл і селищ району: шановні земляки, давайте разом станемо пліч-о-пліч на захист нашого з вами довкілля! Свій вагомий внесок у цю благородну справу ви теж зможете зробити, уклавши з нами угоду на вивезення ТПВ.

Замисліться: невже копійчана економія, якою мотивована відмова від надання таких послуг, варта того, щоб перетворити середовище нашого спільного проживання у величезний жахливий смітник? Сподіваємося, що ваша свідомість і здоровий глузд усе ж підкажуть, як слід правильно вчинити у такій ситуації.

Працівники комунальних служб Петрівського району.