під час засідання координаційної радиНасильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Подібні дії з боку насильника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи чи кількох осіб, членів цієї родини. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки, діти та люди похилого віку, хоча про останню категорію йдеться дуже мало.

Протягом тривалого часу в Україні на рівні суспільства проблеми насильства в сім’ї активно не обговорювалися. Правозахисні громадські організації, зокрема жіночі, стали не тільки ініціаторами захисту жертв насилля, а й спонукали державні органи влади до формування необхідної законодавчої бази щодо розширення державної системи захисту потерпілих від насильства.

Верховною Радою України 2001 року було ухвалено Закон України «Про попередження насильства в сім’ї» та Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відпо-відальності за вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису». Прийняття законодавчої бази у сфері попередження насильства в сім’ї свідчить про винесення цієї проблеми з розряду приватної проблеми родини на державний рівень. Закон розрізняє чотири види домашнього насильства: фізичне психологічне, економічне, сексуальне. 

Фізичне насильство в сім’ї - це навмисне завдання побоїв, тілесних ушкоджень одного члена сім’ї іншому, яке може призвести чи призвело до порушення нормального стану фізичного чи психічного здоров’я або навіть до смерті постраждалого, а також до приниження його честі та гідності. 

Сексуальне насильство в сім’ї - це примушування до небажаних статевих стосунків у родині, а також сексуальні дії щодо неповнолітнього члена сім’ї. 

Психологічне насильство в сім’ї - це насильство, пов’язане з тиском одного члена сім’ї на психіку іншого через навмисні словесні образи або погрози, переслідування, залякування, які доводять постраждалого до стану емоційної невпевненості, втрати здатності захистити себе і можуть заподіяти або заподіяли шкоду психічному здоров’ю. 

Економічне насильство в сім’ї - це навмисні дії одного члена сім’ї щодо іншого, спрямовані на те, щоб позбавити постраждалого житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які він має законне право. Такі дії можуть заподіяти шкоду фізичному чи психічному здоров’ю або навіть призвести до смерті постраждалого. 

Практично в усіх регіонах України почали функціонувати спеціалізовані установи для жертв насильства в сім’ї, зокрема кризові центри, центри соціально-психологічної допомоги, спрямовані на надання комплексної психологічної, юридичної, інформаційно-консультативної, соціально-медичної та іншої допомоги, а також, у разі потреби, надають тимчасовий притулок (до 3 місяців), зокрема, жінкам і дітям, які потерпіли від насильства в сім’ї або опинилися в кризовій ситуації.

Разом із тим, незважаючи на певні позитивні зрушення у розв’язанні проблеми насильства, механізм правового та соціального захисту потерпілих від насильства залишається недосконалим: не вистачає відповідних закладів для надання допомоги потерпілим та спеціально підготовлених фахівців у сфері запобігання насильству, неефективною є система раннього виявлення випадків насильства в родині. Недостатньо ефективною також є система санкцій, що застосовуються щодо осіб, які вчиняють насильство в сім’ї.

Актуальним є вивчення практики надання послуг тим особам, що потерпіли від насильства, визначення чинників, що впливають на якість цих послуг та можливих шляхів вдосконалення реалізації Закону України „Про попередження насильства у сім’ї”.

 Згідно Закону «Про попередження насильства в сім’ї» визначено перелік органів та установ, на які покладається здійснення заходів щодо попередження насильства в сім’ї. Такими установами визнані: органи виконавчої влади з питань попередження насильства в сім’ї, служба дільничних інспекторів міліції, кримінальна міліція у справах неповнолітніх органів внутрішніх справ; органи опіки і піклування: кризові центри, центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування.

У кожного з цих органів різні обов’язки, тому вони повинні співпрацювати разом, адже тоді складатиметься майже повна картина окремих випадків, відповідно, стане простіше й ефективніше допомагати постраждалим від насильства в родині.

Орган, до якого подана заява про вчинення насильства в сім’ї, або про реальну загрозу його вчинення, розглядає цю заяву, та в межах своїх повноважень вживає передбачені законом заходи з попередження насильства в сім’ї.

Необхідно звернути увагу на те, що виконання Закону України „Про попередження насильства у сім’ї” проходить досить складно, незважаючи на наявність відповідних підзаконних актів та створення мережі закладів для надання необхідної допомоги населенню. На думку правозахисників – основна причина такої ситуації – відсутність відповідних цільових програм на державному та регіональному рівнях.

В районі діє координаційна рада з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми. На комісії розглядаються конкретні випадки насильства в сім’ї. Проводиться роз’яснювальна роботав сім’ях, де можливе вчинення насильства в сім’ї та про права, заходи і послуги, якими можуть скористатися жертви насильства в сім’ї.

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Основним завданням акції є привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем щодо подолання насильства в сім’ї та підвищення рівня обізнаності населення із зазначених проблем.

Проведено районний конкурс дитячого малюнку «Діти проти насильства в сім’ї». Учасників розподілили за віковими категоріями: від 6 до 8 років; від 9 до 13 років; від 14 до 16 років (включно) Конкурсні роботи стосувалися теми насильства, пропаганди сімейних цінностей, толерантного ставлення до інших людей. Всі роботи представлені широкому колу глядачів на виставці, що проходитиме в рамках акції «16 днів проти насильства» з 25 листопада по 10 грудня 2014 року.

Валентина СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації

На знімку: під час засідання координаційної ради.
Фото Сергія Андрусенка.